Apró wobblerekkel a Dunán
Megjelent: 2012. október 02. | Forrás: Szarvas Zoltán

A Gold Star kifejezetten kisméretű wobblerei közül sikerült párat csatába vezényelni. Az ellen a balinok, jászok és domolykók serege volt, a hadszíntér pedig az élő Duna.

A teszthorgászat célja kifejezetten az volt, hogy megnézzük, ezekkel a (mondjuk ki bátran, olcsó) wobblerekkel mire lehet menni egy igazi élő vízen, ahol ragadozók nincsenek 100x100 méterbe zárva, mint egy mai szóval műanyag tavon.

A Dunán menni kell a hal után, s ha már ismerjük egy kicsit a vizet, még akkor is erősen vízállás függő, hogy milyen mértékű sikerben lehet részünk. A halfaj, amire leginkább számíthatunk, az a balin, de megtalálhatjuk a jászok és a domolykók példányait is. Ezekkel az apróságokkal talán süllőre és harcsára kevésbé számíthatunk.

A balint még a legtöbb dunai horgász látja rabolni, így könnyebben megtalálja. A jász és a domi már nehezebb dió. A jász fordulásait elkaphatjuk a kora hajnali órákban, így némi segítséget nyújthat ez a korán kelőknek. A domi már más tészta, annak rablását a balinétól csak nagyon kevesek képesek első blikkre megkülönböztetni. De lehet, hogy helyesebb volna úgy fogalmazni, hogy a domolykó rablását nehéz pontosan beazonosítani.

Ritkán duplázik rá az áldozatára, még ritkábban triplázik, így ha csak utána fordulunk egy rablásnak, nem látjuk benne a hal uszonyát, vagy egyéb azonosítható részletét, akkor sokszor nehéz megmondani mi is lehetett az. Különösen a Dunán, ahol a domolykó hajlamos az általa oly kedvelt legfelső vízrétegből mélyebbre húzódni, és ott keresni a táplálékot. A legtöbbször bizony semmi sem árulkodik a vízfelszínen arról, hogy a mélyben mi várhat ránk. Legalábbis hal nem árulkodik.

Annál inkább a víz és az aljzat jellegzetességei. A ragadozók nagyon ritkán találhatók meg olyan helyen, ahol semmi érdekes nincs. Ha található valami karakteresebb medertörés, keresztgát, vagy kishalasabb partvédő kövezés, ott sokkal inkább számíthatunk a kis ragadozókra, mint nyílt terepen.

Jók még a nagy gátak tört vizeinek kisebb-nagyobb tükrei, amiben jellemzően sok apró hal talál menedéket a környező rohanó, burványló vízből kiszabadulva. Ahol a kishal, ott lesz az éhes ragadozó is.

Egy nagyon könnyű (ha nem is teljesen UL) horgászatot terveztünk, ezért a legkisebb wobblerek közül válogattunk.

A "Bug" nevű modellek mindössze 2,5 cm-esek, ezeket leginkább csak vékony monofil zsinórral lehet eldobni hatékonyan, vagy speciális pergetőzsinórral. A "Perch-1" nevű változat csak kicsivel nagyobb, 3 cm-es, míg a "Perch-3" a maga 4,5-jével már nagynak számít ebben a társaságban. A "Perch-1" és a "Perch-3" nem csak méretben, de a terelőlemez alakjában is különbözik.

A "Perch-3" a hosszabb lemez miatt mélyebbre is megy, persze még így is nagyjából 1 méterig jut le állóvízen, és 1,5-ig a Dunán. Ez persze mindig zsinórfüggő is. Ezúttal 0,18-as monofil zsinórt csévéltünk egy 20-as méretű Black Spider Spin orsó dobjára, s hogy stílszerűek legyünk, egy színben maximálisan harmonizáló ET Excalibur Spin pergetőbotot állítottunk hadrendbe. Ezzel a felszereléssel még hatékonyan dobhatjuk el a kis csalikat, de akkor sem kell megijedni, ha egy 2-3 kg-os balin kerül horogra (ami meg is történt).

Nem csoda, hogy a legjobb időszak a dunán is a fényváltásra tehető. A kora hajnalok és a késő esték előcsalogatják a ragadozók bátorságát, s ilyenkor számíthatunk a legtöbb kapásra. Az apró wobblerekkel a dobótávolságunk azért limitált, s akár partról, akár csónakból horgászunk, nagyon oda kell figyelni a csendes közlekedésre és tartózkodásra, mert a célhalainkhoz elég közel kell férkőzni. A Dunán ha a jó helyen vagyunk, és a halak is étvágyuknál vannak, a kapás sem várat magára túl sokat. Ha jól csináljuk a dolgunkat , néhány dobáson belül érkeznie kell a ragadozónak. nem érdemes hosszasan időzni egy helyen, jobban járunk, ha a következő helyünk felé vesszük az irányt, ha csónakkal vagyunk, vagy haladunk folyamatosan a kövezésen, szűz pályát keresve.

Többféle vízállásnál, több napon keresztül sikerült halakat fogni a kis Gold Star wobblerekkel. Először a domolykók érdeklődését vettük szívesen, majd jöttek a balinok és a jászok. A balinok azok, melyek szinte mindig foghatók, míg a jászok leginkább este voltak aktívak. Tapasztalatom szerint a jászok hajnalban is mutatták magukat, de megfogni ekkor nehezebb volt, mint az esti órákban. A jász apró szája miatt többször is elvéti a műcsalit, gyakori, hogy sorozza, de nem akad meg.

A domik és a balinok helyzete valamivel egyszerűbb. Ezek magabiztosabban ragadják el az áldozatukat. Persze ha akad termetesebb jász, mint esetünkben egy szűk 2 kg-os, akkor az már ellentmondást nem tűrően veri le az apró műcsalit, s az akár el is tűnhet a szájában. A jász védekezése, különösen, ha egy ilyen darabos példányról van szó, igen heves. Kiváló sporthal. Még a kézben tartva is gyakran megugrik, a horogszabadításnál is illik vigyázni, mind a kezünk épségére (beleakadhat a wobbler horga), mind a halra.

A horgászat alatt bebizonyosodott, hogy nem csak a drága műcsalikkal lehet halat fogni, s ha esetleg beszakítunk egy-egy darabot, nem mindegy, hogy 2-3000 Ft-ba, vagy csupán néhány százba kerül a pótlásuk.

A Gold Star wobblerei között találunk egyébként tört csőrű "Fat Shad"-od, vagy többrészes "Joint" változatokat is, legközelebb ezeket is kipróbáljuk!

Forrás: EnergoTeam

KAMASAKI BUG WOBBLER

790 Ft

Részletek

KAMASAKI PERCH WOBBLER

790 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...