Gumival az éjszakában
Megjelent: 2012. február 06. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár

A hideg őszi idő előrehaladtával az éjszakai felszíni wobbleres süllőzések egyre szerényebb eredményekkel zárulnak. Eleinte ugyan kevesebb a kapásunk, de ilyenkor előkerülnek kapitális példányok is, idővel viszont szinte teljesen elcsendesedik a felszíni éra. A legtöbben letudják azzal, hogy ennyi volt, lejárt a szezon, és áttérnek a mederben való gumihalazásra. A süllők ilyenkor sincsenek eltűnve teljesen a part menti részekről, csak már nem jönnek ki a lábunkig. Pár méterrel bennebb, a fenék közelében azonban továbbra is portyáznak a sötétedés után. A felszíni wobblereket lecserélhetjük mélyebben járókra, de a legjobb megoldást ilyenkor a plasztik csalik jelentik.


Lassan kezdődik a játék


A mélyre törő wobblerek is hatásosak tudnak lenni, de több érv szól a gumik mellett. Az első, amelyre talán a legtöbb horgász érzékeny, hogy partról dobálva ezeket a wobblertípusokat könnyen be lehet húzni a kövek közé, és akkor nincs pardon, beszakad. Ez hosszú távon rendesen megdézsmálja a csalis készletünket, és a büdzsére is hatással lehet.
Ugyanakkor a gumihalak anyaga lágyabb, mint a wobblereké, ezért nagyobb eséllyel szippantják be a ragadozók. Amennyiben elvéti elsőre, jó eséllyel támadja meg másodjára is. Ugyanis nem kemény felületet mardos, a puha gumitestbe mélyeszti a fogait, ami ugye azért is fontos, mert a kishalak teste is puha, tehát azt kapja, amire számít, nem válik gyanakvóvá.
És még egy fontos tényező, hogy a gumikat szebben tudjuk táncoltatni, ezért eredményesebbek lehetünk. Gondoljunk csak arra, hogy a wobbler folyásiránnyal megegyezően történő vontatásakor nem megy le a kellő mélységbe, ha netán mégis, akkor igen gyorsan elhalad a halak mellett, nem hagyva időt a reagálásra. Ilyenkor már nem rohannak ész nélkül minden után. A víz lehűlt, a táplálékhalak is lelassultak némelyest, a gyors csali természetellenesen hat, ezért figyelmen kívül hagyják. Ebben a szituációban azonban egy gumihalat kellően lassan, és az ideális mélységben tudjuk elvezetni.
Ugyan ez a helyzet, ha a partra merőleges irányban dobálunk. Pillanatok alatt elviszi a víz a kellő helyről a wobblert, míg a gumival hosszabb ideig tudunk a jónak vélt helyen keresgélni. Egyszerűen egy kissé fennebb dobunk, és hagyjuk süllyedni. A víz természetesen a plasztikot is elsodorja, de amíg sodródik az ólomfejnek köszönhetően a fenék fele igyekszik, és mozog, ami szintén nem mellékes, mert ilyenkor is bekövetkezhet a kapás. Tehát, ha tudjuk, hogy milyen mélységbe szeretnénk lejuttatni a csalit, odafigyelünk a sodrásra, és ennek megfelelő mértékben dobunk felfele, mire velünk egy vonalba ér a gumink, ott lesz, ahol szeretnénk.


Egy tipikus akadás

A felfele dobott csalira vert oda


Érdemes egy kicsit a felszerelésről is beszélni mielőtt a vontatási technikát boncolgatnánk. Elsősorban a zsinór-orsó párost említeném. A partközeli kövek közt történő horgászatkor érdemes vastagabb zsinórt használnunk. Én személy szerint 0,25 – 0,30 –as méretekben gondolkodom. Páran most biztosan felhördültek, hogy ez nem normális, 0,10 - 0,12 –es zsinór bőven elég! Bizonyos szemszögből talán ezeknek a személyeknek igazuk is lenne. Gyorsan zongorázzuk csak végig a dolgokat. Először is partról dobálunk. A fenék közelében -ami ugye köves- vezetjük a csalit. Egy 4-5 kiló körüli süllőt nem tudunk egyből felvenni a felszínre, így fennáll a veszélye, hogy ráhúzza a kőre a zsinórt. Nos, itt mondott csődöt a vékony madzag. Az éles köveken, amelyeken ugye kagylók is vannak, úgy szakad el a vékonyabb zsinór, mint a hajszál. Arról ugye nem is beszélve, ha nagyobb süllő, netán harcsa mozdul a csalinkra, megnő a fenék közelben történő fárasztás ideje, így több eséllyel kerül egy kagyló útjába a zsinór. Tehát nem indokolatlanul használok vastagabb kanócot. A vaskos fonottnak van még egy előnye, több vizet fog, ezáltal lassabban hull alá a csalink, így lassabb csalivezetést is tudunk produkálni, ami ugye fontos ilyenkor. A csónakból történő gumizást nem szabad összehasonlítani ezzel a módszerrel, ott használhatunk vékony zsinórt, ugyani fárasztás közben nagyobb szöget zár be a zsinórunk a fenékhez képest. Meredeken felfelé húzzuk a halat, nem pedig neki a partnak, amely kővel van kirakva.
Mivel ilyen vastag zsinórral horgászom, az orsó méretének is ehhez kell igazodnia. A dobon el kell férnie a kellő mennyiségnek, ezért a 3000 - 4000-es méret, ami jónak mondható. Kisebb orsó is megfelelne a süllőknek, de a zsinór indokolttá teszi nagyobb méreteket.


Szükséges a vastag fonott…

…így az orsó mérete is ehhez kell igazodjon


A megfelelő csali kiválasztásán is sok múlik. Mivel lassan szeretnénk vezetni, ezért jó „mozgású” gumikat kell választanunk. Minél lágyabb az anyaga a plasztiknak, annál kecsesebben, puhábban billeg. Számomra az ideális lágyságú műhalakat a Manns gumik jelentik.
A méret is igen fontos. Leggyakrabban 5-8 centis shad típusokat használok. A méretesebb csaliknak is nekimegy, de az akadás szempontjából a kisebb méret a nyerő. Most lehetne felhozni példának, hogy meg lehet talpalni a nagyobb gumikat egy kis háromágú horoggal, de akkor az elakadás veszélye is nagyobb, és a csali mozgása is változik. Attól sem kell tartanunk, hogy a viszonylag kisméretű csalira nem vág rá a nagyobb süllő. De mennyire, hogy megfogja, sőt még a nagyobb harcsák is szívesen elkapják. Személy szerint a süllőzések alkalmával, már több nagy harcsát akasztottam ekkora gumikkal, és a legnagyobb süllőimet is 7-8 centis méretekkel fogtam.
Színben igyekszem minél jobban látható árnyalatokat használni. Nem csak a halak miatt, ugyanis én is jobban látom, mikor ér a spiccem közelébe a csali, így nem csőrölöm be a gyűrűkön.
Az ólomfejek méretén is sok múlik. A lehető legkisebbeket kell választani, amelyekkel a sodráshoz mérten le tudunk menni a fenék közelébe a 3 méter körüli mélységben. A túl nagy nehezékkel hamar lebukik a csalink, gyors lesz a mozgása, és az elakadások száma is megnő. Én 4 gramm körüli fejeket részesítem előnyben folyóvízen. Ezzel a mérettel simán végig tudom pásztázni a kellő mélységeket. Természetesen ez áramlatfüggő is, van, ahol a kisebb, illetve a nagyobb súly kell.


A kedvenc márkám

A kis 5 centis „diszkózöld” gumi az egyik nagy kedvencem


Ugyanez a szín fekete háttal
is jól látható, a halak is szeretik

A fehér szín
is nagyon jól bevált


Az általam leggyakrabban használt, 4 gramm körüli jigfejek


A vezetési technikánkat úgy kell kialakítanunk, hogy lehetőleg minél lassabban, a lehető legtöbb ideig a fenék felett táncoljon a gumink. A bedobást követően hagyom csalimat a fenékre pottyanni, eközben természetesen folyamatosan a zsinóron pihen a mutató ujjam, így minél közvetlenebb kontaktust tartok vele, hisz igen sok kapás érkezik a beesőre is. Miután lekoppant, megemelem kicsit, és igen lassú ütemben elkezdem bevontatni, közben apró, pár centis pöccintésekkel mozgatom. Néha hagyom kicsit pihenni, csupán 3-4 másodpercig, majd ismét pöckölni kezdem és csigalassúsággal vontatom. 1-2 méter után engedem újból lehullni az aljzatra, azért is, hogy ellenőrizzem, megfelelő mélységben jár-e a csalim. Amint érzem, hogy koppan, rögtön elemelem, így elkerülöm, hogy a kövek közé ékelődjön. Mivel apró a jigfej, ezért az ujjamat folyamatosan a zsinóron tartom, mikor nem tekerem a hajtókart. A pici pöccintések alkalmával is jobban lehet így érezni, hogy mi történik a víz alatt.
Hatásosnak bizonyult, ha a nagyobb kövek közelében egy helyben emelgetem a csalit. Gyorsan pöccintek párat a bot hegyén, majd a spiccet lassan visszaengedve, hagyom ugyanoda lesüllyedni a gumimat. Ezt a mozdulatsort megismételem párszor, mielőtt elvontatnám a kő mellől. Igen sok alkalommal volt már így kapásom.


Nem érti mi történt

Ez sem ritka


Olykor csak
a száj szélében akad

A 7 centis wobblert kétlem,
hogy így benyelte volna


A kicsik is behörpintik


A titok nyitja a kísérletezés, és ha elég kitartóak vagyunk, akkor ráérzünk a dolog lényegére. Elsőre kissé nehéznek hangzik, hogy a vaksötétben ilyen pici ólomfejjel szerelt csalival játszadozzunk, aminek nem érezzük a veretését, mint a wobblereknek. Amint megfogjuk az első halainkat, már többé nem lesznek kétségeink.

ENERGOTEAM EUROJIG TWISTERFEJ

260 Ft-tól

Részletek

MANNS SHAD

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...