Ragadozók a mélyből: sajógalgóci csukák és süllők
Megjelent: 2022. április 16. | Forrás: Szebenyi Péter

Potya pecának neveztem el ezt az alkalmat, hisz így ívási időszakban kevés lehetőségem van a domolykók cserkelésén kívül más ragadozók horgászatára. Azaz ha lehet ilyet mondani egy pergető horgász életében akkor ez az úgynevezett uborka szezon számomra. Kaptam is az alkalmon amikor Szabolcs tógazda meghívott, így pár nap múlva már a sajógalgóci tavon talált a tavaszi pirkadat. A lékpeca élményei után szívesen fogadtam el a meghívását, miszerint vizsgáljuk át a tavat így tilalom idején ragadozó halak szempontjából. Nézzük meg mit is rejt a galgóci mélység. 

Két ügyes pergető „mágus” is csatlakozott ezen eseményhez Gábor és Ferenc személyében, így 3 pergető pálcával vallathattuk a vizet. Zoltán a kamera mögött, Minden készen áll! A cél mindent is fogni. Csuka, süllő, harcsa is akad a tóban. Inkább azok a szép kicsik és nem azok a csúnya nagyok. Bár több hírt is kaptunk őszi nagy krokikról és nyári testes bajszosokról.

Gyönyörű környezetben fekszik a tó, minden oldalról hegyek határolják. Az 1950-es évek végén keletkezett a kavicskitermelési munkálatok befejeztével. Ennek megfelelően a medre változatos, vízmélysége 0,5 m-től 3 m-ig terjed normál vízállás esetén. Ezesetben sem éreztem indokoltnak a radart. Részben azért, mert kissé idegen számomra a radarral való keresés, részben pedig mert én még ez a régi módi gyerek vagyok aki JIG-el szereti átvizsgálni a medret.

Rövidesen el is indultam evezve a túloldal felé, gondolván ott bátrabbak a halak ahol nincsenek faházak és kevesebb a mozgás.

A két Wizard szettem tartott velem. 

Az erősebb Wizard Samurai Spin 7-35 grammos 240 centis változatára...

...a 4000-es Samurai Spin orsó került, MXT8 Braid sötétzöld 0,15MM-es fonottal. Ezzel a szettel a nagy csalikat is stabilan tudom dobni és vezetni. A nagyobb wobblerek és spinner bait-ek esetében sem kell tartanom bottöréstől, hisz ez a pálca erre lett kifejlesztve.


A rövidebb 220 centis tömör karbon Wizard Solid Spin pálcára pedig...

...az elnyűhetetlen Wizard ASP 4000-es orsó került 0,10 MM-es fonottal.

A Solid Spin ASP szettel kezdtem a meder feltérképezését, hisz ezzel maximálisan meg tudtam vizsgálni hol találok töréseket, gödröket.

Miközben én még bőven a meder átvizsgálásával voltam elfoglalva, Gábor barátom partról pár dobáson belül két méretes forma süllő mellett egy kölyök harcsát terelt szákba majd engedett vissza.

Az L&K warrior shad csalijai nálam nagyon beváltak az utóbbi időben, így Gábor sikerén felbuzdulva a neon sárga mellé a sötét zöld szín is hamar kapott egy 6 grammos 2/0-ás Wizard JIG-et. Ez a váltás meg is hozta a várva várt kapásokat. Pár dobásonként finom ütésekkel jelezték a ragadozók, hogy igaz esznek, de finnyásan. Sajnos bő 50%-át tudtam értékesíteni a kapásoknak, de legalább sikerült beállni barátom mögé a halfogók sorába.


Többször csak a plasztik farkának a végét fogták meg a süllők, így rendre lefordulva a horogról vagy farok nélkül vettem kézbe egy-egy koppanás után végszerelékem.

Ilyenkor érdemes egy fokozattal gyorsítani, avagy épp lassítani a vezetésen. A gyorsítással ösztönözzük a reflex szerű rávágásra és nincs ideje annyira megfigyelni mit is fog megtámadni. A lassítás pedig hagy időt, hogy a kényesebb kedvű egyedek is oda fordulhassanak. Teltek múltak az órák és egyre eseménydúsabb lett a napunk.

50-60 centis kölyök harcsák és....

...30 centi körüli süllők tarkították a napunkat.

Időnként be-be ugrott egy-egy szebb fogas is, így nem volt okunk panaszra.

Azoknak az egyedeknek akik rendes koppanós kapsára érkeztek, esélyük sem volt a menekülésre. A Wizard JIG stabilan szájpadlásban fixálódott.

A fényváltás idejét a parton töltöttük. Gábor a pergetés mellett a bojlizásban is jeleskedik, amit mi sem bizonyít jobban mint a sötétedés előtt bevetett két szerelékére pár perc eltéréssel érkező két töves amiből az egyiket megengedte, hogy én értékesítsek.

A sötét beálltával sem álltak meg a hareszok. A friss telepítésnek köszönhetően jó étvágyuknál voltak.

A kényelmes faházakban töltöttük az éjszakát, így reggel kipihenve folytathattuk a cserkelést.

A három kuttyus a tóparton még éjszaka is figyel a rendre.

Délig maximalizáltuk a második napos pergetést, így már nem volt annyi időnk mint tegnap. Az érkező hideg front vissza vett a halak kapó kedvén, így süllőt már ekkor nem és harcsát iscsak egyet fogtunk.

A csukák viszont a partszéli melegedő vizeket továbbra is előnyben részesítették, amit mi sem bizonyít jobban mint a partal párhuzamosan vezetett plasztikokkal és spinner baitekkel elejtett formás krokik.


Fotókat készítette: Molnár Zoltán

Szöveg:  Szebenyi Péter

WIZARD CARBON SOLID SPIN BOT

19 490 Ft
10 935 Ft

Részletek

WIZARD SAMURAI SPIN ORSÓ

11 490 Ft-tól
8 795 Ft-tól

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...