Csukapergetés áprilisban: soha nem mehetsz biztosra!
Megjelent: 2016. április 06. | Forrás: Halmos Mihály

Amilyen az áprilisi időjárás, olyan kiszámíthatatlan a csukák kapókedve is. Aki pergető bottal a kezében járja a vizeket, jól tudja, hogy biztosra soha nem mehetünk. Ha az elméletben mindent kereknek és összeálltnak ítélünk meg, azt a gyakorlat, vagyis az átpergetett hosszú órák tapasztalata egy csapásra írja felül.

Minden szenvedélyes pergető nagy reményekkel várja a bolondok napját, mely a csuka fogási tilalmának végét jelenti. Kétfős lelkes kis csapatunk is április másodikán indult útnak azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a bevetésre szánt plasztikcsalik a nap végén leselejtezésre váró, szétmarcangolt gumidarabokká válnak a csukafogak dühödt rohama után.



Áprilisi éledező csatornapart, de vajon a csukák merre, melyik szakaszon lapulnak?

A szelíden kanyargó, átlagosan másfél méter mélyre kotort csatornát a déli harangszó után kezdtük vallatni. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva tudtuk, hogy csukának lennie kell az általunk választott szakaszon, de a mennyiségről halvány elképzelésünk sem volt.

Tudtuk, hogy biztosa soha nem mehetünk, ezért aztán a műcsalis dobozokat még indulás előtt a legkülönbözőbb méretű Mann’s és Wizard plasztikokkal töltöttük fel. Merthogy abban társammal is egyetértettünk, hogy azt, amire a tenyerünk régóta viszketett, a koppantós, csuklóba nyilalló kapásokat csak a plasztikos pergetés élménye adhatja meg nekünk!


Pontos célzást, dobást és a lehető legkevesebb fölösleges csobogást igényelt
a mai pergető-cserkelő peca a halak óvatossága és a víz tisztasága miatt

Az arany középút nálam a nyolc centis Mann’s Shad gumihala, most is ezzel indítottam. Az átlósan, keresztbe húzott, tehát a túlpart törésétől indított jigelés nem hozott eredményt az első 25-30 méteren. Ezt a módszert nem is erőltettem tovább, és amúgy is sokkal közelebb áll hozzám a bevontatásnak az a változata, amikor a velem megegyező oldal parti sávjával teljesen párhuzamosan fésülöm át lassú emelgetésekkel a mederfenék közvetlen közelét.


Egy rendkívül megbízható és erős csukás kombó: 2,40-es Spin Blade 400-es
Ryobi Ecusimával és 0,15-ös L&K fonottal

Minden érzékemmel és idegszálammal a fonott zsinór által közvetített víz
alatti kontaktust figyelem, szemem közben a vízfelszínt vizslatja, halakra,
rablásra utaló jeleket keresvén

Az elgondolás nem volt rossz. A negyedik dobást követő extrém lassú bevontatásban ért az első kapás, a gumihalam talajra való megérkezését megelőző másodpercben durrantott rá a csuka. Mivel készültem rá, a reflexszerű bevágással azonnal jó súlyt éreztem, a hal mozgásával félreérthetetlenül tájékoztatott: szép csukát akasztottam. Az akció kb. tizedik másodpercében, a legintenzívebb pumpálások egyikénél könnyebbült meg a szerelék. Elment.


Pontosan rá érkezett a kapás, az ellenállhatatlan, örök klasszikusra:
Mann’s Shad 8 cm, MFCH színkóddal!

A helyváltoztatást követően égbe szökött adrenalinnal asszisztáltam végig a rám váró kapástalan perceket. Sejteni kezdtem, hogy ma nem fogok ötpercenként újabb és újabb halakkal pózolni a kamera előtt, most minden egyes kapás a sokszorosára értékelődik, minde(n)t nagyon-nagyon meg kell becsülni. Az előbbi eset a következő 50 méterem háromszor ismétlődött meg. Erős, csuklóba nyilalló kőkemény kapások után a halak rendre lemaradtak, annak ellenére, hogy a 2/0-ás jighorog tartósan élezett, tűhegyes, megbízható Eurojig fajta volt, mellyel már sok-sok kalandom volt.


Nem az irányzékban, nem a csaliban, és nem is csalivezetésben kellett
keresni a hibát. A csukák rendkívül óvatosan ettek, kapás csak és kizárólag
az extrém lassan ejtegetett, fel-fellibbentett plasztikra volt!


Elmaradhatatlan csukaelőke, melyet 0,60-as L&K Fluoro karbonból gyártok
zsugorcsővel. Ezt a méretet a kemény, tartós és ellenálló anyagszerkezet miatt
a legvadabb küzdelemben sem harapják el a csukák!

Döntenem kellett, bár bevallom, csukázásnál nem szeretem az orosz rulettet. A hazardírozás nem az én stílusom, igyekszem mindennek megadni a módját, de most le kellett finomítanom a felszerelést, a csali méretéhez megfelelően. Ez az, amikor a csalihoz igazítjuk a felszerelés többi elemét, nem pedig fordítva!

A bottokból a kettőtízes Wizard Classic Jig legérzékenyebb tagja került elő, mivel a jónak ítélt csalit, a Mann’s 5 centis lágy twisterét (VMC fejre tűzve) vele tudtam úgy felkínálni, hogy a bevontatás, a fel-fellibbentés akciója közben tudjam, érezzem a csali pontos helyét, irányát, a mederfenékhez viszonyított pontos helyzetét.


A jó döntést már a második dobásra nyugtázta ez a csuka!
Határozottan, kegyelmet nem ismerve szerezte meg azt, ami szerinte járt neki


A kisebb méretű, lágyan fenékre hulló, lassan ereszkedő twistert
ő is teljesen eltüntette


Az agresszív, kőkemény kapásokhoz a gyors, gerinces pergetőbotok illenek.
A Wizard pergetőbot széria nagy tisztaságú karbonszövete garantálja a villámgyors
akciót, az azonnali reagálás lehetőségét. S mindehhez pillekönnyű súly társul!

Mindenkit arra bíztatok, hogy a körülményekből, a halak reakciójából próbálja meghozni a legjobb következtetést. Ha az elképzeléseink működnek, akkor az eredmény rövid időn belül kőkemény rávágásokban, és a csukák szaltói alatt az érzékeny pergetőbotjaink lüktetésével fognak visszaigazolni bennünket!


5 centis Mann’s twisterek a legfogósabb alapszínekben…


… melyekkel a süket időszakban is kapásra ingerelhetők a csukák

Forrás: Halmos Mihály

ENERGOTEAM EUROJIG TWISTERFEJ

260 Ft-tól

Részletek

JIG FEJ WMC

120 Ft-tól
55 Ft-tól

Részletek

MANNS SHAD

950 Ft

Részletek

MANNS TWISTER

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...