A fogós Mann’s plasztikok
Megjelent: 2019. június 04. | Forrás: Bokor Károly

Több mint tizenöt éve pergetek az Egyesült Államokból importált Mann’s gumikkal és nem véletlenül kedveltem meg őket. Már a kezdetekben sok szép süllőt, majd egyre több csukát is köszönhettem a távolból importált plasztiknak. Tom Mann több mint hatvan éve alapította mára világhírű műcsali készítő gyárát. A pergető horgászok szerte a világban eredményesen használják az indiánfejes logójáról is jól ismert termékeket. A fogósságát eleinte a nagyobb testű halaknál kamatoztattam, a nagyobb méretű plasztikokat, az izgalmas formákat, ellenállhatatlan műcsaliként kínálhattam fel a számukra. Nem gondolom, hogy csupán én voltam az ügyes, a fogós gumi nagyszerű tulajdonságai is besegítettek. Ha keresném a Mann’s eredményességének okait, elsőként nem a méretekre és formákra, inkább az alapanyagára, abból fakadó mozgékonyságára gondolnék.

Sikeres pergetés után!

Egy jó plasztik műcsalit úgy konstruálnak, hogy az megtévesztő úszással becsapja, azaz kapásra ingerelje a ragadozó halat. A jó alapanyagból fakad a gumi gyakran emlegetett lágysága, ebből pedig az optimális mozgáskészsége. Elég csak egyet kézbe venni, megtapintani és érezzük, a Mann’s gyártói ebben nagyszerűt alkottak. Ám a könnyed, kishalas, vagy inkább „táplálékszerű" mozgáshoz kell a jól tervezett forma is. Fontos egy olyan farok kiképzés, amelytől vezetésünkre beindul és megtévesztően mozogni „veretni" kezd a műhalunk. Ezt bizony nagyon tudják ezek a tengerentúli gumik. A kishalas formák, már a lassú vezetésnél is életre kelnek. Tisztább és mélyebb vizekben megfigyelhető, hogy szabad esésben, lefelé süllyedésben is beindul a farkuk mozgása. A Mann’s fogós tviszterei a könnyed kishalas úszást, a figyelemfelkeltő mozgást még tovább fokozzák.

Keményen kapott.

A tviszterek általában is jól mozognak, de a Mann’s család nagyobb darabjai különösen. Sokszor alkalmazom őket, akár a kisebb, kétfarkú darabokat is. Ezek párhuzamos kis farkincái együtt lobogva, szintén nagyon ingerlően hatnak a rablóhalakra. Használom gyakran ezeket is, de a nagyobb, lobogósabb egyedeket minden gumizásnál előveszem. A csukapergetés kapástalanabb időszakaiban sokszor kisegítenek bennünket.

A gyorsan húzott dupla gumit szereti a balin.

A Mann’s terméknél feltétlenül említeni kell a nem öncélú méret és formagazdagságot is. A sok fogós fazon kombináltan alkalmazza a kishalas test és a tviszteres farok, illetve a tviszteres, bordázott test és kishalas farok variációs lehetőségeit. Ebből születtek az Action Shad és a Svimming Grub modellek. Utóbbi a süllőkkel szemben folyóvizeken a legjobb fegyver, míg az előbbivel a legöregebb csukákat is megtéveszthetjük. A jó kis Action Shad a táncát a leglassúbb tempónál is beindítja és ha rá-rápöccintünk egy kicsit a bottal, megfuttatjuk a hajtókart, szinte beturbózzuk a széles farkukat. Ha valaminek, úgy ennek biztosan messze érzik a vízben a hatása.

Zöldes, csillogó Action Shadre jött.

Nincs a közelben oldalvonal, azaz rablóhal érzékelő szerv, amely ne venné az adást. Nincsen könnyű dolgom, ha ajánlásként is ki akarom emelni a számomra legbeváltabb darabokat, de ezzel a két utóbbi modellel mégis meg kell tennem. A tizenkét centiméteres Action Shad univerzális softja a családnak. Bár süllőre is eredményes, de a lassú folyásokon, az állóvizeken csukára is nagyon ajánlott. Széles, spirális farkának lobogó, impulzív mozgású tánca a kisebb és nagyobb krokikat egyaránt támadásra ingerli. Gyakran a testek és a farkak is külön színekkel hivalkodnak, sok a variáció. Nem meglepő, hogy a csukáknál leginkább a piros színű turbózás a nyerő. Főként a folyóvízi süllők pergetésének eredményes csalija, régi favoritom a Swimmin Grub. Hátrafelé vékonyodó, mélyen bordázott, testének faroknyelén nagy mérető korongot billegtet. Ezzel a széles, kaszáló, erős mozgással, talán a nagyobb táplálék benyomását kelti, előszeretettel robbannak rá a kapitális süllők is.

Mann’s Twister variáció.

MANN'S TWISTER

A télies időkben, a hideg vizekben szinte mindig a „kiadósabb" táplálékot keresik a tüskéshátúak. A hosszú gumis pergető időszakom süllős siker csalijának nevezhetem a Grubot. A legfogósabb színeiből nehezebb biztosat ajánlani, mert még azonos vízben is gyakran változik a süllőink ízlése. Az biztos, hogy nagyon sok szín és annak eltérő árnyalatai közt kereshetjük meg az eredményes megoldásokat. Mélyebb, hidegebb vizekben nálam a fehér és a sárgák jó néhány árnyalata a nyerő. A narancs, a citromsárga, a flitteresen csillogó sárgás-zöldes, a tejfehér a víz tisztaságának függvényében alkalmazható. Kísérletezni mindig érdemes. Ha egyikre rávágásunk van, úgy többnyire megtaláltuk az éppen nyerőt. Ezután érdemes egy darabig kitartani a kapást adó színeknél. A tompábbak a tisztábban, a „világítósabb" színek a zavarosabb vízben kívánatosak.

Optimálisan verető, csukás színű falat.

Minden ragadozóhal tanya közelében érdemes megtáncoltatni ezt a süllőfavorit plasztikot. Azért is szeretem, mert a táncát a pergető botunkban is szépen lehet érezni. A jiges bot persze a gerincessége, feszessége mellett könnyű kell, hogy legyen, csak így élvezetes vele a pergetés. A műcsali pontos érzékelése mellett a rávágás közvetítése, a hatékony, gyors bevágás, és imponáló fárasztás is követelmény a megfelelő pálcától. A plasztikos horgászatra változatlanul nagyon szívesen használom az immár hosszú évek óta bizonyító „saját" botjaimat. A nagyobb gumik mellett nem felejthető el a kisebbek eredményessége sem. Szinte minden ragadozóhalhoz és minden helyzethez találunk megfelelő Mann’s-es kínálatot.

A Swimmin Grub és az Action Shad.

MANN'S SWIMMIN GRUB | MANN'S ACTION SHAD

Az egészen kicsik már az ultra light pergetési stílushoz passzolnak. Természetesen ezerféle színben találkozhatunk az apróságokkal is. A legjobb gumik is csak úgy mozognak, amint a jig horog, vagy a csebus megoldásunk lehetővé teszi. Feleslegesen nagy súlyokkal, fejekkel, ne terheljük a szerelésünk harmóniáját, ne blokkoljuk a jó mozgáskészséget. Ha sok a súly, gyorsabb vezetéssel tudjuk csak fenék felett, vagy még feljebb, vízközt táncoltatni a guminkat. A túlságosan kicsi súllyal sem optimális a felkínálásunk.

Süllőcsemegék, kedvenc színeimben.

A fenékre érkezést leginkább a süllős gumizásoknál kell, hogy mindenképpen érzékeljük. Szükségszerű, hogy a vezetés közben, lesimítunk, letapintunk a talajra. De csak azért, hogy onnan felugrasztva ismét ott úsztathassuk a plasztikot a megbújó süllők felett. A vezetés fűrészfogas, kissé hullámvonalas legyen, a halak szeretik a lefelé is „szálló" műcsalikat olyan keményen durrantanak rá, mintha attól félnének, hogy a fenékről már nem is tudják felkapni.

A vonzó szín egyik fele ellenállhatatlanul csillog is.

Csukás tanácsként a vezetésük kapcsán említeni szeretném, hogy szintén lassan járassuk vízközt a gumit, például az Action Shad-et. A hullámvonal az egy két méteres mélységeknél teljesen a felszín és a fenék közt rajzolódjék.

Erős, hosszú élettartamú, nagyhalas zsinórral is harmonikus a bot.

BOKOR SPIN BOT | BOKOR FULLCONTACT 8 FONOTT ZSINÓR

Egészen a víz tükréig táncoltassunk fel és onnan gyakran szabadon is ejtegessünk lefelé. A hulló ágba a csukák is szeretnek beledurrantani. Bár csak minden pergető sokszor megtapasztalná ezt a jó kis pillanatot. Ha ehhez jól választunk plasztikot, fokozzuk az esélyeinket.

A jig horog, a biztos előke fontos alkotórésze a szerelésnek.

Ezért is említettem fel régi barátságomat a Mann’s gumikkal, próbálják ki az indiános műcsalit, önök nem fogják megbánni, legfeljebb a halak.

Szöveg és fotók: Bokor Károly

BOKOR SPIN PERGETŐ BOT

19 990 Ft-tól
12 205 Ft-tól

Részletek

MANNS ACTION SHAD

950 Ft

Részletek

MANNS SHAD

950 Ft

Részletek

MANNS SWIMMIN GRUB

950 Ft

Részletek

MANNS TWISTER

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...