Süllőre finoman, drop shottal, bullet ólommal
Megjelent: 2016. január 01. | Forrás: Halmos Mihály

Süllős pergetésnél gyakorta megesik, hogy kedvenceink nem hajlandók elhagyni a tartásaikat, az ágas-bogas helyek nyújtotta biztonságot adó menedéket. A helyzetünk így sem egyszerű, s hogy még nehezebb legyen a dolgunk, sokszor jön még egy aprónak nem nevezhető akadály: vastag, durva szerelékkel esélytelen, hogy kapást érjünk el.

Meggyőződésem, hogy a finom drop shotos botot és a monofil, lágy előkés - bullet ólmos szereléket ilyenkor kell elővenni.



Rövid drop-shot pálcával a téli Által-éren

Az ET Wizard kettőtízes drop-shot bot finomsága elengedhetetlen a
módszer eredményes elsajátításához

Kezdjük mindjárt a bottal. Egy igazi drop-shotos pálca rövid, nagyon könnyű, és mindenekelőtt extra érzékeny. Az ET Wizard drop-shot botjának 8 mm átmérőjű (!) blankja elképesztően kecses és könnyed, finom spicce és apró gyűrűi minden rezdülést villámgyorsan közvetítenek, méghozzá egyenesen a markunkba. A szerelék kidobása gyors és pontos, véleményem szerint a monofil zsinóros, apró csalis pergetés netovábbja ez a bot.


Bevágáskor elképesztően gyorsan reagál, ahogyan fárasztáskor is
kegyetlen és határozott!

A zsinórok közül a 0,18-0,20 mm-es változatok jöhetnek szóba, a vastagabbak alkalmazása esetén pont a lényeget öljük meg; odavész a finomság, az érzékenység, a csali ideális prezentálása. Ne feledjük, a vastagabb madzag nagyobb felhajtóereje más, számunkra korántsem ideális kényszerpályára, és mozgásra készteti a csalinkat.

Akadós helyeken elsősorban off-set horgokat, más néven worm horgokat használunk. Speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a vékony hengeres plasztikot sajátos módon, úgy tűzzük fel, hogy a horog hegyét visszafordítjuk a puha testbe. Ezzel azt érjük el, hogy a legakadósabb terepen sem ékelődik a szerelékünk a víz alatti ágakba. Ugyanakkor kapás esetén – mely nem is kell, hogy túlzottan vehemens legyen – a csalira irányuló erőhatás miatt a horoghegy a másodperc tört része alatt válik szabaddá és akadálytalanul hatol be a ragadozó csontos szájába.


ET Wizard Classic off-set horgok többféle méretben állnak rendelkezésünkre


Speciális módszerhez különleges horgok passzolnak


5-15 centis csaliméretig válogathatunk az 1-2-4-es horogméretekből

A szerelék lelke az ún. bullet ólom, mely fazonját tekintve szintén sajátos, a módszerhez tökéletesen passzoló nehezék. A lövedék forma nemcsak a pontos és hosszú dobásoknál hasznos - hiszen rendkívül jók az aerodinamikai mutatói - hanem az akadók környékén is, ugyanis a speciális kúp alakú ólomtest akadálytalanul siklik át a vízben lévő fák ágai között.


AZ ET Wizard bullet ólomkészlet négyféle méretet kínál:
3,5-7-10-14 grammos ólmok lapulnak a dobozban!

A bullet ólomból nagyon egyszerűen elkészíthetjük a Texas-riget. Nincs más dolgunk, mint az off-set horogra ráengedjük az ólmot, sőt, egy műanyag gyönggyel kiegészítve a szerelék lelkét is életre kelthetjük, nevezetesen azt, hogy aprókat pöcögtetve minden egyes mozdításnál az ólom és a gyöngy egymáshoz koccintásával „csattogó” hangot idézhetünk elő. Tehát a vizuális ingerkeltés mellett, egy akusztikussal kiegészítve duplázhatjuk az esélyeinket a kapásra.


A lövedék alakú bullet ólmok

Csaliként többféle plasztik is szóba kerülhet, a twisterek és egyéb féregtestű, hengeres felépítésű szilikoncsalik messze a legjobbak a módszerhez.


Az ET Wizard plasztikcsalik a leglágyabb anyaggal rendelkeznek,
így érdemes a Mann’s-ek mellett őket is előnyben részesíteni


A hét centis Mann’s twisterek a 4-es méretű off-set
horgokkal passzolnak a legjobban!

Bármelyik plasztikcsalival elkezdhetjük a módszer elsajátításának cseppet sem bonyolult folyamatát. A plasztikok feltűzésére azonban minden esetben figyeljetek oda, higgyétek el, hamar rááll majd a kezetek a nem éppen hagyományosnak nevezhető felfűzésre!


Nem tévedés, jól látjátok, a twister farka a folyamat elején bizony felfelé áll,
a beszúrás és a száron való felfűzés után át-, vagyis be kel fordítani!


Ha ezzel megvagyunk, fordítsunk 180 fokot a testen


A horgot a has felől szúrjuk át a csalin


Majd a lefelé néző hegyet egyszerűen rejtsük el a testben


Így már bátran ráncigálhatjuk akadókban


Megnézhetjük felülnézetből is…

A kész szerelék életre keltésekor a víz sajátosságaihoz igazodjunk minden esetben. A lágy plasztiktest – mint tudjuk – már a legenyhébb húzásra, áramlásra táncba kezd, így fölösleges, sőt kifejezetten hátrányos a nagy volumenű mozdulatok - pöccintések, rántások - előidézése. Törekedjünk az egészen apró, a csuklónkból kiinduló és az érzékeny botunk spicce hegyén jelentkező finom mozdulatsorok elsajátítására. Lehetőség szerint mindig annyi időt táncoltassuk az adott, akár pár négyzetcentiméteres kis helyen a csalinkat, amennyit és ameddig csak bírjuk, illetve lehetőségünk van rá.


Texas-rig gyöngy nélkül…


…és gyöngy alkalmazásával „csattogóssá” tett szerelék


Ne szabjon semmi gátat a fantáziánk szárnyalásának, a módszer és a
szerelék lényege pont abban rejlik, hogy bátran, nagyon széles határok
között variálhatunk csalit és súlyt egyaránt!



Legyünk kitartóak és kreatívak, a süllők garantáltan díjazni fogják!

Forrás: Halmos Mihály

MANNS TWISTER

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...