Halvacsora - Füstölt pisztrángok
Megjelent: 2024. január 20. | Forrás: Halmos Mihály

A füstölt hal mennyei illata nemcsak engem, de a szűkebb és tágabb környezetemben élőket is rabul ejtette hosszú évek óta. Voltak, akik személyesen győződtek meg róla, de volt olyan is, aki szájhagyomány útján kóstolt bele a halfüstölés megunhatatlan ízvilágába. Ami különösen jó benne, az az, hogy akár az elkészített pisztránggal kedveskedünk valakinek, vagy akár magával a halfüstölővel ajándékozzuk meg szeretteinket, egyszerűen nem tudunk mellé lőni vele. A várt hatás és széles mosoly nem maradhat el!

Saját halfüstölőmet pontosan négy éve kaptam, és nagyon hamar ráéreztem a praktikáira, úgy voltam vele, hogy ezt bizony nekem találták ki. Imádván a füstölt halat, sokat használtam, a legtöbbször pisztráng, vagy makréla füstölődött benne bronzszínűre. 

Hideg téli napokon van a legmeghittebb hangulat hozzá, ilyenkor bizony a borókás-bükkfás füst illata járja át a kertet, az udvart

Hideg téli napokon van a legmeghittebb hangulat hozzá, ilyenkor bizony a borókás-bükkfás füst illata járja át a kertet, az udvart.

Megesik, hogy magam fogom meg, de azért az esetek kilencven valahány százalékában a szupermarketek polcairól viszem haza a konyhakész szivárványosokat

Megesik, hogy magam fogom meg, de azért az esetek kilencven valahány százalékában a szupermarketek polcairól viszem haza a konyhakész szivárványosokat.

A füstölni kívánt halakat - ha időnk engedi - páclében hagyjuk állni egy teljes éjszakát, ha viszont sürgősen kell valami maradandót alkotnunk, akkor is legalább 1-2 órára tegyük pisztrángjainkat a hűtőbe szunnyadni, miután valami jóféle fűszersóval nyakon szórtuk őket. 

Nem vagyok egy nagy kísérletező, szeretek biztosra menni. A bolti fűszersót azonban szeretem tovább turbósítani…

Nem vagyok egy nagy kísérletező, szeretek biztosra menni. A bolti fűszersót azonban szeretem tovább turbósítani… 

 … így a négyféle borsválogatást tartalmazó fűszermalomból őrlök hozzá frissen egy keveset, melyet utána jól összekeverek

… így a négyféle borsválogatást tartalmazó fűszermalomból őrlök hozzá frissen egy keveset, melyet utána jól összekeverek.

Ezzel a borsos fűszersóval dörzsölöm be a füstre szánt halakat, kívül enyhén …

Ezzel a borsos fűszersóval dörzsölöm be a füstre szánt halakat, kívül enyhén …

… de belül jó alaposan, a maximális ízhatás kedvéért

… de belül jó alaposan, a maximális ízhatás kedvéért.

Fontos megemlíteni, hogy sózás előtt minden egyes halat konyhai kéztörlő segítségével gondosan áttörlök, az idő közben kicsapódó vizet leitatom, hogy a füstölés végéig a halak a lehető legszárazabbak maradjanak. Ehhez mindenekelőtt természetesen friss alapanyag kell. Nem szeretem, és látványnak sem kívánatos a nedvességtől tocsogó füstölt hal. 

A meleg füstöléshez előkészített, gondosan áttörölt és sóval ízesített pisztrángok

A meleg füstöléshez előkészített, gondosan áttörölt és sóval ízesített pisztrángok.

Sokat látott, régi fényét elvesztett, de máig remek ételeket varázsolni képes füstölőm, és az elmaradhatatlan bükkfa fűrészpor

Sokat látott, régi fényét elvesztett, de máig remek ételeket varázsolni képes füstölőm, és az elmaradhatatlan bükkfa fűrészpor.

A dupla rács és a zsírfogó lemez eltávolítása után a készülék legalján található kimélyített részbe szúrjunk másfél-kettő csapott evőkanálnyi fűrészport.

A dupla rács és a zsírfogó lemez eltávolítása után a készülék legalján található kimélyített részbe szúrjunk másfél-kettő csapott evőkanálnyi fűrészport.

Fontos, hogy csak ezt az ovális alakú mély részt fedje a fűrészpor, ugyanis alatta fognak dolgozni a lángok, ott a legnagyobb a hőtermelés!

Fontos, hogy csak ezt az ovális alakú mély részt fedje a fűrészpor, ugyanis alatta fognak dolgozni a lángok, ott a legnagyobb a hőtermelés!

Ezt követően a zsírfelfogó lapot helyezzük vissza …

Ezt követően a zsírfelfogó lapot helyezzük vissza …

… majd a dupla grillrácsot, mely milliméter pontosan bele kell hogy illeszkedjen a füstölő keretébe

… majd a dupla grillrácsot, mely milliméter pontosan bele kell hogy illeszkedjen a füstölő keretébe.

A hőhatásért, a meleg füstért feleős égőket töltsük fel denaturált szesszel …

A hőhatásért, a meleg füstért feleős égőket töltsük fel denaturált szesszel …

… de nagyon figyeljünk rá, hogy csak a hálós részig érjen a nafta szintje, ez adja meg ugyanis az optimális füstölés idejét!

… de nagyon figyeljünk rá, hogy csak a hálós részig érjen a nafta szintje, ez adja meg ugyanis az optimális füstölés idejét!

Következhet a szeszégők begyújtása, majd, ha oldalról a gyufával benyúlva végeztünk, a lyukak nyílásait nyugodtan csökkentsük a felére, így is bőven elég oxigént kapnak az optimális égéshez.

Következhet a szeszégők begyújtása, majd, ha oldalról a gyufával benyúlva végeztünk, a lyukak nyílásait nyugodtan csökkentsük a felére, így is bőven elég oxigént kapnak az optimális égéshez.

Halainkat a felső grillrácsra helyezzük szépen elosztva, egymás mellett és között helyet hagyva a forró levegő szabad áramlásának.

Halainkat a felső grillrácsra helyezzük szépen elosztva, egymás mellett és között helyet hagyva a forró levegő szabad áramlásának.

Az egyenletes meleg biztosítása, a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében lényeges, hogy a füstölő fedelét a készülék két végén található füllel leszorítsuk

Az egyenletes meleg biztosítása, a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében lényeges, hogy a füstölő fedelét a készülék két végén található füllel leszorítsuk.

Ha jól dolgoztunk, pár perc elteltével láthatóvá válik a füstölőnk tetején található nyílásból áramló füst

Ha jól dolgoztunk, pár perc elteltével láthatóvá válik a füstölőnk tetején található nyílásból áramló füst.

Mindössze kicsivel több, mint negyedóra kellett a mennyei halétel elkészítéséhez

Mindössze kicsivel több, mint negyedóra kellett a mennyei halétel elkészítéséhez.

Nemcsak az illatok az árulkodók, a szeszégők kialvása lesz egyértelmű jele annak, hogy a füstölt pisztrángjaink elkészültek. A gyönyörű bronzbarna színük mellett a vajpuhára párolódott halhús fenséges füstös íze mutatja majd meg mennyire dolgoztunk jól. Friss salátával és citromkarikával tálalva a legínyencebbek is megnyalják az ujjukat. A „mikor lesz ilyen legközelebb” kérdésre, pedig készüljetek fel! Jó étvágyat mindenkinek!

Halmos Mihály

 

ET FÜRÉSZPOR FÜSTÖLŐBE

1 190 Ft

Részletek
Wizard plasztikos pergetések
Megjelent: 2025. szeptember 18. | Forrás: Halmos Mihály

Annyi gyönyörű ponty, amur, és oly sok bojlis botok mögött töltött peca után, nyár végére szűnni nem akaró viszketést éreztem a jobb tenyeremben. Pontosan ez jelezte azt, hogy pergető botot ragadva meg kell indulnom a Sárszentmihályi-tavak felé, hogy süllők és balinok után kutassak. No és persze hajtott a kíváncsiság az iránt is, hogy vajon milyen sikert arat a Wizard egyik legújabb gumihal családja, a Vertix Blade.  Pergetéshez nem éppen a...

Nyári kalandok - Wizardos halak a Dunán
Megjelent: 2025. augusztus 07. | Forrás: Bokor Károly

A leggyakoribb vendég a nyári, folyóvízi pergetéseim idején a ragadozó őn, és a süllő, melyekkel a pikkelyesek közül találkozom. Ennek oka kettős, egyrészt belőlük elég szép mennyiséget találhatunk a folyóinkban. Másrészről legtöbbször célirányosan róluk szól a pergetésem. Főként mert megtalálásuk, kapásra csábításuk nem igényel olyan sok időt, mint a szintén pergetve is fogható harcsáké. Ám nekem más okom is volt, hogy elsősorban rájuk...

Fonott zsinór kisokos
Megjelent: 2024. december 28. | Forrás: Lukácsi Béla

A fonott zsinór megjelenése kétségtelenül újabb távlatokat nyitott meg a horgászatban. Ezen belül is a legjelentősebb felhasználási terület a pergetés. Most ezt a kavalkádot mutatom be, és segítek eligazodni a fonott zsinórok erdejében. Manapság óriási a választék a fonott zsinórok terén Kezdésnek számoljunk azzal, hogy mikor ezeket a sorokat írom, már lehet a kiadás küszöbén áll egy új dolog, így mikorra megjelenik az írás, vagy éppen...

Wizardos portyákon - csukás vizeken
Megjelent: 2024. november 30. | Forrás: Bokor Károly

Még el sem kezdődött az ősz, de már alig találtam a helyemet, annyira vártam a csukás pergetéseket. Nem csak a csukák fokozódó étvágya, a számos Wizard újdonság tesztelése is izgalmakat, kihívást jelentett. A pergetőbotok, főként a régi-új ismerősök, „átöltöztetve”, már egy ideje jól bizonyítanak. Süllő és balinfogások után velük is a csukák következhetnek – gondoltam, biztos voltam benne, hogy a krokiknál is minden rendben lesz a botokkal....

Csukák Wizarddal
Megjelent: 2024. november 23. | Forrás: Halmos Mihály

Álmomban sem gondoltam volna, hogy a reménytelenül forró nyár az elmúlt 10 év legcsukásabb szeptemberét hozza nekem. Bevallom, nagyon sokat izzadtam addig a napig. Nemcsak a lábaimban, de a pergetőorsómban is megszaladt addigra a kilométer, hogy aztán jöhessen egy letaglózó, velőig ható flash.   Egy hozzám közeli víztározó mély, tuskókkal, beszakadt stégekkel és magas nádfalakkal óvott szegletében bukkantam rá az óvatos csukákra. Persze nem...

Az őszi tradicionális kanalas csukázás az első hidegek után
Megjelent: 2024. november 09. | Forrás: Őze Dániel

Az őszi első hidegek után érdemes a csukás pergető botokat leporolni, így tettünk mi is Lukácsi Bélával, és a lehűlő vizű Tisza tó csukáit vettük üldözőbe az Abádi-medencében, ahol a szebbnél szebb sügérek és balinok mellett, bizony, az akár méteres csukáknak is meghozza az étvágyát a közelgő télies időjárás! A kora reggeli órákban már az Abádszalóki strand fogadott minket, egy gyönyörű napfelkeltével és bár hideg, de csendes...