A hónap csalija: Salmo Rattlin’ Hornet
Megjelent: 2015. június 02. | Forrás: Halmos Mihály

A hónap csalija: Salmo Rattlin’ Hornet

2015. elejére a számomra legszimpatikusabb wobblergyártó cég új egyeddel bővítette az amúgy sem szerény kínálatát. Sok százezer pergetőhorgász legkedveltebb wobblercsaládjának, a híres Hornetek legújabb generációjának eljövetele hozta lázba a hozzám hasonló fanatikusokat, Piotr Piskorski keze munkája nyomán megszületett a Rattlin’ Hornet.


A wobbler, amely 1995 óta változatlan formában hódítja
meg a pergetőket a világ minden részén

Az új Rattlin’ megjelenésében a legendás előd vérvonala tisztán érezhető, alakja és mérete, terelőlemezének formája hűen tükrözi a tradíció tiszteletét. A külső mögött első ránézésre ki gondolná, hogy egy teljesen új és modern anyagokkal felvértezett Hornet szíve dobog, melynek mozgása a régi Hornetek ingerlő, kecses táncát idézi.


Rattlin’ Hornetek egy csokorban: sokszínűség, gyönyörűség!

A 4,5 cm-es hosszban gyártott műanyag testű csali a crankbait-ek legkedveltebb csoportját színesíti. A korábbiakhoz képest újításnak tűnhet, hogy a jól bevált poliuretán hab anyagot felváltotta a Rattlin’ esetében a kemény műanyag, amely garantáltan azt a tartósságot fogja biztosítani a csali élete során, mint a poliuretán. Erre azért került sor, mert a wobbler testében kialakított távdobást elősegítő rendszer (Infinity Cast System) - melyet már a Salmo Lil’ Bug esetében megismerhettünk - egyéb módon nem volt ilyen tökéletes minőségben kivitelezhető.


Tökéletes részletek, szemet gyönyörködtető kidolgozás

Felszíni wobbler lévén könnyű csali a Rattlin’. Alakja, 6 grammos tömege az Infinity Cast System-mel kiegészítve egészen kiváló dobhatósági mutatókat eredményezett. A nagyméretű polikarbonát terelőlemez ellenére egyenes pályán, és valóban messze száll a levegőben.


Az új Hornet egyediségét a 3D-s szemek is meghatározzák.
Nemcsak mutatós, de az eredményesség tekintetében is van jelentősége!


A 3D-s szem mellett az RTS (Red Tail Shiner) testén elhelyezett fekete folt
is nagyban növeli a ragadozók támadási ingerének kiváltását

A Salmo új Rattlin’ Hornetjét hatféle színárnyalatban dobta piacra. A természetes mintával rendelkező RTS (Red Tail Shiner) és HP (Hot Perch) mellet megtalálhatóak a CB (Chartreuse Blue), a GFP (Gold Fluo Perch) és a kuriózumnak számító, UVO (Ultraviolet Orange) mely utóbbi fénytárolós képességeinek köszönhetően egészen különleges effektusokkal rendelkezik a sötétség beállta után.


Természetes, nappali fényviszonyok mellett nem is sejtjük
mennyire különleges csali a Rattlin’ UVO

Másik különlegessége a Rattlin’-nak az orrkarika kiképzése. A hagyományos karika helyett a gyártó a wobbler terelőlemezéig érő drótba ovális alakú „karikát" helyezett.


Ovális karika a dominancia, az erő képviseletének jegyében!

A hosszú és széles terelőlemezből, valamint a rajta elhelyezett vonószemből a tapasztaltabb pergetőknek azonnal világossá válik a rendeltetése, bizony a Rattlin’ Hornet nem a sekély vizek sikercsalija lesz. A felszínen lebegő, de húzásra intenzíven mélyre törő wobbler igazi pályája a másfél méternél mélyebb vizek rétegei. A húzom-elengedem technikával a vízoszlop teljes része átfésülhető. Ahogyan elődje, úgy a Rattlin’ Hornet is nagy amplitudóval dolgozó, jól verető csali. Lassú bevontatásra a már jól megszokott és ismert „hornetes" táncba kezd, finoman remegtetve a pergetőbot spiccét, jelezvén a környezetében begyűjtött minden impulzust.


A horgász érzékszervei vevőként kell, hogy működjenek,
amikor a Hornet a víz alatti jeleket adóként küldi a felszínre, egyenesen a kezünkbe

A Rattlin’-nal fogható ragadozók szinte teljesen megegyeznek régi Hornettel kapcsolatba hozható fajokkal. A darabosabb domolykóktól kezdve balinok, süllők, csukák tekinthetőek a leggyakoribb zsákmánynak, de természetesen rendre hallunk harcsafogásokat is.

A fogható halak fajtái és méretei bizony megkívánták azt a változtatást, ami a wobbler horgait egyébként érintette. A korábbi VMC Black Nickel horgokkal sem volt alapvetően probléma, de Piort-ék jobbnak látták, ha a kategória egyik legerősebb, legelismertebb drillingjeit fogják viselni a Rattlin’-ok.


Az új Mustad KVD Elite egyértelműen a prémium kategóriában helyezkedik el,
mi több, annak is a csúcsán

A Mustad elit drillingjének 8-as méretéből kettő darab van az új Horneten. Speciális alakjáról, elképesztő minőségű hegyéről meg lehet ismerni.


Kivétel nélkül, minden csali testén szerepel a típus megnevezése


A hasi és a farok felőli horgok hagyományos kulcskarikát kaptak

Ahogy fentebb már említettem, ahogy a régi hasonló méretű Hornetekkel sikeres volt a domolykózás, az új Rattlin’-okkal is nagyon jó esélyünk van elkapni az idősödő, ravaszabb példányokat is.


Mély, kotort medrű csatornák esetében első számú fegyver az RTS Rattlin’
a kettőtízes E.T. Excalibur pergetőbottal


Fogósságát igazolta az új wobbler. A domolykók is először találkoztak velük


Domolykó a javából! A Rattlin’ Hornet és persze egy kis szerencse is kellett hozzá

Továbbra se feledjétek…


SALMO, the King!

Forrás: Halmos Mihály

SALMO RATTLIN HORNET

3 690 Ft-tól

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...