Black Friday a Black Shadow pálcával
Megjelent: 2022. december 15. | Forrás: Szebenyi Péter

Megérkeztek a csípős hajnalok és a már-már minden napossá válnak a hideg, északi szelek is. Az esti fényváltásokkor sem kell már kétszer mondani, hogy öltözzek fel rendesen! 

Ragadozó halaink az apróhal-rajok után indulnak amiket már nem lehet bárhol megtalálni. Célzottan a mély gödrökben és az esetleges meleg vizű források közelében érdemes keresgélni. Egy ilyen helyre érkeztem én is, kivételesen nem pergető, hanem fenekező, élő kishalas szereléssel felfegyverkezve.

Fényváltás előtt beélesítve a két pálca.

Egy 3 és egy 3,3 méteres Carp Expert Black Shadow telefeeder botot vittem magammal, melyekre két CXP Neo Feeder Runner orsót tettem 5000-es és 6000-es méretben.

Dekoratív, fekete bottest, hozzá illő parafa nyéllel. Semmi felesleges csillogás. Visszafogott, mégis vonza a tekintetet.


A szetthez illő 5000-es és 6000-es CXP Neo Feeder Runner orsók kerültek a botokra.

A 120 grammos dobosúlyával a bot egy jól terhelhető, erős pálca, amely a nagy mélységekből is a legkissebb gond nélkül fel fogja segíteni a ragadozókat, mégis a teleszkópos kivitelnek köszönhetően könnyen szállítható. Folyóvizen is bátran be merem vetni nagyobb súlyú végszerelékkel is. A 3 és a 3,3 méteres hossz pedig segít abban, hogy kellően eltartsam a zsinórt a víz alatti törésektől, megkockáztatva a súrlódás okozta damil sérülést.

Célra tartva a meghorgászni kívánt törések irányába.

A téli horgászatok az orsóknak is keményen feladják a leckét. A minusz fokok, a hideg északi szél és a fel-fel csapódó víz mind-mind felszínre hozhatják az eszközeink gyenge pontjait. Az egyszerűség elvét követve a botokhoz Carp Expert Neo Feeder Runner orsókat választottam, melyek a masszív, grafit háznak köszönhetően kifejezetten jól bírják a zord időjárást. 6 golyóscsapágyuk és a tűgörgős visszaforgásgátlójuk biztosítja a komfortos horgászatot, mégsem bonyolítja túl a felszerelésünket.

Letisztult és egyszerű

0.28-as és ...


0.30-as Excalibur SEA fluoro carbon coated zsinórokat csévéltem az orsókra két okból.

Ez a „szín” a tiszta bányatavakban sem lesz riasztó, hisz a fénytörési tulajdonságai miatt szinte láthatatlan a legtisztább vízben is. Emellett a kopásállósága is kimagasló. 

Végszereléknek a Wizard Live Bait Rig Light és Medium tirolifás fluro carbon szereléseit hoztam magammal.

Két féle méretben kapható. Mindkettő 0,30 mm-es fluoro carbon zsinórral van felszerelve. A 20 grammos tirolifás szett 2-es méretű horgot, míg a 40 grammos tirolifával szerelt szett 1-es horgot kapott. Kész szerelés, melyet a forgókapoccsal szerelt kivitelnek köszönhetően, másodpercek alatt a főzsinórunkhoz köthetünk. Még egy fontos alkotóelem maradt hátra, amire szükségem lesz a fényváltás utáni ragadozós horgászathoz, ami nem más, mint a kapás észlelését biztosító iBite világító spiccvég.  

A két legerősebb spiccre otthon bandázsolással és ragasztás felerősítettem egy-egy iBite spiccgyűrűt.

Több méretben is elérhető, melynek köszönhetően minimális kézügyességgel bármelyik feeder botunkkal kompatibilissá tehetjük.

A hozzá illő elemekből is széles választék áll rendelkezésünkre.

Piros és ...

... zöld színben is elérhető, függően attól kinek melyik a szimpatikusabb. Javaslom két bot esetében a vegyes használatot. Segít a kapás érzékelésében ha nem egyforma színnel világít a két spicc.

Már csak a csali hiányzik, hogy bevethető legyen.

Vörösszárnyú keszegek és bodorkák nálam a preferált csalihalak élő kishalas horgászatnál.

Fényváltás előtt kicsivel sikerült is bejuttatnom a kívánt törésekhez a két szettet.

Épp egy üdítő elfogyasztásába kezdtem, amikor a távolabbra helyezett szerelésem iránt valami azaz inkább valaki érdeklődést mutatott. Két erőteljes rántás a spiccen, majd a belazuló zsinór jelezte, elkapta valami a vörösszárnyú keszeget. Nyeletés nélkül hamar be is vágtam. Agresszív védekezéshez kis súly párosult, így hamar a felszínre kényszeríthettem kezdésnek egy szép tenyérnyi méretű csíkos csapót.

Ha nem szándékozok a konyhára halat vinni, akkor semmiképp nem nyeletek. Azonnal bevágok, így nagyobb az esélye a szájszéles akadásnak, ami a ragadozónkkal való kíméletes bánásmódot teszi lehetővé.

Gyors horog szabadítás és már úszhat is tovább

Épp az újra csalizással voltam elfoglalva, amikor megreccsenő fékhangra lettem figyelmes. A közelebbre dobott felszerelésem is gazdára talált. Itt viszont az előzővel ellentétben egy lassú, de folyamatosan távolódó húzós kapás érkezett. Ezesetben jól jött a nyeletőfék, mert háttal a víznek és így a botnak is, bajban lehettem volna. Ekkor sem volt szükség nyeletésre. Véleményem szerint már a feeder bot hajlása befordíthatta a horgot, így azonnal átváltottam a nyelető féket, felvettem a kontaktust és beleemeltem a szettbe. Egy jobb hal súlyát éreztem, kevésbé agresszív ellenállással. 

Óvatos oldalazással körülbelül egy percen belül felszínre került egy 50 centi körüli süllő.

Csak ismételni tudom magam. Nyeletés nélkül, kiváló szájszéles akadás.

Ő is szabadon távozhatott

Ezen a hétvégén még pár fényváltáskor kivittem magammal ezt a szettet és több csíkos ragadozót is partra segíthettem egy-egy fotó idejére.

Így telt a Black Friday hétvégéje a Black Shadow szériával.

 

Fotók: Kánya Ferenc és Szebenyi Péter

Szöveg: Szebenyi Péter

WIZARD LIVE BAIT RIG TIROLIFÁS RABLÓHALAS SZERELÉK

1 690 Ft

Részletek
A jövőt meghatározó ragadozóhalas márka - a Wizard harcsázó botok.
Megjelent: 2024. július 03. | Forrás: Koós Ferenc

A Koós Catfish professzionális harcsás márka mára már a harcsa horgászat teljes eszközigényét lefedő kínálatával, megbízhatóságával meghódította az országot a régiót és most új dimenziók felé tőr a legújabb ragadozóhalas eszköz család a Wizard segítségével. Íme a botok! Az Energofish nagykereskedő és horgász eszköz gyártó céggel karöltve és a távlati céljainak megfelelően a nemzetközi piacok a külföldi harcsások...

Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...