Pontyok éjszaka az esőben
Megjelent: 2023. január 07. | Forrás: Energo Team

Kevés olyan elvetemült horgász van, aki a téli hónapok során is az éjszakákat választja a halfogáshoz optimális időpontnak, hiszen a hideg, nyirkos, csapadékos időben vannak azért kellemesebb helyek is a vízpartnál. A fanatizmus azonban nagy úr, illetve sokaknak csak a munkaidő végeztével jut ideje hódolni a horgászat jelentette szenvedélynek, ami bizony az őszi óraátállítást követően már jó eséllyel a naplemente utáni időszakot jelenti. Közülük is főként a rezgőspicces technikákat kedvelők számára jelentenek az éjszakai horgászatot nagymértékben megkönnyítő segítséget az iBite eszközök, melyek közül most a feeder spiccgyűrű szettet vittük magunkkal a vízpartra.

A munka utáni horgászatok, figyelembe véve, hogy gyakorlatilag már a vaksötétben kezdődnek késő ősszel, illetve télen, ritkán nyúlnak 2-3 órától hosszabbra. Ennek megfelelően helyszín gyanánt érdemes intenzíven telepített, nagy halsűrűségű tavat választani, ami remek fogási esélyekkel kecsegtet még ilyenkor is. A mi választásunk rendre a Törökbálinti Horgászparkra esik, ami Budapest közvetlen közelében egy valódi horgászparadicsom. Közel 30 hektáros területével még véletlenül sem nevezhető agyontelepített kockatónak, a halállománya ettől függetlenül országosan is kiemelkedőnek tekinthető. Mindenféle méretű pontyok, amurok, csukák, süllők lakják a tavat, melyek mellett a víz keszegállománya is említést érdemlő. Nem csoda, hogy a bojlis és a pergető horgászok mellett a nagyhalas feederesek és a finomszerelékes technikák kedvelői is előszeretettel látogatják a tavat.

A tó két oldala közül ezúttal az úgynevezett „versenyoldalra” esett a választásunk, hiszen itt rendre kisebb a tömeg, illetve a sétány kivilágítása miatt komfortosabb is a peca a sötétben. Kényelmes horgászhelyek, rendezett környezet várja az idelátogatókat, így csak arra kell figyelni, hogy megfelelő felszereléssel és csalogatóanyagokkal érkezzünk.

A távdobó felszerelés lelkét a Carp Expert MAX2 Feeder jelenti 420-as hosszban.

A bothoz tökéletes társ a Carp Expert Uni Method 6000LC márkajelzésű, távdobó kivitelű, gyorsfékes orsó.

Az itteni ideális felszerelés minden esetben egy legalább 390-es, de inkább 420-as heavy feederrel kezdődik, hiszen a téli időszakban nagyon nehéz a parttól 100 méter alatti távolságból pontyot fogni Törökbálinton. A nagy dobás tehát elengedhetetlen! A botra természetesen egy kellően hosszú és széles dobbal rendelkező orsó dukál, ami ugyancsak elősegíti a 100-110 méteres dobások kivitelezését. Megnyugtató azonban, hogy ilyen paraméterekkel rendelkező felszerelések már megfizethető áron is rendelkezésre állnak, így bárki számára elérhető lehetőséget jelentenek.

A végszereléket nem kel túlbonyolítani, mivel method horgászatról beszélünk. Egy 60 grammos, XL-es method kosár képezte szerelékünk lelkét, melybe kellően nagymennyiségű csalogatóanyag fér a türelmes, kivárós horgászathoz is. Az előke 20-as monofil, rajta egy 8-as méretű szakáll nélküli horoggal, hiszen a nagytávolságból akasztott pontyot jó lenne szákba is terelni! Sokan azt gondolják, hogy egy 8-as méretű horog használata már szentségtörés télvíz idején, holott a nagy, 4-5 kilogrammos átlagsúlyú pontyok 100 méter feletti távolságból történő megfogásához mindenképpen szükség van a nagy horogra, főleg egy olyan vízen, mint a Törökbálinti Horgászpark, ahol nem ritkák a kagylópadok, illetve kisebb-nagyobb akadók a vízben.

Egy rendre jól működő törökbálinti, halas etetőanyagkeverék.

Kellően tartalmas, erősen halas, ideális választás a jól telepített tavak bármelyikére.

A felszerelés tehát adott, nézzük a csalogatóanyagokat! Tény, hogy az év jelentős részében az intenzíven telepített tavakon a halas pelletkeverékek nélkül kifejezetten nehéz a halfogás. Így a kosárba kerülő összeállítás egyik részét természetesen egy pellet mix adja. Azonban sokszor tapasztaltuk már, hogy minél hidegebb a víz, annál nagyobb szükség van por állagú etetőanyagokra. Ezek között is vannak olyanok, amelyek inkább a lehűlt vízben működnek jól valamely jellemzőjük miatt. Ezen a horgászaton a Commercial széria Fish&scopex névre keresztelt tagjára esett a választásunk, amely azért fogós különösen is a hideg vízben, mert gyárilag meg van édesítve, így egy édes-halas keverék. Imádja a ponty mellett az ezüstkárász, illetve a nagyobb testű dévérkeszegek is. Ezt a keveréket használva a mozgalmas horgászat szinte garantált!

Vajon melyik csali fog a legjobban működni? 

A csalikérdést egy-egy rapid, néhány órás horgászaton nem szabad túlbonyolítani, 2-3 doboz wafternél többet felesleges magunkkal vinni. Érdemes egy világosabb, élénkebb színűt, egy kifejezetten nem figyelemfelkeltőt, illetve egy átmenetinek tekinthetőt a tálcára készíteni. Ezek közül valamelyik szinte biztos, hogy működni fog! Tapasztalatunk szerint a megfelelő szín megtalálása mellett érdemes arra is figyelni, hogy oldódó csalit válasszunk, hiszen a hideg vízben egy folyamatosan „bomló”, ezáltal nagyon attraktív csali lényegesen eredményesebb lehet, mint a hagyományos típusok. A Concourse Waftersek mindegyike oldódik, így közülük gyorsan megtalálhatjuk azt a variánst, amelyik a legjobban muzsikál majd.

Azok számára, akik sokat horgásznak éjszaka, az iBite spiccgyűrűk jelentik a legpraktikusabb választást!

Minden pakk tartalmaz egy spéci spiccgyűrűt, egy elemet és egy ledet, ami a fényt biztosítja majd.

Fénye kellően erős, de a szemet semmilyen körülmények között nem zavaró.

Most pedig térjünk rá a kapásérzékelést megkönnyítő iBite spiccgyűrű rendszerre. Pillanatok alatt felszerelhető, nagyon profi, SIC-betétes gyűrűre épülő, elemmel, illetve kellően erős fénnyel világító leddel rendelkező készlet ez, melyet spiccünk gyári spiccgyűrűje helyett kell felszerelni. Pillanatragasztón, öngyújtón, esetleg egy kevés szigetelőszalagon kívül másra nincsen szükség a művelet elvégzéshez, amely végeredménye egy olyan profi, az éjszakai kapásérzékelést nagyon nagy mértékben megkönnyítő megoldás, amit minden éjszakai pacás imádni fog!

A gyűrű felhelyezéséhez először a gyári spiccgyűrűt kell eltávolítani némi hő segítségével.

Majd egy kis pillanatragasztóra van szükség és készen is vagyunk!

A rendszer hatalmas előnye, hogy semmilyen mértékben nem nehezíti és bonyolítja a horgászatot. Nem lóg ki ugyanis sem oldal, sem pedig hosszirányban a spiccből, így a zsinór nem tud rátekeredni. Ez a lendületes, nagyerejű dobások kivitelezése során hatalmas megnyugvás mindenki számára, ugyanis nincs attól kellemetlenebb, mint amikor a világítópatronra ráugrik a zsinór és a dobás szakadással végződik.

Jöhetnek a kapások!

Megéri éjszaka horgászni!

Végezetül néhány szóban a horgászatról. Az idő kifejezetten kellemetlen arcát mutatta, így nem volt túl komfortos a vízparti tartózkodás. Sebaj, a halak azért kárpótoltak minket! Sikerült fogni néhány gyönyörűszép törökbálinti pontyot, melyek a hideg idő és víz ellenére is kifejezetten jó erőben voltak! A csalik közül ezúttal a hallisztes, barna színű variáns működött a legjobban 10 mm-es méretben, mindegyik kapás erre érkezett. Érdekes tapasztalata volt még a horgászatnak, hogy amennyiben aroma került az édes halas keverékre, néhány percen belül termetes dévér jelezte, hogy gazdára talált a csali. A pontyfogáshoz most a távoli dobások mellett nagy türelemre volt szükség. Ez azonban a mindössze néhány Celsius-fokos vízben egyáltalán nem meglepő.

Görbüljön az új évben is mindenkinek!

 

Energo Team

Képek: Molnár Zoltán

IBITE 211 ELEM - 2DB-OS CSOMAG

1 890 Ft

Részletek
A jövőt meghatározó ragadozóhalas márka - a Wizard harcsázó botok.
Megjelent: 2024. július 03. | Forrás: Koós Ferenc

A Koós Catfish professzionális harcsás márka mára már a harcsa horgászat teljes eszközigényét lefedő kínálatával, megbízhatóságával meghódította az országot a régiót és most új dimenziók felé tőr a legújabb ragadozóhalas eszköz család a Wizard segítségével. Íme a botok! Az Energofish nagykereskedő és horgász eszköz gyártó céggel karöltve és a távlati céljainak megfelelően a nemzetközi piacok a külföldi harcsások...

Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...