Plasztik csalikkal télen
Megjelent: 2021. február 03. | Forrás: Halmos Mihály

Ahogy a nyári meleg hónapok pergetései a wobblerezésről szólnak, úgy az őszi lehűlésektől a tavaszi felmelegedésig tartó pergetőszezon a különféle plasztik csalik ideje inkább. Novembertől, a vizek drasztikus lehűlésétől sok pergetőhorgász akasztja kapcsába a merülő, mélyen járó wobblerek helyett a twisterek és gumihalak jól bevált változatait. A Mann’s plasztikok a legbeváltabb márkák egyikei, a legfogósabb csukás, süllős gumik között évtizedek óta megtalálhatók a legeredményesebb téli pergetések méret és színkombinációi! 


Napsütötte téli vízpart hívogatja a télen is aktív horgászokat.

Persze a fogósak típusokat rendre pótolni szükséges, sok veszik oda a víz alatti horogmarasztalókban, vagy esik áldozatává a kíméletlen csuka és süllőfogaknak. Nos, ez utóbbival nincs baj addig, amíg nem a nélkülözhetetlen farok rész szakad le, vagy a mélyen szétszabdalt plasztik testében képtelen már tovább tartani az ólomfej.


A vastag öltözék mellett egyetlen bot és a nélkülözhetetlen műcsalis táska kell mindössze, hogy nekivágjunk a téli pergető kalandnak.


Ígéretes, egyaránt jól bevált, amolyan „nagyhalas” szín és méretválaszték Mann’s-ből.

Nagyra becsülendő, hogy a Mann’s filozófiája nem sokat változott az eltelt hosszú idő alatt. Nemcsak a sokat tapasztalt profik, de a plasztik csalis pergetéssel csak most ismerkedő horgászok is könnyedén eligazodnak a színválasztékban. Itt nem volt megfigyelhető az elmúlt évek hóbortja, ami a színváltozatok a valóságtól igencsak elrugaszkodott módosítgatásáról szólt a nagyobb haszon reményében. Az adu-ászként számon tartott színek és fazonok nem mentek ki a  divatból! A Mann’s Shad gumihalak 6 és 8 centis változatainak sárga, gyöngyházfehér és fitteres zöld kombinációi pont akkora vonzerővel hatnak a fogasokra, mint régen!


Fonott zsinórral feltöltött megbízható pergetőorsó a kapások határozott észlelése és a tökéletes csali prezentálás érdekében.


Rövid, gerinces pergető bottal a csali minden rezdülését érezhetjük, valamint a kapásra is a pillanat tört része alatt reagálhatunk vele.


Süllő, harcsa vagy akár csuka is jöhet a fantasztikus mozgással bíró lágy gumihalra.

Arra bíztatok mindenkit a forma és színválasztásnál, hogy próbáljátok meg a ragadozók szemszögéből átgondolni a helyzetet, egy kicsit a zsákmányra váró hal aspektusából nézni a víz alatti világot! 

Változatlan formában a legfogósabb alapszínek állnak rendelkezésünkre tehát a Mann’s-ből. Legtermészetesebb (Natural csoport) színváltozatok mellett az igazán intenzív színekben pompázó Aggressor csoporton belül megtalálhatók a sárga, zöld, narancs és piros színű plasztikcsalik. A Natural és Aggressor típus mellett jelent meg évekkel ezelőtt egy harmadik, a Classic típus, melyeknek rendhagyó színharmóniája miatt szintén van létjogosultságuk. Ez a harmadik csapat az AS (motorolajszínű) MFCH (zöld flitteres) FCHBB (fluózöld-fekete hátú) és a CMF (ezüst flitteres) darabokból áll.


Csuklóba nyilalló bombázással kaffantott a sárga színű nagy gumihalamra a süllő.


A mai napig nem lehetett elképzelni a téli gumis süllőzést nélkülük.

A Mann’s Shad gumihalakhoz bizonyára sok pergető horgásznak számos édes emléke fűződik. A hagyományos, klasszikusnak mondható test az átlagosnál nagyobb lágy farok résszel rendelkezik. Élethű mozgást kölcsönöz a csalinak, így eredményesen használható a szokásos jigelő, fel-fellibbenős prezentálással, de egyenletesen, vagy szakaszosan bevontatva is kapást érhetünk el. 

A Mann’s Shad gumihalak rugalmas, masszív, ellenálló fejrésze jól bírja a többszöri horogra tűzést is. Méretsorában a négy és fél, 6, 8, 10, és 15 cm-es egyedek találhatóak meg, tehát az ultra light-os sügérezéstől, jászozástól kezdve a süllőzésen és csukázáson át akár a harcsázás is eredményesen űzhető vele.


8 centis Mann’s Shad gumihallal akasztott süllős!


Az öt centis, zöld testű glitteres csoda, amely megannyi süllőnek, sügérnek, balinnak és csukának okozott már télen is kellemetlen perceket.

A könnyű, 3-4 grammos jigfejekkel szerelt CTG twisterekkel a lehető leglassabban fésülhetjük át a medret. Hagyjuk, hogy rövid, de határozott libbentés után feszes zsinór mellett lágyan érkezzen plasztikunk a mederfenékre. Az ilyen lassan aláhulló csalira kapásunk kell, hogy legyen, ha a közelben ragadozó tanyázik. 


Éhes Mann’s twisteres téli süllő, aki nemes egyszerűséggel eltüntette a csalit.


Imádják a süllők a zöld és a sárga színű plasztikcsalikat!


Soha rosszabb befejezést: a süllőnek szánt plasztikcsalit éhes sügér tüntette el.

Ne feledjétek, a méret nem minden. Minden műcsalira, így a plasztik csalikra éppúgy igaz, hogy sokszor a kisebb változat adja a sikert, a kapásokat, vele együtt a jó halat. Amíg a megszokott nagyobb méretekre nincs érdeklődés, addig ugyanott kisebbre váltva kellemes meglepetésben lehet részünk. 

Forrás: Halmos Mihály

MANNS SHAD

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...