Wizard harapásálló előkék a ragadozóhalas szezonra
Megjelent: 2017. november 02. | Forrás: Halmos Mihály

Elérkezett az október, szinte észrevétlenül csöppentünk a nyárból az őszbe. A lehűlő vizek sorra kínálják a lehetőséget az eredményes rablóhalazásra, ki-ki kedve és tudása szerint nyúl ilyenkor az úszós süllőző, vagy a csukázó pergető bot után. A módszerek sokszínűségében egyvalami nem változik. Most is, ahogyan régen megszoktuk, szükségünk van valami igazán megbízható harapásálló előkére, melyet nem reszel, vagy hasít ketté könyörtelenül a megakasztott csuka foga.

Mai cikkünkben a ragadozóhalas kategóriában található Wizard termékcsaládunk legjobb ragadozó előkéit sorakoztatjuk fel, hogy a teljesség igényével a már korábban bemutatott pergető botok és orsók mellett velük is megismerkedjetek.

Energo Team Wizard ragadozó halas előkék hatalmas típus és méretválasztékban. A tulajdonságukat tekintve legmegbízhatóbb wolfram, titanium és fluorocarbon előkék.

A fém szálakból készült előkék legelterjedtebb és kedveltebb alapanyaga évtizedek óta a wolfram. A vékony, fizikai behatásnak és mechanikai sérülésnek tökéletesen ellenálló wolframszál a csukahorgászatban legnagyobb mennyiségben felhasznált anyag napjainkban is. A wolframból készült előke vékony, ugyanakkor kellőképpen lágy, ráadásul viszonylag nagy szakítószilárdsággal rendelkezik. Ajánljuk az úszós és fenekező, élő és élettelen csalikkal történő ragadozóhal-horgászathoz és a pergető módszerek mindegyikéhez.

Az előke lágy, a csali mozgását nem befolyásolja hátrányosan, ugyanakkor borzasztóan erős! A wolframszál előkék a legbiztonságosabban használható csukás előkének számítanak, melyek kétféle méterben és kétféle vastagságban, szakító szilárdságban kaphatóak! Nagy wobblerrel nagy csukára, az elmaradhatatlan harapásálló előkével!

A Wizard titánium bevonatos előkéje a rablózók legmagasabb igényeit szolgálja ki. Tökéletes választás nagyméretű csalihallal, gigászi méretű gumihalakkal történő horgászathoz. Anyagából eredően rettentően merev, ami a fent említett módszereken felül a jerk csalis technikában és a twichelésnél is óriási előnyt jelent! A műcsali mozgását nem rontja le, annak mozgása élethű marad. Az apró rántásokat, és a nagyobb jerk mozdulatokat is hűen imitálhatjuk a segítségével, s ami a legfontosabb, az előke belazulása nélkül!

A kínálat legmerevebb rablós előkéje! A kemény titánium előke ellenáll a legélesebb csukafogaknak is! Tökéletes összhangban a 15 centis Mann’s gumihallal. Minőségi, megbízható kapcsokkal van szerelve minden Wizard előke!

Különösen a balin és a süllő pergető horgászatához ajánljuk ezeket az áttetsző előkéket, ahol fontos az, hogy a csalink előtti zsinórszakasz láthatatlan maradjon, ezáltal kerüljük a gyanúkeltést. Fluorokarbon előkéink fénytörési mutatói a vízével megegyezők, így a víz alatti láthatatlanság előnyét ki kell használnunk. Tiszta vízben való alkalmazásuk mindenképpen javasolt. Csuka akasztásánál sem kell megijednünk, a fluorokarbon előkék anyaga keményebb, mint a hagyományos monofil zsinór, így kopásállóságuk is többszöröse a módosult szerkezeti tulajdonságuk révén. Több pergető horgász esküszik az ötvenes, hatvanas méretű (tehát a legvastagabb) fluorocarbonok alkalmazására csukapergetésnél! A vékony fluorocarbonokat azonban kimondottan csuka horgászatához nem ajánljuk, mivel a drasztikus nyíró hatást - melyet a csuka borotvaéles fogai okozni tudnak - csak mérsékelten állja!

Víztiszta (transzparens) fluorokarbok előkék 15, 22.5 és 30 cm hosszóságban. Tiszta vizekben, ahol fontos a láthatatlanság!
Balinozásnál szinte kötelező a fluorocarbon előkék használata.

Kétség sem férhet ahhoz, hogy a harapásálló előkéknek óriási szerepe van a ragadozóhalak eredményes horgászatánál. Aki veszített már el halat amiatt, hogy harapásálló előke nélkül horgászott, az jól tudja milyen veszteségek írhatóak a számlájára. Ha „csak" a csalihalunktól a horgunktól kell búcsút vennünk a szép csuka mellett, már önmagában veszteség és bosszúság, de ha ráadásul kedvenc wobblerünket, vagy legfogósabb saját készítésű kanalunkat írjuk veszteséglistára, az bizony még fájóbb lehet. A harapásálló előkék használatával mindezek elkerülhetők.

Csali a szájban! Ha nem lett volna előke, bizony a hal se lett volna meg.

Forrás: Halmos Mihály

WIZARD FLUOROCARBON ELŐKE 2DB/CSOMAG

630 Ft-tól

Részletek

WIZARD TITANIUM ELŐKE 2DB/CSOMAG

1 390 Ft-tól

Részletek

WIZARD WOLFRAM ELŐKE 2DB/CSOMAG

490 Ft

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...