Őszi ragadozók Wizard plasztikokkal
Megjelent: 2012. október 29. | Forrás: EnergoTeam

Amit nagyon sok pergető horgász egész nyáron várt, immár elérkezett. Nyakunkon az ősz, a vizek hőmérséklete csökken, a ragadozók pedig egyre aktívabbak. Optimális környezet a Wizard plasztik csalik kipróbálására, s arra, hogy áttekintsük, melyik típust mire ajánljuk leginkább.

Az Energo Team által fejlesztett Wizard plasztikcsalád gyakorlatilag mindenféle ragadozós horgászmódszerhez kínál szoftbait-et. A klasszikus jighorgászathoz éppúgy, mint a vertikális módszerekhez, a Drop Shothoz, vagy a rejtetthorgos rendszerekhez.

Wizard Energy Shad

Ez a család egy tappancsos gumihalforma, mely talán a legnépszerűbb a hazai horgászok körében. Népszerűségét a könnyű kezelhetőség és a majdhogynem univerzális mivolta indokolja. Ha feltesszük a kérdést, hogy mitől fogós egy gumihal, néhány szempont nagy valószínűséggel minden horgászban felmerül. A legfontosabb a jó alapanyag. Általánosságban elmondható, hogy a Wizard gumik, igen lágy, állóvízben is kiválóan mozgó alapanyagból készültek.

Mindenféle víztípuson jól teljesítenek, nem kell aggódnunk, hogy egy esetlegesen lassúbb bevontatás, vagy a víz folyásának hiánya, hátrányosan befolyásolná a veretésüket. Az alapanyagon túl, természetesen nagyon fontosak a jó színek, melyek fogósságukkal hamar a kedvenceink lesznek. Az Energo Team ezt sem bízta a véletlenre, nagy bizonyossággal állítható, hogy a legfogósabb színösszeállításokkal rukkoltak elő, így ebből a szempontból semmiféle hiányérzetünk nem lehet. Megtalálhatók a fehéres, kagylós modellek, ugyanígy a sötét hátú, természeteshez közeli színösszeállítások is.

Csukára külön kiemelhetők azok a változatok, melyek piros színt is tartalmaznak. Ilyen pl. a "Black, clear, red" fantázianevű gumi, melynek hasa és farokvégződése piros. Ez egy igazi "csukagyilkos". Szintén nagyon csukás szín a "cim bom bom" fantázianévre hallgató változat, mely piros hátú, és sárga hasú. A másik póluson viszont láthatjuk a "Black/White" sötét hátú, kagylós oldalú változatot, mely a balinok és a süllők nagy kedvence.





Az Energy Shad kiválóan alkalmas hagyományos jigfejekkel való horgászatra. Ha a terep viszonylag akadómentes, akkor nincs szükség védett horgokra, s könnyedén boldogulhatunk klasszikus jigfejekkel is. Háromféle méretben (9, 11, 13 cm), tízféle színvariációban kapható.

Wizard V TAIL

Ez a család egy villásfarkú, penge alakú gumiváltozat, mely speciális feladatokra termett. A felülről lapított végződés sugallja, hogy a fel-le mozgások végrehajtása esetén mutatja meg erejét. A kissé tapasztaltabb horgászok jól tudják, hogy az ilyen változatok a vertikális technikákhoz készültek. Kissé nagyobb jigfejek valók hozzá, lehetőleg olyanok, melyek a csali oldalra dőlését nem engedik még az aljzaton sem. Az ún. vasalófejjel készült jigfejek kifejezetten a vertikális horgászathoz készültek.

A V TAIL másik speciális felhasználási területe a rejtetthorgos felszerelés. Ennek során egy offset, vagy wide gap horoggal szereljük fel, melynek a horoghegye eltűntethető a gumi hátában, vagy rásimítható a tetejére, ami miatt nagyon kicsi az esélye, hogy bármibe beleakadjon. Ha helyesen montírozzuk, még komolyabb fás akadókon, vagy tökleveles növényzeten is gond nélkül átvezethető.



Horgászhatunk vele mindennemű súly nélkül is, de szerelhető ebben az állapotában Texas-rig, vagy Carolina-rig módszere szerint is. Előbbinél egy kis lövedék alakú csúszó ólom van felszerelve közvetlenül a horognál, utóbbinál az ólom és a csali között egy előkeszakasz található.


A rejtetthorgos változatok komoly fegyvernek bizonyulhatnak az erősen
benőtt részeken történő csukázás alkalmával.

Wizard Swimtail Minnow

Ez a típus elsősorban a Drop Shotos módszerekhez kifejlesztett változat. 9 cm-es hosszúsága pontosan megfelel a süllők, és kősüllők igényeinek. Jellemzője, hogy nem a klasszikus tappancsos végződéssel rendelkezik, hanem annál egyszerűbb, csak kissé vastagodó farokrésze van.

Elképesztően lágy anyaga komoly variációs lehetőséget tesz a gyakorlott DS horgász kezébe, mert sokféleképpen életre lehet kelteni. Ha tiszta terepen horgászunk vele, akkor elég egy kisebb, öblösebb Drop Shot horog az elejébe. Ha viszont bevisszük az akadós pályára, jobban járunk, ha egy offset horogra rögzítjük, mert így sokkal kevésbé lesz hajlamos a beakadásokra.

Extrém esetben akár nagyon durva fás akadóban is bevethető, ekkor azonban ügyelni kell rá, hogy felszerelésünk megfelelően erős legyen, hiszen kapás és fárasztás során időnként "tépni" kell a halat a gallyak közül. Ezt egy klasszikus, viszonylag gyenge spiccű DS bottal aligha lehet hatékonyan kivitelezni.

Bátran alkalmazzunk fonott főzsinórt, elég ha a végszerelék előkezsinórja lesz fluorocarbon. Így a kint lévő zsinórunk nagy része teljesen nyúlásmentes lesz, viszont a csalihoz közeli szakasz, a fluorocarbon miatt szinte teljesen láthatatlan maradhat. Ajánljuk a Energo Team által forgalmazott Drop Shot súlyok használatát. Ezeknél egy speciális, a zsinór becsíptetésére alkalmas rögzítőelem található az ólomban, ami lehetővé teszi, hogy a ólom-horog távolság kötés nélkül legyen beállítható, s horgászat közben szabadon változtatható.

Az Energo Team nem csak műcsalikat és azok kiegészítőit kínálja a pergetőknek, de remek botokat és orsókat ajánl hozzájuk. Mi legutóbb az ET Excalibur Spin botok közül választottunk, s hozzá egy újnak számító Black Spider Spin orsót vettünk górcső alá. A két főelem nem csak színeiben passzol egymáshoz, de a horgászat során meggyőződhettünk a bot-orsó páros remek egyensúlyáról, könnyű kezelhetőségéről.

Néhány balin, s több csuka tette próbára felszerelésünket, s annak ellenére, hogy halaink nagyja "csak" két kiló körül mozgott, a növényekkel tarkított nehéz körülmények taktikus, pontos horgászatot kívántak, ahol a felszerelés összhangja meghatározó szerepet kapott.

Benne vagyunk a pergetőszezon kellős közepében, eddig még az időjárásra sem lehetett sok panaszunk, élvezzük, és használjuk ki az adódó lehetőségeket, hisz a ragadozónk igencsak aktívak!

Forrás: Energo Team

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...