Balinokkal ébredve
Megjelent: 2019. június 06. | Forrás: Lukácsi Béla

Valami éktelen, csontvelőig hatoló hang hasított a fülembe egész mélyen, majd rájövök ez a jól bevált ébresztőórám. Már rutinosan nyomnám le a szundi gombot, ami még enged egy rövidke ébredezést, de hirtelen belém nyilall a gondolat: Ma szabadul a balin, nekem pedig a vízparton a helyem.

Mintha csak Ő csörgetett volna nekem ezen a hajnalon.

Bármely halunk tilalmi idejének lejárta után, mindig jobban pezseg a horgászvér. Ennek lehet csak a tilalom alatt kialakult hiány az oka, de a halfogás nagyobb esélye is többet nyom a latba. Ha rövid ideig is, de békén hagyta mindenki a balinokat. Persze volt nekik dolguk bőven, hiszen a szaporodási ösztönüknek kellett eleget tenni, az ott elvesztett energiát pedig pótolni kell.

Vakítóan csillogó ezüstös csillogás ami jellemző a balinra.

A kikötőbe haladva az autó monoton zúgását, a gondolataim törik meg. Már szinte érzem az első rávágást, azt a balinra jellemző összetéveszthetetlen erőt, ami miatt az adrenalin az egekbe szökik. Így szinte észrevétlenül telik el az utazás és máris a kikötőben, utána pedig a hajómban találom magam és gondolkodás nélkül indulok a kedvenc helyeimre! Egy horgászat számomra nem csak a halakról szól, imádom a természet látványát, illatait, hangját és minden rezdülést, ami vele jár. Az sem probléma, ha nem fogok halat, hiszen mindig ott van a Tiszának a semmihez sem hasonlítható illata, ami ha becsukom a szemeimet most is velem van egy kicsit. Sokszor vagyok úgy, hogy horgászat közben becsukom a szemem, és szippantok egy nagyot a levegőbe, hogy magamba zárjam ezt a semmivel sem összehasonlítható érzést.

Kérdés, milyen színtónusú szélhajtó küszök lakják a vízterületet? Érdemes ehhez igazítani a választott csalit.

Persze a horgászat sem mellékes, hiszen ezért jöttem. A jól bevált felszerelést veszem elő, szerencsére maximálisan megbízhatok benne, hiszen tudom, tökéletes minden eleme. Persze picit furcsa annak a tükrében, hogy oroszlánrészt vállalok a termékfejlesztésben és tudom a bot, az orsó vagy akár a zsinór fejlődésének történetét. Egy a lényeg a nevemhez köthető felszerelésekben maximálisan megbízok. A megfelelő csali kiválasztásával folytatom a mai napot. Őszintén megvallva, nem kell sokáig keresgélnem a balinos csalik között, mivel a Salmo Thrillben megvan a balinozáshoz szükséges ismérvek szinte teljes tárháza. Imádom ezt a csalit, hiszen egy világbajnoki bronzérmet is köszönhetek neki és rengeteg élmény kötődik hozzá. Szerencsére ismerem a környéket, így tudom azt is, mely szín vagy színek jöhetnek szóba a mai napon. Bármennyire is furcsa a balinok már a kisebb színváltozásokat is megkülönböztetik, éppen ezért vagyok minden esetre felkészülve. Mindig itt vannak a favorit színek a csalijaimból, a zöldes árnyalat, a kékes ezüstösen csillogó, vagy akár a fehér egy kis piros pikantériával az állán, minta sebesült lenne a műcsali.

Ezzel a bottal a kisebb balinok fárasztása is élményszámba megy.

Azért a színválasztásnál egy picit hezitáltam. A biztonság kedvéért a kapocsba került kékes szín mellé, kikészítettem még párat. Veszek egy nagy levegőt és máris repül a csalim a kiszemelt helyre. Az első bevontatás mindig egy kicsit felfokozottabb hangulatban történik, a csali vezetés minden pillanatában várom a kapást. Aztán a dobások számával ez egyre lankadni szokott mígnem, mint most is, megérkezik a várva várt katarzis, az a hihetetlen erejű rávágás, amiért ma reggel is elsőre kipattantam az ágyból. Annyira váratlan tud lenni, mint egy zivatarban a közelben lecsapó villám. Tudjuk, hogy valószínű be fog következni, mégis mindig megriadunk, és összerezzenünk. Most is áthatott ez az érzés, persze a rutin már az izmaimat bevágásra irányított, vagyis, inkább rögtön fárasztásba kezdtem, mert a balin valószínű ellentétes irányban rontott a csalimra. Ennek a kapásnak köszönhetően már karikában volt kedvenc botom, és a nevemmel fémjelzett ProGuide orsóm fékje is megszólalt, jelezvén ez nem csak egy egyszerű koppintás volt.

A Salmo Thrill nem véletlenül rendelkezik ennyire élethű szemekkel, bár a balinnak nem sok ideje van megnézegetni.

Aztán a balinra jellemző módon az első erőteljes kirohanások gyorsan elcsitultak, majd megszelídülve jött felém, hogy egy pár tiszteletkört leírva előttem, végre megszákolhassam. Kézbe véve a balint a hibátlan pikkelysort nézem végig, a rajta megcsillanó fény a Balaton nyári csillogására emlékeztet. Pont olyan ezüstős és persze vakító is. Aztán jön az újabb rutin, a nagyon gyors fotó és az elengedés.

Méretben is válogathatunk.

Egy újabb nagy levegővétel után máris repül a csalim az újabb kapás reményében. Közben persze nem egy helyben horgászom, hanem egy kicsit cserkelek is, erre nagy segítségemre van a modern technika. Tudom, sokan azt vallják, egyszerű csónakkal és egy pár evezővel közelebb kerülünk a környezethez. A mai modern technika, ha jól bánunk vele, jól megfér a természettel is. Az elektromos kisegítő motor, szinte hang nélkül visz a nádas mellett, ahol a balinok tizedelik a környék ívásra is készülő apróhalait. Mivel nem köti le a figyelmem az evezés, szemmel tarthatom a víz minden rezdülését, és a távolabbi rablásokat is felfedezem. Evezés közben könnyebben estem ki a ritmusból. Egy-egy távolabbi rablást, ha észre is vettem, eleve nem volt kezemben a bot dobásra készen, így a rablásra csak későn és pontatlanul tudtam reagálni.

Még a tilalom előtt feltöltődtem, ez a méret azért már jobban megdolgoztatja a botot.

Most is egy távolabbi rablást észleltem, sajnos nem volt annyira közeli, hogy egy nagyobb dobással elérjem a rablás helyét. Így kénytelen voltam a csónakom pont a rablás helye felé irányítani. Újabb rablás nem volt észlelhető, de a szemem sarkából követtem a pontos helyet, és amikor kellő távolságban voltam, megcéloztam a messziről kiszemelt pontot. Mielőtt vízre ért volna a Thrill a felkapó kart átváltottam, mert tudtam, itt azonnal bekövetkezhet a rávágás. Mintha csak előre megírtam volna a forgatókönyvet szinte a vízbecsapódás pillanatával már magával is ragadta a műcsalim egy elemi erő. Újabb balin a horgon! Ő is hasonlóan az első társához könnyen megadta magát.

A májusi balin.

Egy apró kiegészítő egy fluorocarbon előke a tisztább vizekben jól jöhet, és a saját márkás kész előkére tettem le a voksom.

A fárasztás utolsó fázisában azért van némi harc, de az igazi adrenalin bomba a fárasztás első negyedében történik.

A hullámzó vízfelszín sem akadály, a balin fogásra.

Már itt éreztem, megérte felkelni, hiszen az élmény már az enyém. A Tisza illata mellé balinkapások, és fárasztások is társultak, ami hosszú időre ad feltöltődést. A legközelebbi hajnali óracsipogás pedig nem is lesz annyira borzasztó.

Lukácsi Béla

L&K PROGUIDE PERGETŐ BOT

23 990 Ft-tól
11 800 Ft-tól

Részletek

SALMO THRILL

3 490 Ft-tól
1 775 Ft-tól

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...