A hónap csalija: Salmo Slider
Megjelent: 2016. január 27. | Forrás: Halmos Mihály

Kedvelt cikksorozatunkkal elérkeztünk a Salmo csalik egyik legkedveltebb darabjához. Jelen írásunk keretein belül a Sliderrel ismerkedhetünk meg közelebbről.

Míg a crankbait-ek csoportján belül talán a Hornet számít a mai napig a legsikeresebb típusnak, addig a jerk típusú csalik között egyértelműen a Slider a legütősebb wobbler. Rendhagyó alakja, felettébb érdekes és változtatható mozgása és persze a csukák körében aratott népszerűsége tette fel a Sliderre azt a bizonyos koronát, túlzás nélkül merjük állítani, talán a világ összes jerk csalija között. S mindezt teljes joggal érdemelte ki, Piotr Piskorski ismét felejthetetlent alkotott!


A legtermészetesebb Slider modellek, ahogyan az RGS (Real Grey Shiner)
és az RSH (Real Shiner) is a készletünk alaptartozékai

A Slider a Salmo palettáján belül a legváltozatosabb színösszeállításban gyártott wobbler, a színkódok számát csak a Hornet közelíti meg. 2003-as debütálása óta megannyi árnyalattal lett gazdagabb a választék, s mára a legtermészetesebb, legélethűbb minták mellett a holografikus – fényes csillogású egyedek (pl. HSB, HGR, HOP) mellett a természetes –sebesült kishalak modelljeiben (WRPH, WRGS) is gyönyörködhetünk. Igen, jól hallottátok, a Sliderek megjelenése pazar vizuális élménnyel örvendezteti meg nemcsak a ragadozó halakat, de bizony a büszke tulajdonost is.


Hétcentis RSH a kézben, pont olyan, mintha egy élő kicsi keszeget fognánk!

A Sliderek mozgását az adott tömeg és a hozzá tartozó alak és formabeli tulajdonságok függvénye határozza meg. A rendkívül széles test, a magas hát következménye az, hogy wobblerünk a telelőlemez hiányában (a jerk csalik sajátossága) is rendkívül csábos, alapesetben kígyózó mozgást végezzen. A lassú bevontatás már önmagában ingerlő mozgásra készteti a csalit, de az igazi csukagyilkos tánc a jerkelés akciójára kezdődik. A tipikus rövid és merev jerk bottal kell csuklóból aprókat rántani a csalin, ekkor a Slider kiszámíthatatlan irányú és tempójú megugrásaival köt pillanatok alatt csomót a csukák pattanásig feszült idegszálaira.


Széles, de gyönyörű áramvonalas ívben vezetett hátvonal jellemzi
a Slidereket minden méretben

Sikerességét, sokrétű felhasználási lehetőségét annak is köszönheti, hogy az úszó (F-Floating) és a süllyedő (S-Sinking) változatokat 0,5 -től 2 méteres vízoszlopig használhatjuk. A süllyedő típusokat a november végi, december elejei nagy hidegek beálltától egészen a tilalom elérkeztének idejéig dobálhatjuk a mélyebb zónákban, azonban a csukatilalom végétől az őszi drasztikus lehűlésekig a felszíni változatokat húzhatjuk a gyorsan felmelegedő, a kishalrajok után a szélvizekbe gyorsan kiálló csukák megfogásához.


A szélesebb, nehezebb fej döntő jelentőséggel bír mind a dobásnál,
mind pedig a rendkívül változatos mozgásstruktúra elérésénél


Minden egyes csalin megoldott ily módon az úszási képességek feltüntetése …


…valamint a wobbler testében megtaláljuk a pontos típust és méretet is

A Sliderek összes méretosztályáról elmondható az igényes és pontos tervezés. Az 5, 6, 7, 10 és 12 cm-es hosszban gyártott csalik fantasztikus mozgása képesek, s belőlük valóban a jerkelés technikája tudja kihozni a maximumot. A Sinking, azaz süllyedő változatok érdekessége, hogy már a merülés közben is imbolygó mozgást produkálnak. A süllyedés folyamatát megszakíthatjuk egy kisebb, vagy egy hosszabban elnyújtott belehúzással, vagy rántással, Sliderünk mozgásába a legpimaszabb rafinériát vihetjük, az ingerlő tánc előidézésének tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.


Merjünk nagyokat gondolni, a Slider minden elképzelésünket teljesíteni tudja


Sekély, tiszta, jól átlátható vizekben fogjuk vissza a színeket, törekedjünk
a természetes folyamatos utánzására. Ide tökéletes választás egy élethű
pikkelymintás csali, esetünkben egy RGS


Ha viszont a vízi vegetáció és a fényviszonyok engedik, hűen imitálhatjuk
a növények mellett a megriadó sügért is


Amikor a sekély szélvizet átsüti a Nap, jó eséllyel bízhatunk
a legbizarrabb kinézetű Sliderben, a CK-ban

A Slideres technika szintén a jerk csalis alapokra épül, nem kötelező a multis cucc, egy rövid, merev egynyolcvanas, kettőtízes spinig bottal is életre kelthetjük a Slidert. Mégis a legkönnyebb és legélvezetesebb, s egyben leglátványosabb módja a multis bottal és a hozzá passzoló multiplikátoros orsóval történő pergető horgászat. A csalit ezzel a módszerrel lehet a legjobban prezentálni, a kis gyakorlással művészire fejlesztett dobásokat pedig kimondottan élvezni fogjuk vele, ugyanis a csalihoz társuló nagy súly és az áramvonalas kialakítás csak úgy úsztatja a levegőben a Slidert.


Igényes multis cuccal élvezet a horgászat minden perce.
Ahogy a multis szerelés, úgy illik maximálisan a Slideres technika
sajátosságához a fonott zsinór is!


Első osztályú, minden igényt kielégítő VMC Black Nickel horgokkal
rendelkezik minden Salmo Slider


A minőségi, tartósan edzett acélhorgok könnyűek, de nem ismernek kegyelmet

A Sliderek teste a legkeményebb poliuretánból készül, felületük többszöri lakkozáson esik át, s ez olyan tartósságot kölcsönöz a csalinak, ami a legvadabb csukatámadásnak, a legkomolyabb igénybevételnek is ellenáll.


Művészi szépségű testét vékony, de kőkemény lakkpáncél fedi


Hatos Sliderek szerény alapkészletemből

A csukák pergető módszerrel történő becserkészésénél nemhogy érdemes, de kötelező is a Slidereknek szerepet, feladatot adni. A közelgő csukatilalomig jó eséllyel pályázhatunk velük rájuk, áprilistól, pedig reményeink szerint újra egymás elől fogják elmarni a felmelegedő vizek katonái a Salmo egyik legszerethetőbb csaliját!


Lukácsi Béla Slideres csukája


Dr. Kovács Adrián

Forrás: Halmos Mihály

Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...