UL szárazedzés – Jika Rig
Megjelent: 2021. február 28. | Forrás: Őze Dániel

Az elmúlt évtizedben a sügérhorgászat az elérhető és egyre jobban finomodó felszereléseknek köszönhetően mondhatni forradalmasodott. Ezen felszerelésekkel összhangban természetesen a pergetőtechnikák is folyamatosan megújulnak, így már a DS, Texas és egyéb Rigek mellett, érdemes figyelmet fordítani az új perspektívát adó módszerekre is. Ezen metódusok egyik fő bázisát több fronton Japán képezi, mint ahogy a jelen cikkben bemutatott Jika Rig hazáját is. 


A feederesek, bojlisok mikor a kinti idő jóval fagypont alatt mérhető, a következő szezonra készülve, horgokat, szerelékeket köthetnek, az alapfelszerelés karbantartása mellett. De kihegyezve a hangsúlyt a pergetésre, ahol természetesen a nagysüllő szezon közepén a folyóinkon töretlenül érdemes próbálkozni, a csalik rendszerezése mellett, ezen időben, azoknak akik nem szeretnek fagyoskodni érdemes 1-2 új technikát megtanulniuk, mint például a Jika-Riget, melynek lényegi elemeit összefoglalom a következő sorokban.


A Jika-Rig alapjaiban a rákok, férgek és egyéb különleges plasztikok felkínálásához készült, egyedi-élethű, súlytól függően lebegtethető mozgásmechanizmust létrehozó technika. Felszerelésigénye nem mondható soknak, de 1-2 praktikus kiegészítőt érdemes hozzá beszerezni. 

Pár szóban érdemes szót ejteni az alapvető igényeiről is. A módszerhez feszesebb karakterű, gerincesebb botokat ajánlott választani, Light és Medium-Light akcióban, igazítva azt a kifogni kívánt halak méretéhez. Egy jó alternatíva erre a ProGuide zöld nyéltaggal ellátott változata, melynek feszes spicce által tökéletesen lehet érzékelni ólmunkat, amit az aljzaton kell majd kisebb rántásokkal-ejtésekkel végig vezetni. Mechanizmusa miatt kagylópadokra vagy kavicsos területekre is jó alternatívát kínál ez a Rig.


A használt orsó saját preferencia, én a Ryobi Zauber modellek minden méretét maximálisan tudom ajánlani, a fenti bothoz 2000 vagy 3000-es méret tökéletes választás lesz. Főzsinórban a nyúlás miatt a monofilokat háttérbe szorítom, ha ezen technika kerül bevetésre. Lehetőségeinkhez és az adott helyhez, szituációhoz mérten, a legvékonyabb fonottat kell felcsévélni, így az akár 1,5 grammos kis súlyokat is be tudjuk a kívánt kapászónába dobni, nehézségek nélkül. De ezen vékony fonottakhoz is érdemes FC előkét használni, a teljes láthatatlanság és finomság végett.

Én 50-60 cm-es előkét szoktam beiktatni a fonott után, ezt az én szokásaim szerint Double Uni Knot kötéssel szoktam megtenni, mely a fenti ábrán látható lépéssorozattal könnyedén elsajátítható. A 2 zsinórszál egymás mellé tétele után a fonottal és a FC-al 1-1 visszahajtott hurkot kell külön képezni, melybe 5-5x visszakell bújtatni az adott zsinórszálat, majd ezen 2 részcsomó elkészülte után ezt a 2 végletet össze kell húzni.


Van egy másik csomó, amit sokan kedvelnek, köztük Lukácsi Béla is, amiről Ő egy videót is készített. Mindenkinek a saját kezéhez legjobban illeszkedő csomót érdemes kiválasztania, megtanulnia.

De térjünk is rá a Jika Rig elkészítésére. Amire szükség lesz: 2 darab, lehetőség szerint kis méretű (0) kulcskarika, 1 darab offset vagy egyéb füles rablózó horog és egy forgós cseppólom, vagy pálcaólom. A fotón egy 5 grammos ólom látható, de fontos kiemelni, hogy 1,5 grammtól szinte bármekkora súlyig felmehetnénk az adott sodráshoz illeszkedően.

A legelső lépés, hogy 1 kulcskarikanyitós fogóval kinyitva az egyik karikát, abba belehelyezzük a forgóval ellátott végsúlyunkat.


Következő lépésként, ugyanezt kell megtenni a másik karikával is, melyre fel kell helyezni a füles horgot. 


Itt nem szabad ráhúzni elsőre a horgot, hanem a kifeszített karikarésbe rögtön a horog után jöhet is az előzőleg, a másik karikával eszközölt súly felhelyezése.


Az elkészítés ilyen egyszerű. Több nézet van, sokan csak 1 karikát használnak ezen righez, de én azt tapasztaltam, hogy mindig stabilabb szögben érkezik visszaeséskor a felhelyezett plasztik, plusz általában a kis emelés utáni visszahulló fázisban szokott a kapás is bekövetkezni. Csalik terén csak a képzelet szab határt, de egy kiváló variáns lehet UL pergetés során a Floating Long Fly széria rózsaszín tagja.

+1 tipp még a végére. A Jika egy japán szó, mely magyarra fordítva „közvetlen” -t jelent, így sokan direktben kötik fel a Fluorocarbon végére ezt a rendszert, kiiktatva a pergető kapcsok használatát, ezzel érdemes lehet kísérletezni. 

A mini cheburashkák, microjigek mellett ez a módszer is egy merő újítást adhat a különlegesebb mechanizmusával, így érdemes rápróbálni erre a bevált japán stílusra is. 

A módszer bemutatásának mikéntje a legkisebb kreatúrák sikeres bevethetőségének alapját is adja, így ezen apropóból kiindulva érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hónapokban az „Újdonság” szekciónkat, mivel jobbnál-jobb plasztikokkal fogunk hamarosan jelentkezni az UL horgászok sikerességének maximalizálása érdekében.

Forrás: Őze Dániel

L&K FLOATING LONG FLY

1 690 Ft

Részletek

L&K PROGUIDE PERGETŐ BOT

23 990 Ft-tól
11 800 Ft-tól

Részletek

RYOBI ZAUBER TM ORSÓ

48 990 Ft

Részletek

WIZARD BRAID SÖTÉTSZÜRKE FONOTT ZSINÓR 135M

5 290 Ft-tól

Részletek

WIZARD FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 20M

1 990 Ft

Részletek

WIZARD GRIZZLY KULCSKARIKA PEREMEZETT NICKEL

330 Ft

Részletek

WIZARD PERGETŐ FOGÓ

1 890 Ft

Részletek

WIZARD PREDATEK KARIKA

550 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...