Újra fókuszban: a Mann’s gumik
Megjelent: 2016. december 20. | Forrás: Halmos Mihály

Korábbi írásainkban már megismerkedhettetek a Mann’s csalik legváltozatosabb típusaival, mostani cikkünkben, pedig rendhagyó módon a híres plasztik család legfogósabb twistereinek alkalmazásáról, variálhatóságuk módjáról, a változatos felhasználási területek lehetőségeiről lesz szó. E bemutató szóljon hát az eredményesség, a még több süllőkapás jegyében!

Színes, minden igényt kielégítő választék Mann’s-ből

Bizony nem véletlen, hogy oly sokan a műcsalis dobozuk kollekcióját főként Mann’s plasztikokból válogatják össze!

A lehűlt vizekben nagyon sokan - ahogy jómagam is - a kisméretű plasztikokat jobban preferálom. Valójában a nagyméretű takarmányhal tűnik el először a ragadozó orra elől, a kisebb - kb. öt centiméteres - twistetekkel, pedig jobban le tudjuk utánozni a „megmaradt" táplálékhalat, vagyis ezekkel tudunk természetes hatást kelteni leginkább a ragadozó számára. A fenék közelében jobban, könnyebben tudom irányítani, akár csigalassú tempóban is, ami ilyenkor sokszor bizonyul döntő tényezőnek. A kisebb Mann’s gumihalak és twisterek tökéletesnek bizonyultak az évek során, 4-5-6 cm-es csalik rendkívüli vonzerővel bírtak sügérre, süllőre, csukára , de akár domolykóra is egyaránt.

Kis csalikhoz a legérzékenyebb pálca kell! Az ET Wizard Drop Shot-ja természetesen a süllő horgászatában (is) favoritnak számít!

A CTG twiszterek ötféle méretben állnak a horgászok rendelkezésére, 2,5 cm-től 12,5 cm-ig találkozhatunk velük. A testhez viszonyítva a farokrész extra hosszúságú, lágy kialakítású. Ennek hatására a legkisebb áramlás keltette mozgás is ingerlő impulzusok leadására képes. A test anyaga a megszokott Mann’s minőséget prezentálja, tökéletesen horogálló, sokszori feltűzésre sem szakad, vagy nyílik szét.

Véleményem szerint a „legsüllősebb" szín a Mann’s csalik között!

Folyóvízen, kisebb vízfolyásokon, patakon vagy csatornán engedjetek meg egy jó tanácsot. A csalinkat kis távolságra eregessük magunk elé, és lassan, nagyon lassan terelgessük csak magunk felé. Ne próbálkozzunk a távdobásokkal, vagy másoknak megmutatni milyen mesze tudjuk dobni az akár egy grammos fejjel szerelt apró twistert is, mert saját magunkkal szúrunk ki. A távol eső ponton, a hosszú pórázon megakasztott ragadozó a fárasztás során el fogja riasztani azokat a társait, amelyek a köztes szakaszon álltak be!

A legfogósabbnak bizonyult Mann’s-ek

Süllős pergetésnél gyakorta megesik, hogy kedvenceink nem hajlandók elhagyni a tartásaikat, az ágas-bogas helyek nyújtotta biztonságot adó menedéket. A helyzetünk így sem egyszerű, s hogy még nehezebb legyen a dolgunk, sokszor jön még egy aprónak nem nevezhető akadály: vastag, durva szerelékkel esélytelen, hogy kapást érjünk el!

Ide kell egy igazi drop-shotos pálca, mely rövid, nagyon könnyű, és mindenekelőtt extra érzékeny. Az ET Wizard drop-shot botjának 8 mm átmérőjű (!) blankja elképesztően kecses és könnyed, finom spicce és apró gyűrűi minden rezdülést villámgyorsan közvetítenek, méghozzá egyenesen a markunkba. A szerelék kidobása gyors és pontos, véleményem szerint a monofil zsinóros, apró csalis pergetés netovábbja ez a bot!

Egy érzékeny bottal fantasztikus élmény a süllőfárasztás!

A zsinórok közül a 0,18-0,20 mm-es változatok jöhetnek szóba, a vastagabbak alkalmazása esetén pont a lényeget öljük meg; odavész a finomság, az érzékenység, a csali ideális prezentálása. Ne feledjük, a vastagabb madzag nagyobb felhajtóereje más, számunkra korántsem ideális kényszerpályára, és mozgásra készteti a csalinkat. Akadós helyeken elsősorban off-set horgokat, más néven worm horgokat használunk. Speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a vékony hengeres Mann’s twistert is sajátos módon, úgy tűzzük fel, hogy a horog hegyét visszafordítjuk a puha testbe. Ezzel azt érjük el, hogy a legakadósabb terepen sem ékelődik a szerelékünk a víz alatti ágakba. Ugyanakkor kapás esetén – mely nem is kell, hogy túlzottan vehemens legyen – a csalira irányuló erőhatás miatt a horoghegy a másodperc tört része alatt válik szabaddá, és akadálytalanul hatol be a ragadozó csontos szájába.

Gondoltátok volna, hogy az egyik legfogósabb csali készíthető el belőlük? Az öt centis Mann’s twisterek a 4-es méretű off-set horgokkal passzolnak a legjobban!

A szerelék lelke az ún. bullet ólom, mely fazonját tekintve szintén sajátos, a módszerhez tökéletesen passzoló nehezék. A lövedék forma nemcsak a pontos és hosszú dobásoknál hasznos - hiszen rendkívül jók az aerodinamikai mutatói - hanem az akadók környékén is, ugyanis a speciális kúp alakú ólomtest akadálytalanul siklik át a vízben lévő fák ágai között.

Csaliként többféle plasztik is szóba kerülhet, a twisterek és egyéb féregtestű, hengeres felépítésű szilikoncsalik messze a legjobbak a módszerhez.

Bármelyik Mann’s twisterrel elkezdhetjük a módszer elsajátításának cseppet sem bonyolult folyamatát, a csali és a horog méretének összefüggéseire, a méretek helyes arányainak összepasszolására hamar rá fogunk A plasztikok feltűzésére azonban minden esetben figyeljetek oda, higgyétek el, hamar rááll majd a kezetek a nem éppen hagyományosnak nevezhető felfűzésre!

Fogós kombináció bullet ólommal. Ha tökéletességre törekszünk, a horog és az ólom közé tegyünk gyöngyöt! A lefelé néző hegyet egyszerűen rejtsük el a testben, így már bátran ráncigálhatjuk az akadókban

Az eredményesség érdekében a feltételezett süllőtanyák közelében váltogathatjuk a hagyományos jighorgos twisterezést és a twisterrel ékesített drop-shotos módszert. A hatékonyabb megoldásra, a csábítóbb felkínálási módra úgy is több kapásunk lesz!

A hagyományos jigelés eredménye

Fantasztikus kondícióban lévő csapósügér a süllőknek szánt csalira

Az alkonyati órák legszebbje, érdemes volt a módszereket váltogatni és kitartani az elképzelés mellett!

Forrás: Halmos Mihály

MANNS TWISTER

950 Ft

Részletek
Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...