River Predator, Red Shot, Pression – jigfejek kedvező árfekvésben!
Megjelent: 2023. január 22. | Forrás: Őze Dániel

River Predator, Red Shot, Pression – jigfejek kedvező árfekvésben!
4, 1, 2/0…? A jigfejek útvesztőjében nem nehéz elakadni, mikor azok méretezéséről van szó. Sőt, egy másik oldalról megközelítve a dolgot, látatlanul milyen és mekkora jig fejet válasszunk a plasztikcsalinkhoz? Jelen kérdések mentén jött létre ezen cikk, melyben bemutatásra kerülnek a legújabb Kamasaki jigek, azok méreteivel párhuzamosan, kiegészítve 1-2 plasztikos ajánlással.

A Kamasaki márka berkein belül, mondhatni minden termék kiváló ár-érték arányt képvisel, melyben a megfelelő anyagminőséggel rendelkező pergető nehezékek hiányt és űrt képeztek ez idáig.

Név szerint sorba tekintve az új jigekre: Pression, Red Shot és River Predator. 3 különböző típus, különböző szituációkhoz, amelyekkel le lehet fedni egy UL tavi pergetést és egy húzósabb Dunán való jiges pergetést is, méretszortimentüknek köszönhetően.



Első kézbevétel után a széria összes tagja meglepően, a vártnál jobb minőséget képvisel, melynek alapja a kellően erős horog. Tűhegyes minden egyes méret, plusz az egyedi ólomkiképzés mellett, egy minimális ólomszakáll is funkcióját bővíti minden darabnak, hogy a használt plasztik ne tudjon lecsúszni róluk.



A demonstrációt a perszonális kedvencemmel kezdem, mely a River Predator névvel büszkélkedhet. Neve által egyből lehet következtetni, hogy folyóvízen jól szuperál ez a típus, de a kisebb méretekkel, egy floating plasztikkal kombinálva, tökéletes fegyver a sügerek és csukák ellen állóvízi környezetben is. A halfej kiképzés miatt helyes pozícióban tud megállni az aljzaton és különösképp nagy jelentőséggel bír a plusz piros színű szem, mely egy további ingert ad a ragadozókkal szemben.

Készítettem egy segédtáblázatot a termékekhez, mely a hasznos horogszárak méretét tartalmazza (ólom végétől a horogszár végéig), magyarul azt a méretet, mely a plasztikok megfelelő tűzéséhez felhasználható, így akár kézbevétel nélkül is kiválasztható a tökéletes változat, mindenki saját gumicsalijához.

Természetesen pár saját preferencia is mérvadó lehet, így teszek néhány műcsali ajánlást, melyet akár a pergetéssel ismerkedők is elfogadhatnak, ez akár egy webshopos vásárláshoz is jó támpont lehet.
A River Predator és Red Shot fejekhez ajánlott plasztikok:
4-es horoghoz: 6 cm L&K Floating Shad
2-es horoghoz: Mann’s 4’-es 10,1 cm-es duplafarkú twister
1/0-ás horoghoz: 7 cm-es L&K Power Kick
2/0-ás horoghoz: 8 cm Mann’s Shad vagy 10,1 cm-es 4’-es méretű Mann’s twister


Az előbb is megemlített Red Shot hasonló a halfej formájú jighez, de ennek ovális formája van, mely egy különbözőbb mozgást ad a csalinknak, ez főleg lassan imbolygó, nagyobb farokkal rendelkező csalikkal való használatnál előnyös, mint a Power Kick. Az ovális ólomforma mellett, különösképp nagy jelentőséggel bír a plusz piros színű szemkiképzés, mely meghatványozhatja egy horgásznap sikerességét.

A méretek itt azonosak a River Predator dimenzióival.

A harmadik, a Kamasaki Pression típus egy közkedvelt gömb ólomformájú terméket rejt magában, mely naturális formája miatt, tökéletes álló és folyóvízi körülményekhez is. Méretszortimentje által a light és UL módszerektől, a gyorsabb folyású vizekig is tökéletes alternatívává teszik.

1 grammos 4-es változat is megtalálható a méretezésében, mely a legkisebb Shad típusú plasztikokhoz is potenciálissá avanzsálják.

Elrugaszkodva az UL pergetéstől, egy keményebb sodrású Dunához, Tiszához is jó alternatíva lehet a nagyobb tagok egyike, melyek jelenleg 28 grammos variánsokig bővítik a sort.
Ajánlott csalik a Pression változatokhoz:
4-es horoghoz: 4,5 cm Mann’s Shad
1-es és 2-es horoghoz: 6 cm-es Mann’s Shad
1/0-ás horoghoz: 8 cm-es L&K Floating Shad
2/0-ás mérethez: 8 cm-es Mann’s Shad
3/0-ás mérethez: 9,5 cm-es L&K Power Kick
Remélem pár hasznos méretet és tippet tudtam adni a szezonra, a megfelelő jig fejek kiválasztásához, akár kezdő vagy a már nagyobb tapasztalattal rendelkező pergető horgászok számára egyaránt. 


KAMASAKI PRESSION JIG FEJ

570 Ft

Részletek

KAMASAKI RIVER PREDATOR JIG FEJ

570 Ft

Részletek

L&K FLOATING SHAD

990 Ft

Részletek

L&K POWER KICK

990 Ft

Részletek

MANNS DUPLAFARKÚ TWISTER

950 Ft

Részletek

MANNS SHAD

950 Ft

Részletek

MANNS TWISTER

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...