Black Spider Spin 6000 - felrobbantva!
Megjelent: 2013. július 09. | Forrás: EnergoTeam

Na nem valódi robbanásra kell számítani, csupán egy "robbantott ábrát" hoztunk létre a BS Spin nagydarab modelljének. Gyermeki vágyainkat is kiélve, alkatrészeire szedtük a 6000-es orsót. Nem kizárólag öncélú performansz ez, jó tudni, milyen alkatrészekből áll, és esetleges karbantartás, zsírozás hogyan lehetséges.


Az orsó még egyben, kicsomagolás után.

Megszámoltuk a csapágyakat, és némi ismeretre tettünk szert a belső mechanika működése terén is. Lássuk hát, hogy érdemes belekezdeni!


A hajtókar eltávolítása után kezdjük az orsóház végén a kis takaró burkolat eltávolításával. Ez alatt rejtőzik egy csavar, mely a ház oldalát rögzíti.

Ahhoz, hogy az oldalborítást le tudjuk venni, először a rotort kell leszerelnünk. Csavarjuk ki a fékcsillagot, majd húzzuk le a dobot.


Előbukkan a rotort rögzítő csavar. Figyeljünk arra, hogy ez fordított menetes. A tengelyről húzzuk le a fogazott körlemezkét, és a csavaranyát. A Rotor máris lelazul.


A lehúzott rotor takarásában bújik meg a 4. oldalborítást rögzítő csavar. Így ehhez is hozzá tudunk férni.


Ahogy lekerül a borítás, meg is pillanthatjuk a belsejét.


A tányérkerék borításba rögzülő felén meg is pillanthatjuk az első golyós csapágyat. Alatta kis alátét található, ne hagyjuk el!


Következhet a tengely kiszerelése. A képen piros nyíllal jelölt csavar rögzíti a tengely belső felét a dobemelésért felelős szerkezeti egységhez. Ezt lazítsuk ki, és kihúzható a tengely!


Miután a tengely nincs útban, kivehető a tányérkerék is. Masszív, kopásálló alumínium ötvözet. Ennek kettős szerepe van. Egyrészt átviszi a hajtást a rotorra, másrészt a dobemelésnek is megadja a fordulatot. Itt már előbújnak azok a részek, ahol érdemes a zsírzást időnként ellenőrizni és pótolni, ha szükséges. Mi egy vadonatúj orsót szedtünk szét, de ha használtról lenne szó, akkor sötétebb, olajos elemek is láthatóak lennének. Ezt valami apoláris oldószerrel (pl. mosóbenzin) érdemes az újrazsírzás előtt letakarítani.

Az is láthatóvá válik, hogy a dobemelésért mindössze két mozgó alkatrész felel az orsóházban. A megoldás végtelenül egyszerű - ennek minden előnyével és hátrányával.

Az orsó nyakában található a visszaforgás-gátló szerkezet. Ennek szétszedése csak hibás működés esetén javasolt. Ha lehet úgy fogalmazni ez már egy kicsit szofisztikáltabb része az orsónak, csak az nyúljon hozzá, akik az átlagnál kicsit több technikai felkészültséget érez magában.


Ha a visszaforgás-gátlás nem működik, először a képen látható kis rugó helyzetét és állapotát ellenőrizzük, hátha csak ez a gond. Ha ez nincs a helyén , akkor a visszaforgás-gátló nem működik helyesen.


Beljebb csak akkor menjünk, ha muszáj! Jól nézzük meg a szétszedés előtt, mi hogy volt - ebből a szempontból is hasznos a fényképezés.


Íme maga a visszaforgás-gátló. Belül találhatók azok a kis hengerek, melyek szerepe kulcsfontosságú a helyes működésben. Ezek elmozdulnak kifelé, és biztosítják a rotor azonnali blokkolását. Gyakori hiba, hogy a túlzott zsírmennyiség, vagy, hogy a beöregedő kenőanyag nem engedi a hengereket szabadon elmozdulni. Ilyenkor az egész kimosása és újbóli zsírzása javasolt.


A nyakban található az egyik legfontosabb, és kopás szempontjából leginkább igénybe vett alkatrész, mely a meghajtást közvetíti a rotornak. Ez már bronzból készült, és külön csapágyazása van.


Ha az orsóházat kiürítjük, megláthatjuk a meghajtó tengely másik végződésén is a csapágyat, mely a házba illeszkedik.


Íme az orsó főbb összetevőire szedve. Valójában nem bonyolult szerkezet, és még a mérnöki munkákban járatlan felhasználó számára sem ördöngösség a szétszerelése. Viszont akiben szemerkényi kétség is van, vagy elakad menet közben, az mindenképp kérje ki szakember segítségét.

Forrás: EnergoTeam

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...