Suspending megoldások a pergetésben
Megjelent: 2022. augusztus 10. | Forrás: Őze Dániel

Évszaktól függetlenül vannak olyan helyzetek, mikor rettentő nehéz kapást kicsikarni a ragadozóhalaktól és nincs is annál idegesítőbb, mikor ilyen szituációkban egy jobb szemüveg lencséin keresztül látni, ahogy lefordul egy jobb balin a csalinktól. Sok pergető horgász átérzi ezt a jelenséget szerintem. Ezen időszakokra és jelenségre adok egy csali tippet, ami akár ekkor is felkeltheti a rablóhalak figyelmét.

A dunai horgászatoknak megvan a maga szépsége és bár a táj sem mindennapi, főleg, ha egy napkeltéhez vagy napnyugtához van szerencsénk, de valljuk be őszintén, a halfogás élménye miatt utazunk, akár több 100 km-t is, pergetni.

Megannyi műcsali áll a horgászok rendelkezésére már manapság, melynek végtelen útvesztőjében néha nehéz kiigazodni és az adott helyzetre, szituációra nehezen vagy eredménytelenül reagálhatunk. Viszont, a Salmo kínálatában érdemes szétnézni körültekintően, mert az alap modellek között 1-2 újdonság és érdekesség is található, ami mozgásában eltérő az alapmodellektől, mint például a Sting csörgős változatai.

Floating? Sinking? Suspending! Hogy mit is jelent ez? A megszokott felúszó és simán süllyedő wobblerek között, egyes szériák elérhetőek Suspending, magyarul lebegő változatban is, mellyel érdemes mindenkinek kísérleteznie, mivel egy extra vontatást tudunk vele prezentálni a ragadozók becserkészéséhez. A lényege a Rattlin Sting-eknek, hogy mozgástalan állapotban adott vízszinten meg tudnak állni, ez folyamatos tekerési fázisok közötti érdekes reakciót és kapást tud kiváltani. De természetesen twichelve és folyamatosan vontatva is lehet vezetni őket, ezutóbbinál, 1-1,5 méter között fog mozogni.

Hosszúkás formájának, remek súlyelosztásának és a belső üreges távdobó kialakításnak köszönhetően rendkívül messzire dobható. A Rattlin Sting intenzív rezgéseket kelt a vízben, plusz figyelemfelkeltő csörgést is, amivel akár a csukák ellen is jó fegyver lehet.

Számtalan színben elérhető, mellyel a napszakokhoz és víz színezetéhez is lehet vele alkalmazkodni, meg főleg a halak kapókedvéhez!

Mustad KVD horgai minden halat jól megtartanak, legyen szó akár beeső harcsáról is egyaránt!

3D szemekkel rendelkezik minden változat, mely az előző tulajdonságaihoz mérten, még egy extra ingert biztosít a csalinak.

Vezetése a fentebb leírt módok mindegyikével jól és sikeresen megoldható, botnak pedig egy 10-30 grammos Spin Blade-et ajánlok hozzá, amivel az extra halakat is könnyedén partra segíthetjük. Parabolikusabb akciója jól fog jönni a nagyobb halaknál.

Orsó és zsinór egyéni preferencia, de egy Ryobi Zauber TM hosszú ideig tökéletes társ lesz a pergetések során, amire nálam most egy 6-os méretű fonott került, természetesen 30-as Fluorocarbon előkével.

A lebegő Rattlin Sting a Dunán is bizonyított, egy szép 2-es balin a sok közül, megállított csalira. Érdemes többféle módszerrel és típusú wobblerrel készülni mindig, mivel sose lehet tudni, mire reagálnak adott hőfokban, napszakban, légnyomásban és egyéb körülmények között a ragadozók.

Természetesen fotó után minden balin úszott vissza! 

Forrás: Őze Dániel

SALMO RATTLIN STING WOBBLER

5 190 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...