Feederbottal az éjszakában
Megjelent: 2012. október 05. | Forrás: Halmos Mihály

A szinte kibírhatatlan augusztusi forróság, a szél és csapadék nélküli légköri viszonyok nyomottá, fásulttá, fáradékonnyá tették az emberi szervezetet. Rajtam kívül sok-sok horgásztárs várhatta már a felfrissülést hozó ciklonokat.

Szeptember első napjainak hűvösebb időjárása végre optimális körülményeket, s nem utolsó sorban jobb közérzetet teremtett nemcsak a nappali, de az éjszakai horgászatok folytatására is. A kellemes, estére sem szűnő légmozgásnak - azon kívül, hogy frissé tett - még további előnyét élvezhettem: elfújta és eltüntette a körülöttem dünnyögő vérszívó szúnyogok hadát. Azért lássuk be, a Velencei-tó partján (is) erre óriási szükség volt már.

Azelőtt nem szerettem, sőt kimondottan gyűlöltem az éjszakai szeleket, de most, hogy szúnyogmentes övezetté varázsolta alkalmi horgászhelyemet, a Szúnyog-szigeti öblöket, nagyon hálás voltam érte. Szeptember első keddjének éjszakáját örömmel szenteltem hát a horgászatnak. Az átlagos vízmélységgel rendelkező öböl békéshalait finom feederes felszereléssel kívántam üldözőbe venni. A munka utáni, késő délutáni horgászcucc-pakolásra nagy figyelmet szenteltem, vacsora gyanánt két-két falat lenyelése között gondosan számba vettem a legszükségesebb felszereléseket.


Fejlámpák és világítópatronok a legjobb és leghasznosabb barátaink az éjszakai horgászat során

Az etetőanyag bekeverését még otthon - időt hagyva az alkotórészek átázásának - az indulás előtt egy órával végeztem el. Két kiló keszeges-pontyos etetőanyagot terveztem használni csupán a rövid, pár órás horgászat során. A keszeges kajának is bevált, finom szemcseméretű, Carp-Expert Carpa-Carassio-t öntöttem össze egy kiló Tímár féle Dévér Mix-szel. A kellőképpen átázott, felpuhult és közepes tapadó készséggel bíró kaját még a garázs előtt rostáltam át törőszitámon.


Bevált keszeges-pontyos etetők, éjszaka is joggal bízhattam bennük

Tekintettel a sötét vízpartot jellemző rossz látási viszonyokra, csak a legszükségesebb kiegészítőket pakoltam össze horgászdobozomba, amely ráadásul nagyon erős strapabíró ülőfelületével kényelmes kapás-várási pozíciót is biztosított.


Ha céltudatosan készülünk egy bizonyos módszer alkalmazására, akkor nem kell,
hogy a helyet foglalják a többi, használaton kívüli eszközök. Bár a nagyméretű,
sokrekeszes Work’N Stroke fishing-boxba elképesztő mennyiségű cucc elfér!

Kényelmes tempóban is nagyon rövidnek hatott a 20 kilométeres út. A Szúnyog-szigeten az otthon is tapasztalt közepes erősségű szél fogadott, a levegő hőmérséklete az autó kijelzője szerint 24 Celsius fok volt. A szél hatásának köszönhetően szúnyognak szerencsére nyoma sem volt. Kevés holmit, a sötétben is egyszerűen összeállítható felszerelést vittem magammal az éjszakai portyámra. A ritkaság számba menő teleszkópos rendszerű feederbotok nagyon jó lehetőséget nyújtanak, jó példa erre az Energo Team Tele Feeder Heavy botja. A heavy felirat ne tévesszen meg senkit, a bot 20-50 grammos dobósúlya miatt csak a médium kategóriába sorolható. Igazi előnye a pálcának a 113 cm-es szállítási hossza, 210 (!) grammos tömege, valamint rugalmassága, karakterisztikája, ami a keszegek mellett a pontyok megfogását is maradéktalanul lehetővé teszi. Kellően finoman bánik például a keszeggel, és a vékony - esetemben a 0,14-es - előkén megakasztott aranyhasút is könnyű vele parthoz terelni.


Az E.T. Tele Feeder nagyon kezes, könnyű, kiválóan használható univerzális feederbot

A 4000-es Carp Expert Match orsón lévő 0,18-as E.T. Power Ultra főzsinór tökéletesen megfelelt ide, az oldalelőkés végszerelék 0,14-es előkéje és 12-es klasszikus formájú E.T. Excalibur Carp horgával még jó eséllyel pályáztam a keszegfélére, s már biztató esélyt kínált az esetlegesen megakasztott pontyok megfogására. A felszerelés összeállítása a fejlámpa fényében igazán nem tartott sokáig, és nem volt bonyolultabb, mint normális fényviszonyok között.


A feltűnő fluó festés sötétben is jól látható minimális megvilágítás mellett

Nemcsak a matchboton, a feederen is helye van a Carp Expert Match-nek!

Az egységes, összhangban lévő szerelék alkotóelemei

A betonozott part indokolta a tripodos bottartó használatát, stabilitása miatt mindig is előszeretettel használtam ilyen terepen. A világítópatron spiccre erősítése után már csak az otthon előkészített etetőanyag aromásítását végeztem el, illetve adtam hozzá pluszban kétmaroknyi csontkukacot.

A parttól 20 méterre horgásztam, semmi nem indokolta, hogy távolabb keressem a pikkelyeseket. Az alapozó etetést kiakasztott zsinórklipsszel végeztem el. A 12-es horogra 3 szem elevenen mozgó csonti került. Feltámasztott botom 2-oz erősségű spicce nagyon rövid idő alatt jelezte az első kapást. Ahogy lenni szokott a Velencei-tavon, most is a bodorkák serege jelent meg elsőként az etetésen. Nagyon jó jel volt ez a számomra, szinte biztos voltam benne, hogy rövidesen itt lesznek a dévérek is. Kb. a negyedik-ötödik bodri megfogása után köszönt be az első dévér, pontosan lekövethető húzós kapásával.


Íme az első. Már attól is boldog és teljesen elégedett voltam,
hogy a dévérek ráálltak az etetésemre, pedig kis idő múlva…

Ezt követően majd’ minden dobás adott halat, sűrűn juttattam hát a kosárral be az etetőanyag-utánpótlást. Nem hittem volna, hogy ilyen rövid idő alatt megtalálják a keszegek a nekik szánt etetést, bár jobban belegondolva, a dévér speciál aroma hatásának és a halak kiváló szaglóképességének függvényében ez reálisnak is vehető alapból. Nagyon kellemesen csalódtam.

Hát még akkor, amikor bő fél óra múlva egy határozott elhúzós kapásban benne maradt a bevágás lendülete. Szép ponty védekezését, kirohanásait közvetítette a könnyű feederbot. A 0,14-es előkével nem mertem erőltetni a halat. A fejlámpa fénykévéjében nem láttam előttem akadót, így hát nyugodt szívvel hagytam nagyobb pórázt a bajuszos jövevénynek.


Tökéletesen akadt a szája szegletében a 12-es Excalibur Carp horog

A dévérek utáni aranyhasú, aki megédesítette az éjszakát

Nagyon boldoggá tett a ponty fogása, rövidesen szerencsésen szákoltam meg az éjszaka sötétjében. A visszadobott szerelékre és a nagyobb csonticsokorra hamar jött a következő érdeklődő, egy az előzőnél is szebb ponty személyében.


Kicsit hosszabb és vaskosabb is volt az előzőnél

A halakkal gyorsan elrepült az idő, éjfélkor, pedig be kellett fejezni a horgászatot a helyi horgászrendre való tekintettel. A fogások élménye meghatározó volt a jövőre nézve, garantálhatom, hogy még sokszor fog rám köszönni a Hold a Velencei-tó partján!

Forrás: Halmos Mihály

ENERGOTEAM NIGHT WASP VILÁGÍTÓPATRON

180 Ft

Részletek

FISHING BOX WORK N STROKE TIP.1070 K1 SZERELÉKES LÁDA

18 690 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...