Nagyító alatt: a jigfejek
Megjelent: 2013. november 26. | Forrás: Halmos Mihály

A jigfejek a modern plasztikcsalis horgászat nélkülözhetetlen eszközei. Használják őket kicsiktől a nagyokig, gyerekektől a nagypapákig, kezdő pecásoktól a profi pergetőkig, de vajon tényleg mindenki tisztában van szerepükkel, a horgászat eredményességét meghatározó tulajdonságaival?

Látszólag mindegyik fej egyforma, rendkívül egyszerű felépítésűek, horogból és ólomfejből állnak. Pedig a sikerhez és az eredményességhez a téma ennél azért valamivel bonyolultabb. Ahogyan máskor, itt is az összefüggéseket kell, hogy keressük.

Kezdjük az elején a jigfejek osztályozásával. Méretüket tekintve is nagyon széles a paletta. Az ultra light kategóriába tartozóktól egészen a folyóvizeken, vagy mély állóvizeken használható akár 30-35-40 grammos fejek is megtalálhatóak a kereskedelemben. Ezek nélkül a húzós vizek nagy mélységeit nem horgászhatnánk meg, nem éreznénk a meder fenekét, a könnyebbekkel nem tudnánk behatárolni a horgászat pontos helyét, csak sejtenénk talán, hogy hol jár a csalink, de ugye a sejtésre nem lehet biztosan hagyatkozni.


Hagyományos jigfejek szortírozva, osztályozva. Fontos a jó átláthatóság,
hogy horgászat közben gyorsan, kevés időveszteség nélkül tudjunk
változtatni csalinkon, ha arról van szó

A horog méretét tekintve, az egészen aprók - 10, 8, 6-os méret - a nagyon pici twistereket, gumihalakat szolgálják ki, domolykóra, sügérre alkalmazzák őket eredményesen. A 4-2-1/0-2/0-s horgok a 4-6 cm-es testtel rendelkező twisterekhez és gumihalakhoz passzolnak elsősorban, míg a nagyobb 3/0, 4/0, 5/0 méretek az igazán nagy testű plasztikokkal képeznek egységet.


A jó párosítás a siker kulcsa

Az ólomfej alakjának is megvan a maga szerepe, a hagyományos gömb alakú mellett, a kalapács és a vasalófejű formák is divatba jöttek, noha alkalmazásuk jelentősen nem javít a siker mutatóján véleményem szerint.

Fontos alapszabály, hogy a plasztikcsalink hossza a jighorog hosszát, annak maximális méretét határozza meg, míg a meghorgászni kívánt víz tulajdonsága adja meg a fej súlyának (!) méretét. Tehát minél erősebb sodrású, illetve mélyebb vízben keressük a halakat, annál nagyobb tömegű ólomfejre lesz szükségünk.

Az ólomfej határozza meg a csali, a plasztiktest viselkedését is. Nagy hibákat követhetünk el a rossz párosítással, kezdő szinten illik elsajátítani, megtanulni a helyes ólomfej választást, ugyanis a siker, a kapás kicsikarása ezen fog múlni. Mint már tudjuk, a horog hossza akkor optimális, ha az a twister, vagy gumihal teljes testén keresztül ér, s a horogszár a plasztikunk faroktövénél bújik ki.


Jó úton járunk …

Hogy ez miért olyan fontos? Ragadozóink természetéből, vadászó ösztönéből adódik a magyarázat a válaszra. A süllő, csuka, balin, vagy a harcsa táplálékszerzéshez indított akciója során próbálja úgy megragadni a táplálékhalat, hogy az biztosan az övé legyen, igyekszik elsőre olyan pozíciót fogni a kishal testén, hogy az már szabadulni képtelen legyen. Ez a fogási pont nagyjából a test középvonalánál helyezhető el, vagyis az esetek döntő többségében a támadás oda irányul. Gondoljunk csak a megfogott süllők, vagy csukák szája szélében fityegő csalikra, pedig aztán sokuk akár „garatra" tudta volna venni a felkínált wobblert, villantót, vagy plasztikot.


Helyes választás

Igen ám, de honnan tudjuk, hogy egy adott vízen mekkora súlyú fejet válasszunk? A magyarázat egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban bizony egy kis odafigyelést, próbálgatást, kísérletezést igényel a folyamat. Elsősorban törekednünk kell arra, hogy csalink semmiképpen se süllyedjen ágyúgolyószerűen, de ennek ellenkezője se történhessen meg, vagyis a túl könnyű fej ne kölcsönözzön mozdulatlanságot, élettelenséget, túlzott lassúságot a plasztiknak. Az arany középút elve kell, hogy érvényesüljön esetünkben, legyen szó sekély állóvízről, vagy például egy nagy sodrással bíró folyóvíz többméteres mélységéről. Minden körülmény között a csalinak határozottan - se túl lassan, se túl gyorsan – süllyednie kell a jigfejtől, olyan sebességgel, ami (még, vagy már) intenzív rezonanciakeltésbe indítja a twister, vagy a gumihal farkát.


Fogós csali a hozzá tökéletesen illő jigfejjel

A helyes útra csak úgy fogunk rábukkanni, ha kezdőként olyan helyen gyakorolunk, ahol bőven számíthatunk kapásra, nem csak sejtenünk, de éreznünk, pontosan tudnunk is kell, hogy hol jár a csalink a bevontatás adott szakaszaiban. Ez bizony nem könnyű feladat. A jó jigfej annyit ér, mint a fogós (lágy anyagú és ingerlő színű) plasztik. Bedobás után hagyjuk, hogy feneket érjen a csalink, eközben számolhatunk, kb. egy másodpercnyi idő jelent egy méter ereszkedést. (Ez a számadat az átlagosnál vastagabb fonott zsinór alkalmazásánál eltérők lehetnek, mivel a zsinór szerkezeti tulajdonságából adódóan nagyobb felhajtó erővel is rendelkezik). A talajra érkezést a zsinór belazulása és a botspicc enyhe rándulásának együttese is jelzi. A csalit innen indítjuk útjára, ami sokfajta stílus szerint történhet.


ET Wizard Pro Jig ólomfejek. Kiváló minőség, alacsony ár

A román jigelős módszer hívei egy orsótekeréssel libbentik útjára a szilikont, általában a bot gyors felemelésével együtt, majd feszes zsinóron kísérik figyelemmel a fellibbentés végpontja és a talaj közötti távolság megtétele során megtett utat, vagyis a visszaereszkedés eseményeire koncentrálnak, mivel a kapások általában a fenék felé hulló csalira szoktak bekövetkezni, közvetlenül a talajra érkezés előtt.

A bevontatás módja történhet lassú, folyamatos tekeréssel felemelt botspicc mellett, lehet intenzívebb terelgetés, meg-megugrasztásokkal, kis szünetekkel, de a lényegről, a csalink tartózkodási helyét, viselkedési módját soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk.


ET Wizard Aspirin Jig . Az Energofish új jigfeje kiváló tartást biztosít a fárasztás során

Most, hogy már eljuthatunk a kapásig egy dolog van hátra, meg kell akasztani, és biztos mozdulatokkal magunkhoz kell terelni a halunkat. A jigfej-horog minőségének itt mutatkozik meg óriási szerepe. Alapvető kritérium, hogy hegykiképzése tartós legyen, a csontos, porcos ragadozópofába is ellenállhatatlanul hatoljon be, a fárasztás során pedig tartson rendületlenül, állja a süllős-csukás fejrázásokat.

A jighorgok általában kétféle alakúak szoktak lenni. A hagyományos, szabályos félköríves forma jellemzően minőségi heggyel rendelkezik, de nagyon kell figyelni arra, hogy a túlzottan vékony anyagúakat és nagy öböl részel rendelkezőket kerüljük, ha lehet. E kettő tényező káros hatását sajnos még a kiváló hegy miatti biztos akadás sem kompenzálta az esetemben egy jól ismert japán gyártó típusánál. Minden kapást megakasztottam vele, borzasztóan jól akadt minden körülmény között, de mire parthoz vezettem a megakasztott csukát, vagy süllőt, a vékony anyag és az indokolatlanul nagy öbölrész miatti zéró tartás olyannyira kitágította a horog által ütött lyukat, hogy nagyon sok esetben könnyedén kirázta a hal magából a jiget. Természetesen itt a fő probléma az volt, hogy a horog szakálla nem volt kellőképpen hozzáméretezve a horog öblének nagyságához.


Tűhegyes, VMC horoggal ellátott UL jigfejek az Energótól

Amennyiben módunk van rá, a nagyobb (3/0-tól fölfelé) méreteknél használjunk vastagabb húsú, vagy megtört öbölrésszel rendelkező horogba öntött ólomfejet.


Eagle Claw jigfej, ahol a fenti szempontok tökéletesen arányban állnak egymással

A jigfejek kiválasztásánál további előnyt élvező apró, de számomra fontos figyelmesség a horogszáron elhelyezett ólomsarkantyú, vagy egyéb alakú kiszögellés, mely a plasztiktest dobás, kapás, vagy fárasztás során történő lecsúszását szolgálja. Persze ennek ellenére megesik, hogy a kapás annyira agresszív, hogy lerántja halunk a horogról a szilikoncsalit.


Ólomsarkantyú szerény változata kedvenc Eurojig horgomon.
Eme apró „hibát" nemcsak hogy maradéktalanul, de sokszorosan kárpótolja a
hegykiképzése, a horog anyagának minősége és alakja


Tökéletes akadást produkáló 6 grammos 2/0-ás Eurojig horog


ET Wizard jigekkel „szerelt" Mann’s-ek. Minőség kompromisszumok nélkül…


kép …és a jutalom

És végezetül ne feledjük, egy minőségi jighorog ki tudja hozni egy rossznak tűnő akadásból a maximumot. Állításomat bizonyítsák a képek, egy kevés kommentárral…


Annyira szájszegletes akadás, hogy szinte már a semmibe kapaszkodik a horog


Hármas csukám pofáját nem ütötte át a horog, mégis
olyan erővel fogta, hogy végig állta a tusát


Forrás: Halmos Mihály

ENERGOTEAM EUROJIG TWISTERFEJ

260 Ft-tól

Részletek

JIG FEJ WMC

120 Ft-tól
55 Ft-tól

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...