Fonott zsinórok a gyakorlatban
Megjelent: 2017. január 10. | Forrás: Halmos Mihály

2

Nemcsak a kezdő, még a haladó horgászok is sokszor elbizonytalanodnak, amikor egy-egy új technika kipróbálása, vagy a módszerváltás gondolata a fonott zsinórok kiválasztása elé állítja az embert. A dilemma érthető, a modernkori fonott zsinórok piacán bizony horgász legyen a talpán, aki eligazodik! A pergetés legszebb, legsportosabb módszere is nagyon sok kritériumot ír elő a felszerelés kiválasztásánál. Jelen írással Ariadné módjára kivezetjük az eltévedt horgászokat a fonott zsinórok labirintusából.

A pergetés során óriási jelentősége van az általunk választott zsinórnak a csalivezetés, eredményes kapás, majd sikeres kifogás érdekében is.

Kezdjük a sort a pergetés legkényesebb műfajával, az Ultra Light (UL) technika zsinórigényével. Nagyon sokáig használtam, és a mai napig is esküszöm a vékony monofil zsinórokra. A legérzékenyebb UL botjaimon 0,16-0,18 mm-es méretek feszülnek, a legapróbb csalikhoz domolykóra és sügérre őket használom, a legtisztább patakokban is. Egészen 2014-ig elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy fonott zsinórral fogok egyszer is valaha domolykózni. Nos, a legminőségibb WFT Gliss Trans, azaz a WFT termékcsalád fehér színű változata a fentebb leírt remek tulajdonságai miatt kínálta fel magát arra, hogy a korábban jól megszokott UL módszerhez igénybe vett monofil zsinórok helyett ezt alkalmazzam.

Ha UL módszerhez kell vékony fonott zsinór, a WFT Gliss Trans maradéktalanul kielégíti az igényeket

No nem a fogható halak mérete indokolta a váltást, hanem a helyi parti adottságok, a fával, ágakkal sűrűn szabdalt patakmeder. Kedvenc apró süllyedő Horneteimet és a Tiny-ket éppolyan kiválóan lehetett dobni a 0,12 mm-es WFT Gliss Trans-szal, csak hát ugye sokkal biztonságosabban. A domolykók, sügérek változatlan lelkesedéssel és kedvvel rontottak csalimra, mintha monofil főzsinór lett volna a dobon. Ez a megállapítás nemcsak tavasszal, vagy a nyári rekkenő melegben, de a januári jéghideg patakban is igaznak bizonyult!

A WFT elképesztő minőséget produkál a fonott zsinórok között! WFT Monotex Green hagyományos sötétzöld színben az egyik legkedveltebb…

… de egyre többen ismerik fel az élénksárga pergető zsinórokban rejlő lehetőségeket, melyeket éjszakai pergetések alkalmával tudunk kamatoztatni. WFT Monotex Gliss sárga változatban

A könnyű pergetés kategóriájához a WFT szuperzsinórokon kívül több kiváló minőségű és tulajdonsággal rendelkező fonott zsinór ajánlható. Az egyik legkeresettebb fonott zsinór a mai napig a 100 % Dyneema-t tartalmazó L&K Super Braid. Kimondottan a pergető horgászatra kifejlesztett speciális, nagyon magas minőségi szintet képviselő zsinór. Roppant erejét, kedvező tulajdonságát a gyártás során felhasznált, tiszta Dyneema szálaknak köszönheti. Tökéletesen kör alakú keresztmetszete révén, valamint a gyártás során elért tömörítés, a sűrű szövési technika alkalmazása során tartós, a legszélsőségesebb körülmények között is sokáig használható zsinór született. Speciális bevonata kopásálló, vízlepergető.

Méretsora minden igényt kielégítő, a 0,08 mm-es átmérőtől kezdve a 0,40 mm-es vastagságig tart a választék. A legvékonyabb méret szakítószilárdsága 6,8 kg, a legvastagabbé 35.9 kg. A gyártó becsületére legyen mondva, nem spórolt a kiszerelés mennyiségével, egy tekercs 150 métert tartalmaz, mely az eddigi tapasztalatok szerint bőségesen elegendő a nagyobb pergető orsók dobjára is.

Az L&K nem fog csalódást okozni, aki egyszer kipróbálta, ragaszkodni fog hozzá!

Minőségében nem, csak színében tér el az L&K-tól a Power Braid. Nemcsak kimondottan pergetésre, hanem számos egyéb horgászmódszerhez javasolja a gyártó. Előnyei a pergető horgászat mellett az úszós és fenekező készségek összeállításánál is megtapasztalhatók. Kétféle színben készül, a szürke és sárga változatnak is kialakult már a rajongótábora. A szürke színűnek univerzális az alkalmazási területe, a sárgának pedig az éjszakai, vagy egyéb rossz látási viszonyok között véghezvitt pecáknál van létjogosultsága, ahol fontos a műcsali útjának nyomon követése, illetve az úszós horgászatnál a csalihal útjának figyelemmel kísérése. Bevonatuk (teflon) tartós és kopásálló!

Szürke színű Power Braid Teflon és azonos tulajdonságokkal rendelkező sárga változata

A Super Braid és az ET Power fonott zsinórok szürke és sárga változatai másfél centiről makrózva

A könnyű pergetés mezsgyéjén maradva meg kell említenünk az újdonságnak számító L&K Micro Braid-eket, melyek játszi könnyedséggel szolgálják ki a legfinomabb, legérzékenyebb pálcákat is, mint amilyen például az Enero Team Wizard Drop Shot botja, vagy mint a napjainkban reneszánszukat élő Enero Team Perch Blade-ek, vagy Enero Team Skill pergetőbotok. Specialitásuk az, hogy a legapróbb csalik mozgását sem torzítják el, fajsúlyuk sok-sok használat után sem növekszik meg, tehát a vizet egyáltalán nem szívják magukba! Ez pedig a legkiválóbb minőséget képviselő teflon rétegnek köszönhető.

Az új L&K zsinórok a legfinomabb pálcák és a kis méretű csalik között teremtik meg a tökéletes kapcsolatot

A legkiválóbb észlelést, a legjobb láthatóságot biztosítják az új generációs L&K zsinórok fonottjai és monofiljai egyaránt. Az anyagukban speciális eljárással színezett zsinórok fluo sárga színben tündökölnek, annak érdekében, hogy rossz látási viszonyok között a maximumot nyújtsák használójának, vagyis könnyedén meg lehet határozni vele a csali pontos helyzetét, mozgását, irányát, sebességét; ezeket a megakasztott halak esetében fontos paramétereket.

Profi zsinórok, melyek a korszerű pergető technikák eszközigényét teljességgel kielégítik, sőt, még egy kis pluszt is nyújtanak…

A nehéz pergető kategória igényeinek csak a legsűrűbben szőtt, nehéz, vastag anyagok felelnek meg. A legerősebb nagyhalas zsinórok feltérképezéséhez az Excalibur termékcsalád vizeire kell eveznünk!

Az Excalibur Pike Braid és az Excalibur Catfish Braid megjelenése elsősorban a ragadozóhalas, illetve a pergető-, és a harcsahorgászok számára lehet igazán vonzó alternatíva, a fonott zsinór választás területén.Az Excalibur csukás és harcsás zsinórjai, a terhelhetőségen túl a felületkezelési eljárással hívják fel magukra a figyelmet! A két szuperzsinór esetében alkalmazni kellett egy kompromisszumot nem ismerő bevonatot, ezt pedig, a DuPont amerikai nagyvállalat szolgáltatja a legkiválóbb minőségű TEFLON ® felhasználásával!

Nehéz, gondosan szőtt vastag anyaga révén a biztonságos, nagy igénybevételt jelentő horgászmódszerekhez leginkább passzoló új generációját jelenti

Csukázásra felkészítve: Erős Excalibur pergetőbot és a hozzá passzoló zsinór!

Excalibur Pike Braid fonott zsinórral tökéletesen feltöltött 4000-es Ryobi Ecusima dob

A Pike Braid mellett megjelenő Excalibur Catfish Braid fonott zsinórok a harcsahorgászok minden igényét kielégítik. Hatféle méretben kapható, a 0,25 mm átmérőtől egészen a 0,60 mm-es változatig került gyártásra. Terhelhetőségét tekintve egészen kiváló értékekről bizonyosodhattunk meg, például a 0,50-es zsinór szakítóereje 45,45 kilogramm!

Legyen szó pergető, fenekező, vagy úszós harcsázásról, az Excalibur Catfish Braid-del minden technikánál számolni kell!

Tökéletesen sima felületet láthatunk és tapinthatunk a Catfish Braid esetében is!

A sima felület jól megfigyelhető a makrózott képen!

A lágyságának köszönhető előnyök többek között a kötéseknél is kamatoztathatók

Forrás: Halmos Mihály

WFT GLISS MONOTEX GREEN FONOTT ZSINÓR 150M, 300M

7 120 Ft-tól
5 690 Ft-tól

Részletek

WFT GLISS MONOTEX TRANS FONOTT ZSINÓR 150M

7 120 Ft-tól
5 690 Ft-tól

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...