Szezonvégi domolykók
Megjelent: 2013. december 24. | Forrás: Halmos Mihály

Legkedvesebb halam fogásáról a hideg hónapok beköszöntével sem vagyok hajlandó lemondani. Nyáron képes voltam a nyakig érő csalánosban csörtetni utánuk, egy-egy jobb hal, vagy csak remélt kapás érdekében valamiféle állattá avanzsáltam át, és csúszva-bújva osontam kedvenc patakom partjának bokrai tövében. Sok mindent feláldoztam értük, a tiszta ruhán, az anyagi költségeken, a csalán okozta csípések, faágak, bokrok karcolásain túl sok-sok szabadidőt, energiát és fáradtságot.

A drága kis domolykók, mintha érezték volna mindezt, meg is hálálták minden egyes alkalommal, de ahogy lábaltunk kifelé az őszből, egyre kevesebb kapással kellett beérnem. Bizony a nyári bőség elmúlt, a repülő-hulló rovarok „hava” rég messze jár.


Novemberi patakpart a fagyok érkezése előtt

A telhetetlenebb pergetők már nem járnak ki a vízre, de a magam fajta fanatikusok, akik beérik a kevéssel is, bizony még mindig szórják kedvenceiknek az apró wobblert és picinyke twistert.

Az ilyen őszi-téli domikergetés során melegséggel tölt el a puszta tudat, hogy rájuk horgászhatok, a természet lüktetése feltölt energiával, s ha még domolykót is sikerül horogvégre keríteni egy gyors exponálás idejére, az maga a varázslat.


Érte érdemes volt dacolni a körülményekkel

A dús vegetációval ellentétben a lelohadt aljnövényzet nyújtotta „kényelem” még jobban lehetővé teszi a meleg hónapokban szinte megközelíthetetlen jó helyek megfigyelését. A domolykó minden vízfolyáson megtalálható, a páros lábbal átugorható méretű patakoktól kezdve a széles folyókig bezáróan mindenütt otthonára lel. Melegebb hónapokban a sekély, húzós és langó vizeket egyaránt kedveli, a hideg beálltával, pedig a mélyebb részeket keresi fel többedmagával, de akadnak monogámiában álló fiatal és idősebb példányok is szép számmal.

A nyári hónapok tuti helyei ősz végén és télen pont az ellentétes képet mutatják, sokat kell utánuk cserkelnünk, hogy megtaláljunk egy-egy kisebb csapatot, vagy kósza egyedet. Minden nap más és más meglepetéseket szolgáltat, soha nem mehetünk biztosra. A frontok, a légnyomás alakulása, a vízállás változása döntően befolyásolja és meghatározza étvágyukat és tartózkodási helyüket. Stagnálás estén egy területet birtokol, nagy mozgásterületet már nem igényel.


Rohamosan apadó víz, és lassú, nagyon lassú vízmozgás:
a hely mégis rejtett domolykókat

A domolykó okos, érdeklődő, kíváncsi hal, jellemét a balinhoz tudnám hasonlítani. Óvatossága messze földön híres, számára zavaró körülmény hatására azonnal odébbáll, gyanú esetén táplálkozását is teljesen felfüggeszti. Ilyenkor a legjobb csalikkal is hiába próbálkozunk.

A vízpartot lassan, zajtalanul közelítsük meg. Ha módunk van rá, akkor folyásiránnyal felfelé haladjunk, és felfelé is horgászhatunk, mivel a domik is folyással szemben állnak, mozognak, így látómezejébe (ami több, mint 180 fok) csak nagy hiba elkövetésével kerülünk be.


Sötétebb tónusú vízben bátrabban kapnak

A hideg hónapok favorit domolykócsalijai a nyáron is használt apró wobblerek, twisterek. A lehűlt, pár fokos vízben a halak intenzitása alacsony, a gyorsan húzott csalira elvétve lesz csak kapásunk, törekedjünk a lassú, de határozott tempóra, hitessük el a halakkal, hogy élő „kalóriabombát” húzunk éppen az orruk előtt.


Novemberi gyönyörűség

Felszerelésünk összeállítására különös figyelmet fordítsunk. Természetesen tökéletes választás a nyári együttes, de csak akkor, ha a zsinórunk monofil és a 0,16, 0,18 maximum a 0,20-as átmérőt nem haladja meg a vastagsága. Ezeken a vékony damilokon mozognak jól igazán az apró csalik, a szebb domolykók kifárasztását, pedig bízzuk a türelemre és a szerencsére.

Apró csalikhoz legideálisabb választás a könnyű, rövid, kis dobósúly tartományú hagyományos pálcák, vagy a tűspicces pergetőbotok. A 10 grammig terjedő dobósúly tartományig kiváló társunk lehet egy ET Rubin Spin SH, egy 1,80 méteres Excalibur Spin, vagy egy rövid és lágyabb karakterű ET Black Fighter Spin. Velük a legkisebb csalit is pontosan repíthetjük a kiszemelt helyre, méretük révén könnyen elférünk velük a fák, bokrok takarásában, és gerincességük miatt késlekedés nélküli bevágást és akasztást biztosítanak.


A tűspiccel rendelkezők közül az ET Excalibur Bass mellett…


…a Perch Blade is ideális választás

Zsinórunknak a 2000-esnél nem nagyobb orsónkon hibátlanul kell állnia, kevés memóriával rendelkezzen, ne nyúljon nagyon, kopásállósága pedig kiváló legyen, hiszen domolykózáskor az esetek döntő többségében ágas-bogas helyen horgászunk, a megakasztott hal sokszor víz alatti akadályok közé menekül.


Az ET Power Feeder és Power Ultra nem kimondottan pergető zsinórok…


…de UL pecánál is bizonyítottak már

A csalik tekintetében az apró wobblerek és twisterek messze a legeredményesebbnek bizonyultak. Beesőre már aligha számíthatunk kapásra, a lassan, vízközt húzottra annál inkább oda fognak nyúlni a bátrabb példányok. Sokszor megesett már velem, hogy a hetekig halat adó, fogós wobblertípust csak megcsípték, megkoppintották, azt lecserélve, egy másik frekvencián dolgozó hasonló méretű fazont pedig határozottan elkapták.


2,5 centis, süllyedő Salmo Hornetek és a 3 cm-es Salmo Tiny (úszó és süllyedő)
a legsikeresebb domolykócsalik egyikei


3,5 cm-es úszó Hornetek a nagy domik kedvencei


Nem túlzás az ötös úszó Executorok használata sem.
Garantáltan szelektálja a csalinkra csábuló domikat


Vannak vizek, ahol a plasztikok éppoly beváltak, mint a wobblerek.
ET Wizard minitwisterek

A tél érkezése ne szegje kedveteket, kitartó munka eredményeként nektek is domiktól fog illatozni a fagyott kezetek. Ritka hálás jószág ő, majd meglátjátok!


November végi meglepetés

Forrás: Halmos Mihály

Salmo Hornet 2,5 cm S

3 490 Ft

Részletek

Salmo Tiny 3cm, S,F

3 390 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...