Hogyan vigyünk fényt az éjszakába?
Megjelent: 2020. november 28. | Forrás: Kubuk Dániel

A pontyhorgászok életében fontos szerepet játszanak az éjszakák. Legyen szó akár a rövid nyári vagy a hosszú, hideg késő őszi vagy akár téli éjszakákról. A nagyobb pontyokat kergetők ugyanis gyakran több napon át egybefüggően hódolnak szenvedélyüknek és gyakran éjszaka jön meg az a várva várt hal, melynek eredményes megfogásához szükséges egy megfelelő világító eszköz. Ezért ebben az írásomban igyekeztem sorra venni a jobbnál jobb lehetőségeket.

Kezdjük szerintem a képen látható sorrendben balról jobbra haladva. Elsőként vegyük górcső alá az Outdoor Vector kemping lámpát. Ez egy igazán hasznos kis eszköz, melyet a kétoldalt látható füleinél fogva akár fel is lógathatunk sátorban vagy épp a csalizóasztalra helyezve kivilágíthatjuk a horgászhelyünket. Két fokozatban használhatjuk. Első fokozatban egy halvány szinte csak jelzőfény funkciót lát el, a másodikban azonban igen erős fényforrásként üzemel.

Minden horgászatomra magammal viszem és nagy megelégedettséggel használom! Nem csak a horgászok, hanem akár a kempingezők hű társa is lehet!

Térjünk át ezután a fejlámpákra. Ezek az apróságok talán a legelengedhetetlenebb kiegészítői az éjszakai horgászatnak. Nemrégiben ennek hiánya miatt kishíján egy szép halat vesztettem, ugyanis álmomból ébredve nem kaptam fel időben a lámpámat és fárasztás megkezdésekor az előző horgászat során beakasztva felejtett zsinór clips kiakasztása vak sötétben nem egyszerű feladat! Na persze egy hal fárasztása sem olyan kellemes érzés korom sötétben, nem beszélve a szákolás pillanatáról vagy épp egy szerelék elkészítéséről. Aki egy kisebb fényerejű szórt fényt adó lámpát keres annak tökéletesek lehetnek az Energofish által forgalmazott elemes kiadások mint például a „Mars” és a „Neptune” fantázia névvel ellátott darabok. 

A Mars egy gumis pánttal rendelkező, dönthető, három funkciós lámpa, mely szórt fényt bocsát ki magából, ez lehetővé teszi a fárasztás és mindenféle aprólékos munka elvégzését, valamint a szákolást. Így a közeli történések figyelemmel kísérésében tökéletes partner lehet. A három funkciója az erős fény, halványabb fény és villódzás, egymást követő gombnyomásokkal változtatható. Mindössze 3 db AAA elemre van szükség a működéséhez! Könnyű, kompakt kis lámpa ez!

A Neptune egy igen érdekes ki lámpa, mely háromállású kapcsolóval ellátott, könnyű, gumipántos eszköz. Itt két funkció közül választhatunk, ami a fehér és a vörös fény. Utóbbi kímélőbb a szemnek valamint a vörös fény használata után könnyebben áll át a szemünk az éjszakai sötétségre, így nem kell vakon tapogatóznunk ha lekapcsoltuk a lámpát. Nem beszélve arról, hogy a halak is kevésbé érzik kellemetlenül magukat a vörös fényben, így nem riadnak meg annyira. Fénye szórt, így hasonlóan a Mars-hoz a part közeli akciók esetén tudjuk kellőképpen hasznát venni. A lámpa természetesen szögben állítható, hogy a horgász a számára legideálisabb területet világítsa meg!

Az ezt követő lámpa már a „nagyágyúk” közé tartozik. A Mercury a maga 2000 lumenes fényerejével valamint változtatható fókusztávjával már igazi főnyeremény az éjszakai horgászatban. Ez a lámpa már nem elemes, hanem két kis akkumulátor segítségével működik, így hosszú üzemidővel bír és újratölthető, ezáltal nem kell elemre költenünk a pénzt!

Dönthető kialakításának köszönhetően igen széles tartományban képes világítani, valamint egyszerűen a lencsét előre húzva szűkíthetjük a fókuszt, így koncentráltan akár a tó másik partját is láthatjuk vele. Gond nélkül ellátni vele 150-200 m távolságba is. Ha azonban visszatoljuk a lencsét, a fény nagy területet világít be.

A kép szerintem magáért beszél! A Mercury-val nem kell a sötétben botorkálnunk! Ezesetben is három funkció közül választhatunk: erős, halvány és villódzó fény.

Végül, de nem utolsó sorban vegyük szemügyre a személyes kedvencemet a Venus-t!

Számomra ez „A” lámpa! Dönthető, kényelmes pánttal ellátott akkumulátoros kivitel, 2000 lumen fényerővel valamint állítható fókusztávval! A fő érdekessége azonban nem ez. 

Fényerejének köszönhetően szintén elmondható hogy akár lézershow-t is rendezhetünk vele, ugyanis 2000 lumennel akár 150-200 m-ig tökéletes látást biztosít! Azonban ami engem méginkább megfogott benne az UV mód. Ebben a módban az általam használt Carp Expert UV zsinórok közül a Fluo sárga és Fluo narancs zsinórok gyönyörűen fluoreszkálnak! Saját tapasztalatom alapján 1,5-2 óra alatt feltölthető és akár két-három éjszakát is kibír. Természetesen ez nagyban függ a felhasználás módjától is. Fontos információ ezen felül, hogy minden fejlámpa remek tömítettségnek örvend, így egy esetleges esőzés alatt sem kell aggódnunk, hogy beázik és tönkremegy. A Mars elnevezésű lámpámat például egy alkalommal a kabátomban felejtve sikerült kimosnunk, de azóta is tökéletesen működik. Ez persze nem követendő példa, de jól szemlélteti ezeknek a lámpáknak a vízhatlanságát!

Így a bedobott, illetve behúzott botok zsinórjának végigkövetése méginkább gyerekjáték! Fárasztás közben szinte világít a zsinór, így lehetetlen szemelől téveszteni a halat! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

A Mercury és Venus fejlámpák akkumulátorán található egy piros színű LED visszajelző, mely jelzi nekünk a bekapcsolt állapotban lévő lámpát, valamint a horgásztársak akár a partról is figyelemmel kísérhetnek bennünket egy esetleges csónakos fárasztás során!

Ezek a lámpák nem csupán a horgászok, de a túrázók vagy biciklisták számára is remek választások lehetnek! Mivel minden lámpát kipróbáltam, használok és szeretem, így jószívvel ajánlom minden kedves sporttárs számára!

Kívánok minden elszánt horgásznak hasonló ébresztőt! 

ET Outdoor Mars elemes fejlámpa 3W

2 190 Ft

Részletek

ET Outdoor Venus akkus fejlámpa

7 290 Ft

Részletek

OUTDOOR NEPTUNE 3 LEDES FEJLÁMPA

1 990 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...