Drop Shottal télen is
Megjelent: 2012. december 22. | Forrás: EnergoTeam

A Drop Shot, vagy röviden DS módszer számtalan előnnyel rendelkezik hűvös, vagy kifejezetten hideg vízen is. A módszer elterjedőben van, de még bőven van tanulni való vele kapcsolatosan. Nézzük meg melyek a legfontosabb tudnivalók a megfelelő felszerelés kiválasztásakor és a végszerelék kialakítása kapcsán. S természetesen a horgászat alapvető technikáját is bemutatjuk.

<>

A Drop Shothoz megfelelő botok viszonylag tág dobósúly tartományban létezhetnek, hisz a módszernek van létjogosultsága akár 1-2 méteres állóvízen és még gyorsabb folyókon is. Értelemszerűen az előbbi szituációban elegendő néhány gramm súly, míg a másodikban akár 30-40 gramm is indokolt lehet. Ezt a két szélsőséget nem is lehet hatékonyan megoldani egy bottal.

A legfinomabb DS-hez, ami sügérekre, kősüllőre való lassú folyás mellett, vagy állóvízen, nagyjából 3-15, vagy 5-18 grammos dobósúlyhatár tartozhat. Nagyobb folyóink belső akadóinak, medertöréseinek meghorgászásához, gyorsabb vízben ennél erősebb botra van szükség. Akár a 20-40 grammos határig is el lehet jutni.

A botok hossza jobbára 210 cm körüli hossztól indul (kivéve az egészen könnyű, speciálisan csak sügérre való pálcákat, melyek még ennél is rövidebbek), és nagyjából 240-270 cm körül zárul is a határ, ritka az ennél hosszabb DS bot. A botok felépítése speciális. Igyekeznek a gyártók úgy kialakítani a nyeleket, hogy a kapások továbbítása a lehető leghatékonyabb legyen. Az orsó szerepe a pontos működés és a kifogástalan fék biztosítása. Ennél a módszernél nincs igazán nagy igénybevétel. Olyat válasszunk, mely jól kiegyensúlyozza a botunkat. Ezek 25-35-ös hagyományos méretezés közötti nagyságot feltételeznek.

Az igazi DS főzsinór fonott. A kapások továbbításához ez elengedhetetlen. Fontos viszont, hogy a végszerelék fluorocarbon zsinórra készüljön el. A hozzávalók minimálisak. Egy horog és egyetlen ólom. A trükk az, hogy valójában mindkettő bizonyos szempontból speciális. A legegyszerűbb "orros" műcsali tűzéshez egyáltalán nem használunk nagy horgot.

Egy öblös, rövid, vagy közepes szárú 6-os, esetleg 4-es horog megteszi. A lehetőségekhez mérten erős horgot kell választani, de a súlyát is kordában kell tartani. Ez a kettősség csak a csúcsminőségű horgok sajátja. Ne sajnáljuk rá a pénzt, megéri! Ha védett rendszert készítünk, akkor jönnek számításba a offset horgok.

Ezeknek is van egy speciális alakú DS változata (sőt még ún. támasztószáras horgok is léteznek), mely ezen a végszereléken a legjobban akad. Itt egy sajátos plasztik feltűzési technikát kell alkalmazni, melynek segítségével a horog a műcsali hátához lapul, vagy akár abban el is rejthető.

Bármelyik horogtípust választjuk Palomar kötéssel kell a főzsinórra rögzíteni.

Ha az ábrán látható módon kötjük fel a horgot, akkor az derékszögben eláll a főzsinórtól, és helyes tartást biztosít a műcsalinak. Néhány alkalom után már gyorsan köthető, nem bonyolult csomó. A kötés és a horog alatti zsinórszakaszt hagyhatjuk hosszabbra is a céljainknak megfelelően.

Ide rögzül ugyanis az egyedi szűkülő szemmel ellátott DS ólom, amit a fülbe csak beszorítunk, nem kötünk. Így a horog-ólom távolság gyorsan és nagy határok között változtatható. Ha tudjuk, hogy szinte csak fenék közelben szeretnénk horgászni, akkor ez a távolság a legrövidebb, akár 10-20 cm is lehet.

De ha egy komolyabb akadót vallatunk, aminek több méteres a magassága, előállhat olyan szituáció is, hogy a horog-ólom távolsága még egy méternél is nagyobb. Minél nagyobb ez a távolság, annál több lehetőség áll rendelkezésre a csali mozgatását illetően.

A tipikus DS plasztik nem tappancsos, és a tviszterekre jellemző forokrész is hiányzik. Gyakran egyszerűen csak elvékonyodik, vagy kis lándzsavégződése van. Talán a villás farokvégződés mondható a DS csaliknál klasszikusnak, de nincs szabály, a lényeg, hogy abban a bizonyos hosszban, a vertikálishoz hasonló mozgatás, a lehető legélethűbb variációt hozza ki belőle. Ennek érdekében a DS gumi jobbára lágy, és a fajsúlya nem sokkal nagyobb a vízénél, hogy a lebegtetését és a DS technikát minél inkább támogassa!

Tiszta vízre a legjobb színek általában a szinte átlátszó flitteresek, esetleg a kifejezetten sötét csalik. Általános használatnál a zöld különféle kombinációival és a valódi halakra hajazó, sötét hát - ezüstös oldal variációkkal nem nagyon lehet mellé lőni. Sügérre, kisebb kövesekre a 5-6 cm-es mérettől indulnak a csalik, de a másik végén nagyobb süllőre akár a 12-15 cm-t is meghaladhatják a gumik.

A behúzás technikája is többféle lehet. A legalapvetőbb, amikor a gumihalazáshoz hasonlóan lassú, szakaszos mozdulatokkal húzzuk egyre közelebb. A zsinórunk szinte mindig legyen feszes! A kapás a jobbára határozott koppintásként, jobb esetben ütésként jelentkezik. A bevágásunk lehet azonnali! Itt a célhal egy slukkal eltünteti a műcsalit, minél tovább várunk a bevágással, annál rosszabbak általában az esélyeink. A hal gyanút foghat, s egy idő után otthagyhatja a műcsalit. Ezért ne késlekedjünk!

A DS remekül alkalmazható célzottan akadók meghorgászására. Ha nagyon fás, akkor lehet a horgunk védett, vagy offset. A köves akadókkal az a baj, hogy ott leginkább az alsó állású ólom akad el, s ez gyakran megkeserítheti az életünket. Magam inkább a fát szeretem, abban az ólom nagyon ritkán akad el, s a horogra is tudunk némi tapasztalattal vigyázni. Ha karakteres az akadó, azaz érezzük, mikor érjük el a végszerelékkel a vonalát, akkor sokkal lassabb módszerre is válthatunk. Mintegy kivárjuk a halat. Ha sejtjük, hogy ott van, akkor a megfelelő helyen akár perceket is időzhetünk a csalival, kelletve, ügyesen mozgatva azt.

Ha jó a kezünk, és nem utolsó sorban a botunk, akkor ezeket az egy helyben való illegetéseket úgy tudjuk abszolválni, hogy az ólom mindeközben egy helyben marad. Ezért is írtam korábban, hogy minél hosszabb a horog-ólom távolság, annál könnyebb a csalit mozgatni. A spiccet némileg visszaejtve a plasztik süllyedni kezd, majd visszafeszítve az ólomra a gumi szépen megugrasztható. Néha elég ügyes remegtetéseket végigfuttatni a boton a kapás kiváltásához. A DS-es kapás tényleg hasonlatos a hagyományos jigfejes gumihalas horgászat esetén tapasztalthoz. A ránehezedés ritka, inkább az egyértelmű rávágás a gyakori.

A DS módszer egész évben működik, de kétségtelen, hogy késő ősztől a ragadozós tilalmakig a leghatékonyabb. A módszer elsajátítása egyáltalán nem ördöngösség, hamar ráérez az ember, s akkor igazán jó peca. Mindenkinek csak javasolható!

Forrás: EnergoTeam

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...