Téli pergetett apróságok a Nagykunsági csatornából
Megjelent: 2022. február 12. | Forrás: Őze Dániel

Ha feltennék azt a kérdést, hogy melyik a legkedveltebb horgászmódszerem és halfajom, egyből rámondanám, hogy a harcsa és a harcsapergetés. Viszont a téli időszakban a legtöbb helyen védelmet élvez hazai legnagyobb ragadozónk, így más halfajokat és vízterületeket érdemes célul venni ilyenkor. A Nagykunsági csatorna is egy ilyen horgászvíz, mely számomra egy kevésbé ismert víz volt eddig.

A Nagykunsági csatorna döntő többségben gyönyörű náddal és vízi növényekkel tarkított partvonalú lassú folyású horgászvíz, mely a vízleeresztés után is tetszetős képet mutat magáról, amibe úgy gondolom, hogy a vadvizeket kedvelő horgászok könnyen bele tudnak szeretni és gyorsan visszajáró vendégekké válhatnak.

Horgászhely a sűrű nádtenger miatt mondhatni kevés van, de 1-1 ilyen nádba vágott nyílás miatt megéri kilométereket is sétálni, akár a látvány végett is.

Főképp a helykeresés és a felfedezés volt a célom ezen a horgászaton, így minimális felszereléssel vettem üldözőbe a halakat, egy általam kedvelt könnyű pergető szettel, mely egy fehér nyelű Light Proguide botból és egy kis 2000-es Ryobi orsóból állt. Ezzel a kis súlyú kombóval az egész napos cserkelés is maximálisan élvezhető.

A csekély súlyú Ryobi Slam-re egy 0,06 mm-es fonottat tekertem, ettől nagyobb méretet felesleges felcsévélni, csak butítaná a felszerelést.

A fonott végére UL kapcsokat és UL Wolfram előkét szoktam ilyen területeken felkötni, mivel a csapók mellett, szép számmal él csuka is a Nagykunságiban.

A vékonyabb profillal rendelkező plasztikokhoz az egyik legjobb horogválasztás UL pergetéshez a MicroJig széria. Ezen horgok méretskálájában akár 1 grammos fejek is elérhetőek.

Viszont a legújabb japán Maruto horogra épített Legend Jig sorozatunkban sem feledkeztünk el az UL pergetőkről! Megjelenés óta ezt a változatot is megelégedéssel használom.

A Legend Jig UL változataihoz új plasztik is dukál!

A Floating Shad 4,5 cm-es legújabb mérete kézbevétel után ugyanazt az egyediséget tükrözi, mint a nagyobb méretek, természetesen ugyanúgy lebegő kivitelben. Süllőre, sügérre is jó opció ez a változat!

A Floating Shad mellett az elmúlt időszakban a kedvenc csalim a szortimentből a LongFly lett, így ez sem maradhatott otthon!

Rengeteg helyzetben ez a kis MicroJigre tűzött LongFly oldotta meg a napot, 1-1 extra halat is kapásra ingerelve.

Ez a sügér sem tudott ellenállni a LongFly-nak!

A téli időszakban, ameddig a jéghelyzet engedi, mindenképp megéri ellátogatni akár lakóhelyünktől messzebb lévő csatornákra is, a csend, a látvány, na meg persze a gyönyörű csapósügérek miatt is pergetni.

Forrás: Őze Dániel

L&K DUO LOCK SNAP KAPOCS

450 Ft

Részletek

L&K FLOATING LONG FLY

1 690 Ft

Részletek

L&K FLOATING SHAD

990 Ft

Részletek

L&K LEGEND JIG

1 390 Ft-tól

Részletek

L&K MICRO JIG FEJ 2412

890 Ft

Részletek

L&K WOLFRAM LEADER PERGETŐ ELŐKE - 2 DB/CSOMAG

620 Ft-tól

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...