Plasztikos csukák
Megjelent: 2011. december 06. | Forrás: Energo Team

Vitathatatlanul az ősz legnépszerűbb hala a csuka. Szerencsések vagyunk, hisz az ország telis tele van olyan horgászvízzel, ahol a csukák műcsalival is jól foghatók. Vannak körülmények, amikor a jigfejes, plasztikcsalis horgászat adhatja a legjobb eredményt. Mi most ezzel próbálkoztunk.


Egy borongós sötét napon jutottunk le a vízhez


Ahogy az idő nyárból őszbe fordul, úgy fogy a vizeinken a növényzet. A csukák kedvenc tartózkodási helye lassan változni kezd. Míg korábban szívesen felemelkedett akár közvetlenül a töklevelek alá (legalábbis a nap egy részében), hogy árnyékból lessen a felszín közelében tartózkodó kishalakra, addig a növényzet fogyásával, és a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan, egyre inkább a fenék közelében található meg. Ahogy hűl a víz, egyre kevésbé hajlandó elhagyni az aljzatot. Ennek oka, hogy a táplálékhalai is mélyre húzódnak, készülnek a télre, amikor a legmelegebb víz (akár a jég alatt) az aljzathoz legközelebbi régióban található majd meg. Nagy csodája a természetnek, hogy a +4 fokos víz sűrűsége a legnagyobb.


Íme a főszereplők

Látszik, hogy hajlik vissza az extrém lágy műcsali


Persze a számunkra nem a kémia óra, a fontos, hanem az, hogy halat fogjunk. Ha olyan tavon keressük a csukákat, ahol nagyon változatos mélységeket találunk, akkor pl. ugyanazt a villantót, wobblert nem használhatjuk 1-2 méteres mélységben, ami 4-5 méteren optimális. Állandóan cserélgetni kell. Még rosszabb a helyzet, ha ezek a mélységi viszonyok (pl. egy bányatavon) nagyon gyorsan változnak. Ha a meder nagy változatosságot mutat, a legjobb megoldás a jigfejes plasztikcsalis horgászat. Ekkor az ólomfejnek köszönhetően, a csalink mindig az aljzatra ejthető vissza, és bármilyen mélységben a legjobb régióban illegeti magát. Különösek kedvezőek az esélyeink a rézsűkön, ahol más csalival sokkal nehezebb folyamatosan az aljzat közelében maradni.


A bot, az orsó, és a műcsali kiváló összhangban volt


A gumihalak és twisterek között vannak kifejezetten csukás színek. A sárgás, narancsos, és piros változatok általában jó eredményt hoznak. Viszont mi ezúttal egy igencsak tiszta, több méterre átlátszó tóra látogattunk, ahol a nagyon élénk színekkel nehéz lenne eredményt elérni. Itt a nagyon sötét, vagy a flitteres átlátszó változatok hozzák meg a kapásokat. Az Energo Team egyik legújabb, Wizard műcsalis sorozatában kiváló szilikon csalik is találhatók. A "Swimtail Minnow" , az "Energy Shad" és a "V Tail" mind-mind nagyon fogós színekben kaphatók.


Jól jött a drótelőke, ez a műcsali nagyon
mélyen lehetett a megakasztás előtti pillanatban

Kovács Adrián
is szívesen csukázik


Mi most egy 9 cm-es, Energy Shadot választottunk Yellow/Clear színben, ami konkrétan sárga hátat és átlátszó flitteres testet takar. Mindehhez egy 8 grammos, tehát viszonylag könnyű, ólommal ellátott jigfejet társítottunk. Ha már felszerelésnél tartunk, az orsó egy 1000-es Ryobi Arctica volt, a bot pedig egy jól bevált 2,10-es ET Excalibur Spin. A nagy átlátszóságú vízen ezúttal inkább monofil zsinórt tekertünk az orsóra, persze ettől a drótelőke még nem maradhatott el.


Adrián egy
szép tavi csukával

Közelről láthatta a csuka
milyen orsóval lett kikurblizva


Az állóvízre való szilikon csalik igénylik a leglágyabb testet, és a viszonylag nagy tappancsokat a gumihalak végén. Ez biztosítja, hogy lassú behúzásnál is megfelelően mozogjon. A jiges technikák közös jellemzője, hogy hagyjuk a műcsalit az aljzatra ülni, majd magunk felé húzzuk egy kicsit, és újra leültetjük a talajra. Gyakorlatilag bármelyik pillanatban kaphatunk kapást, mégis elmondható, hogy az aljzatról fellibbentés után, a visszaülő fázisban érkezik a legtöbb kapás. Erre kell tehát kihegyezni a műcsalit. A legfontosabb, hogy akkora ólomfejet használjunk, ami olyan sebességgel képes megtartott bot esetén visszaültetni a gumit, hogy az életre keljen, megfelelően mozogjon. Ha a fej túl könnyű, akkor a sebesség túl kevés lesz ahhoz, hogy a farok veretni kezdjen, ha meg túl nehéz, akkor a legfogósabb stádiumban fog a csali kevés időt tartózkodni. Mindkét hiba kevesebb kapáshoz, esetleg kapástalansághoz vezethet. Ezért mondják a profik annyiszor, hogy egy-egy színnél, vagy műcsali típusánál sokkal fontosabb, hogy a felszerelésünk minden egyes eleme összhangban legyen egymással, és a csalinkat megfelelő módon vezessük.


Látszik, hogy az éles csukafogak
nyomot hagynak a szuperlágy műcsalin


Ezen a napon kapitális csuka nem akadt horogra, de több kisebb egyedet sikerült megfogni. A ragadozókat még a pusztuló növényzet között találtuk meg. Próbálkoztunk többféle csalival, de csak azok voltak igazán hatékonyak, amelyeket teljesen az aljzathoz közel tudtunk vezetni. A csukák már "lapultak" az alján, és egy fél méterrel felettük elvezetett műcsali hidegen hagyta őket. Az ilyen szituációk felismerése nagyon fontos, hisz két héttel korábban ugyanitt még a vízközt futó wobblerekkel sikerült szép eredményeket felmutatni, igaz a víz hőmérséklete is magasabb volt csaknem 5 fokkal. Mindig alkalmazkodni kell a az adott helyzethez, hogy a legtöbbet kihozzuk a horgászatunkból.


Nem gondolta volna, hogy ilyen hamar visszakerül a vízbe


Hozzátartozik még a történethez, a gumihalak tartóssága. Ezeknek az extrém lágy műcsaliknak a kompromisszuma az, hogy sérülékenyebbek, mint a hagyományosak. Az éles csukafogak itt is-ott is belemartak, s nap végére már kisebb szakadások, lukak jelentek meg a plasztikon. Amíg egyben van, a hatását nem rontja, de egy idő múlva majd az egyik apróbb delikvens le fogja szakítani a farkát, és tönkreteszi. Ezt az áldozatot be kell vállalni, hisz nagyon sok alkalommal csak ezek a szuperlágy csalik hozzák meg a halakat.


Ezen a napon minden halat visszaengedtünk


Ezzel együtt újabb remek horgásznapot zárhattunk - és nem csak mi. Ezúttal az összes csuka visszakerült a vízbe, hátha jövőre újra megfoghatjuk azokat!

ENERGOTEAM EUROJIG TWISTERFEJ

260 Ft-tól

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...