Wizard twisterekkel a csíkos had ellen
Megjelent: 2012. november 12. | Forrás: EnergoTeam

wizard plasztikokkal a csíkos had ellen

Manapság a pergető versenyek és az UL horgászatok egyik legfontosabb halává nőtte ki magát a sügér. Egyre többen horgásznak célzottan is rájuk, s ezzel együtt növekszik az igény azokra a felszerelésekre, melyek kifejezetten sügérezéshez, vagy UL horgászathoz készültek.

Az Energo Team Perch Blade botsorozata minden idők egyik legjobb sügéres pálcája, s most egy komoly kihívóval találta magát szemben. Az ET Excalibur Bass széria igencsak tetszetősre sikeredett, modern vonalvezetésű pálca, melynek különösen az orsótartója egyedi, és nem hagyományos formatervezésű.

A sorozatban három bot szerepel, 180, 210, és 240 cm-es hosszban, valamennyi dobósúlya 3-10 gramm. Hát persze, hogy legkisebbet tettük próbára.

A bot mellett szükség van egy megfelelő orsóra is, az ET Black Spider Spin pontosan megfelelő erre a célra (s csak másodlagos, de színeiben is pont passzol).

A Wizard plasztik sorozatban nagyszerű sügéres csalikat találhatunk, kiemelhetőek az apró tviszterek. A Triple Tail Grub (angolosok előnyben) tviszter farokrésze háromfelé osztott a végén, így a hagyományos tviszetreknél nagyobb frekvenciával mozog, csalogató hatása erősebb.

Nagyszerű színekben érhető el, mint pl. az univerzális fehér, a nagy kedvenc zöld, vagy a tiszta vizekre való sötétebb tónusú bordó. Többféleképpen is felkínálhatjuk a plasztikokat, a legismertebb az általános jigfejre való feltűzés.

Ma már nem okozhat gondot megfelelően kicsi jighorog beszerzése. A sügéres méretű horgok 6-os, 8-as méretűek is lehetnek, de a 4-es is sok szituációban megfelelő. A súlyok tekintetében akár az 1 grammtól elindulhatunk, sekély vízben, szélcsendben, vékony monofil zsinórral horgászva elképesztő hatékony fegyver lehet. Általában azért a 2-3 vagy a 4-5 gramm gyakrabban előkerül, ezekkel messzebb lehet dobni, és a pattogósabb horgászat jobban kivitelezhető velük, mint a lassú, maszatolós bevontatás.

A sügér nagyon kíváncsi hal, ha valami szokatlant lát, szinte azonnal odaúszik, hogy jobban szemrevételezze. Ha ügyesek vagyunk, ki tudjuk csikarni a kapást is. A jiges horgászat előnye, hogy a változékony vízmélységű helyeken sem jön zavarba, kiválóan letapogatható vele a meder, többféle vízmélységen is.

A klasszikus technika része a csali fenékre engedése, és az onnan való felpöccintése. Ezt se kis wobblerrel, se apró körforgókkal nem tudjuk hatékonyan abszolválni, ha az aljzat nagyon változatos. Ezért részesítik előnyben oly sok szituációban a jigelést.

Azokon a helyeken, ahol a sügérekre célzottan kevesen horgásznak, általában nem nagy ügy a sügéreket horogra csalni. Ahol viszont már gyakrabban találkoznak műcsalikkal, nagyon kitanulják a csíziót, és meg kell küzdeni minden egyes kapásért.

A sügérek elég jól kiszámítható helyeken bukkannak fel. Szinte mindig csapatban állnak, ahol egyet fog az ember, több kapásra is számítani lehet. Nagyon szeretik a természetes és mesterséges tereptárgyak környékét. A kikötők általában tele vannak sügérrel, kedvenc tartózkodási helyeik közé tartozik a csónakok, vagy stégek árnyéka, a partvédő kövek, vagy a kifolyók környéke.

Olyan helyeken találunk komolyabb sügér populációt, ahol a legfontosabb táplálékuk, az apróhalak is nagy számban fordulnak elő. Ha sok a kishal, nagyon komoly sügér-állomány tud kialakulni egy-egy vízen. Érdekes, hogy a hazai környezet valami miatt nem nagyon kedvez a sügér növekedésének. Sokan találgatják az okokat, de tény, hogy a tiszta, mély vizekben nő a legnagyobbra.

A jiges technikák sokfélék lehetnek. Az alaptechnika az aljzaton való szakaszos horgászat. A kidobás után kis rántásokkal, pöccintésekkel húzzuk magunk felé a műcsalit, miközben rendre hagyjuk az aljzatra süllyedni. Ha van sügér a környéken az néhány dobáson belül kiderül. ha azt tapasztaljuk, hogy az eleinte működő módszer nem ad több halat, érdemesebb "agresszívebb" technikára váltani.

A sügért kimozdítja apátiájából a gyorsan mozgó műcsali. Különösen, ha az vertikálisan is nagy amplitúdóval képes elmozdulni. Ezért is működnek nagyon jól a kifejezetten vertikális módszerek sügérre. Ennek hátránya, hogy hazánkban nem sok olyan víz van, ahol a vízmélység (legalább 4-5 méter kellene az ideális horgászathoz) és a víz tisztasága lehetővé tenné ezt. Ha túlságosan kicsi a víz, nem tudunk úgy fölé állni a halnak, hogy az ne zavarja.

De az említett "agresszivitást" kidobva is tudjuk gyakorolni. Mégpedig határozott, gyors, de nem túl hosszú belerántásokkal. Ha egyszer alkalmunk nyílik víz alatt megfigyelni, mit is művelnek a sügérek ilyenkor, könnyedén be fogjuk látni a módszer létjogosultságát és hatékonyságát. miközben a lassú módszerre passzívak a sügérek, a gyors belerántásokra csapatostul mozdulnak a műcsali felé, és előbb-utóbb az egyik elkapja.

Ne feledjük, hogy a hideg hónapok előtt állunk, és a sügér jég alól is ragyogóan fogható. Ott aztán semmi sem állhat a vertikális műcsalis technikák útjába!

Forrás: EnergoTeam

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...

Harcsák a pockok nyomában.
Megjelent: 2023. november 01. | Forrás: Lukácsi Béla

Pockokat üldözve, avagy ne csak nézz láss is!   Van egy rággyálónk a mezei pocok "Microtus Arvalis" amely időnként nekünk horgászoknak és a harcsáknak igazi népünnepélyt hoz. Ez a speciális dolog sokak számára ismert de vannak akinek még mindig ismeretlen a téma. Azonban akik ismerik a jelenséget, annak kihasználásáról sem tudnak mindent.     Elsőként ismerkedjünk meg ezzel a kis rágcsálóval, sokan tévesen - sokáig Én is -...