Lukácsi Béla megmutatja: téli ragadozó keresés
Megjelent: 2022. február 05. | Forrás: Lukácsi Béla

A lehűlt vizek sokszor nagy csapatokba rendezik a halainkat, legyen szó állóvízről akár folyóról. Az ilyen helyzetek a közhiedelemmel ellentétben, nem mindig a nagy mélységeket jelentik, sokszor hihetetlennek tűnő helyeken is lehetnek halak, akár a jég alatti félméteres vízben is. Az ilyen helyeken természetesen ott vannak a ragadozó halak is, hiszen télen is táplálkoznak és természetesen nekünk horgászoknak is van esélyünk a megfogásukra.

Az elszántabbaknak nincs szezon, a legzordabb időben is kapnak a halak.

A megszokás sokszor rabul ejt bennünke. Az érzés hasonló ahhoz, amikor azt gondolták, hogy a föld lapos. Bizony sok esetben már eretnekségnek tartották, ha valaki valami mást próbált bebizonyítani. A téli vermelésről is terjengenek hasonló tévhitek. Például, hogy télen egyáltalán nem táplálkoznak a halak és az iszapba fúrják magukat, szerencsére ez manapság már csak legendaként él. Tudjuk, hogy a halak nem vermelnek el az iszapban és természetesen télen is táplálkoznak, bár nem annyit és nem olyan gyakran.

A csónakos horgászoknak sem árt némi parti pihenő, ráadásul a csalivezetés is más irányú, lehet ez hozza meg a kapásokat.

Olyan sekély vizes szituációba már többször belefutottam, ahol a jég alatt találtam a békéshalakat. Szinte olyan sekély vízben úsztak, hogy nem fértek el. Ebben a helyzetben szinte oldalukra dölve úsztak tovább a mélyebb vizek felé.  Ugyanakkor valamiért a nagyon sekély részt keresték fel.  Volt olyan horgászatom, amikor teljesen véletlenül, belefutottam a szél vízen ragadozókba. Ekkor egy ebéd erejéig a Tisza folyó hátán csónakból, egy csendes nyugodt részt kerestem, ahol nyugodtan, megebédelhetek. Persze az ebéd után az első az volt, hogy dobtam egy párat, inkább csak heccből. A heccből persze egy szenzációs horgászat kerekedett, ugyanis, már az első dobásra, jelentkezett egy szép süllő, amelyet több társa is követett a nap folyamán. Nagyjából méteres maximum másfél méteres vízben voltak a halak, hozzá kell tennem, hogy nem volt olyan szituáció, amely miatt - tudomásom szerint- erre a sekély részre kellett volna húzódni a halaknak. Vagyis nem melegedett a szélvíz, illetve nem volt áradás sem, amely miatt kitolódott volna a hal a szél vízbe.

Az akadó terepek környékén, itt is előkerül az offsett horgos végszerelék, melyek közül kedvencem a Fish head Cseburaska fej, mivel ez könnyedébben átvezethető az akadóban.

Azóta többször próbálok bele hasonló szituációba, amelyekből persze nem mindig lesz eredményes horgászat, de a nagy számok törvénye alapján azért sokszor beletalálok, akkor pedig általában nem csak egy-két halat találok. 

Egy szép süllő a meglassult vízből.

Ha jellemezni kellene ezeket a téli beállókat, akkor nagyon sok variációt tudnék említeni, igazából ez is a nehézsége a dolognak, hiszen, ha ezzel a szemmel nézzük sok a lehetőség, és nem lehet fogás szempontjából különbséget tenni a helyek között. Egy dolog azért fontos, ebből a szempontból, a hasonló helyeken, - természetesen folyóvízről beszélek - nem kell 10 grammnál nagyobb jigfej a plasztik csalihoz. Itt el is árultam a csali kilétét, ugyanis az esetek nagy részében a téli időszakban plasztik csalival horgászom, természetesen, ha megvan a pontos hely, és tudom, hogy ott vannak a halak, azért kerül fel néha wobbler is. hiszen a másféle mozgás, sokszor tud áttörést hozni a horgászatban.

Maximum 10 gramm kellhet, ellenben kell a kiváló minőségű Jigfej.

A csónakos horgászoknak a rövidebb, míg a parti pergetőknek a hosszabb ajánlott.

A 10 grammos fejmérethez azért hozzátenném, hogy a főzsinór nálam, maximum 0,08 milliméter átmérőjű fonott szokott lenni, ugyanis arányaiban a vastagabb zsinórhoz nagyobb jig fej szükséges. A plasztik csali mérete is lényeges lehet, ami nálam 9 centiméteres az esetek nagy részében. 

Érdemes magasra tartott bottal sodortatni, így kevésbé zavaró az áramlások hatása.

A meglassult maximum 10 grammos fejjel meghorgászható helyeknek azért van több jellemzője is, amely segíthet kiválasztani a megfelelő helyet. Mint említettem nem mélyvízre kell gondolni, ezek lehetnek szélvizek, amelyek általában egy kilaposodó részek, vagy éppen olyan platók, amely nem húzós vízen vannak, és a mélységük is megfelel a kritériumoknak. De lehetnek ezek homokpadok, amelyeknek redők vannak az oldalában. Ezek és a hasonló helyek mind kiválóak téli beállónak.

Ez rendesen torokra vette a plasztik csalit.

Mivel ezek a helyek, általában partról is meghorgászhatóak, így a parti horgászoknak is adott a lehetőség. Itt nagyon lényeges, hogy a lépteinkre nagyon figyeljünk, ugyanis ez lehet a legzavaróbb a szél vizekben tartózkodó süllők számára. Egy óvatlan, hangosabb lépés és máris dobástávon kívül vannak a süllők. A parti pergetésnél érdemes akár folyással felfelé is dobálni, és mintha görgetnénk úgy vezessük a csalinkat. Természetesen mimnél fentebb dobunk az alakadás veszélye annál nagyobb, hiszen ekkor belesodródik a csalink az esetleges akadóba, innen pedig nehéz kiszabadítani. Fontos megemlíteni, hogy a Drop-shotos módszer is kiváló lehet a parti horgászoknak, egy oldal előkén található csali a gyenge áramlatban is életre kelhet, így aprólékosan átvizsgálhatunk egy adott területet.

Miért is fogas a fogas süllő, ez a kép azért árulkodó.

Nem kell mindig a legnagyobb süllőkre számítanunk, a sok kicsi is sokra megy.

Számomra ezek a téli beállós horgászatok általában süllőről szólnak, de érdemes felkészülni a csukára is, hiszen pont ezeket a meglassult részeket szereti a csuka is. Ez azért fontos, mert a csuka bizony könnyedén elharapja a fonott zsinórt, és egy erőteljes kapás után hirtelen elveszítjük a kapcsolatot a csalinkkal. A hasonló hirtelen csali vesztést általában a csuka fogai szokták előidézni, éppen ezért érdemes egy megfelelő előkét használni. A hasonló esetekben általában két opció közül szoktam választani. Az egyik a sima wolfram, ami megfelelően lágy, és bármely meglepő a balin is megfogható a süllő és természetesen a csuka mellett, vagyis nem annyira zavaró, mint sokan ezt gondolják.

A parton érdemes folyamatosan arrébb mennünk, elég csak pár apró lépés.

Amennyiben kényesek vagyunk a témára úgy ott a másik opció a fluorocarbon előkék, amely lehet kész előke, vagy akár direktbe is köthetünk egy tetszés szerinti hosszúságú előkét a főzsinórunk végére. Itt azért figyelni kell az átmérőre, mert egy 0,30-as előke csak látszólag ad biztonságot, minimum kell 0,40-es de inkább 0,60-as átmérőjű ad biztonságot a csuka fogak ellen.

Egy igazi kékfarkú.

A sekély vízben sokszor kapnak agresszívan a süllők.

Persze van még sok apróság, amit érdemes szem előtt tartanunk, de maga a szituáció már megvan innen figyelni kell a lehetőségeket, és kihasználni a téli beállók adta lehetőségeket.

Lukácsi Béla

Fotó: Lukácsi Béla, Őze Dániel

L&K POWER KICK

990 Ft

Részletek

L&K PROGUIDE PERGETŐ BOT

23 990 Ft-tól
11 800 Ft-tól

Részletek
Wizard Spin Blade - megújultak a pengék!
Megjelent: 2024. május 25. | Forrás: Lukácsi Béla

A horgászat fejlődése során, vannak olyan dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Ha egyszerűen csak jó valami, akkor ahhoz nem kell sok mindenben hozzányúlni. Így történt ez az L&K botokkal is, amelyek minimális ráncfelvarrás után Wizard ruhába öltöztek. Régi kedvenc, új köntösben. Nem titok, hogy az egyik legkiválóbb és legendásnak mondható széria a Spin Blade, nem véletlenül, hiszen eleve olyan bot került ki Lukácsi Béla kezei közül,...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Pergető előkék, máshogyan!
Megjelent: 2024. február 19. | Forrás: Lukácsi Béla

Ha azt mondom hogy pergető előke, akkor nagyon sokan gondolnak a különböző harapásálló előkékre, amelyek, elsősorban a csukafogak elleni védelmet szolgálják. Vannak azonban olyan előkék melyek, egy komplett rendszert alkotnak, vagyis, speciális helyzeteket oldhatunk meg velük. Egy hasonló előkéről már volt szó korábban, mégpedig a Tokyo Rigről, ez azóta óriási népszerűséget szerzett. Van ezenkívül több olyan előke is amely...

Tokyo Rig, a tök jó rig!
Megjelent: 2023. december 20. | Forrás: Lukácsi Béla

Iszapfelhő felett! A ragadozó halaink viselkedését szinte lehetetlen kiismerni. Vannak alap szituációk, mikor valamely helyen szinte biztos, hogy számíthatunk megjelenésükre. Ilyenek az ajkadók környéke, a kövezések vagy egyéb tereptárgyak, de beszélhetünk egyszerű homokredőről is. Aztán van amikor számunkra érthetetlen módon olyan helyen jelennek meg amelyre ritkán számítunk, például az iszapon.   Eleve az iszap réteg taszítja a...

Szeretnél több süllőt fogni? Megérkeztek a Seaguar Fluorocarbon zsinórok, egyenesen Japánból!
Megjelent: 2023. december 16. | Forrás: Őze Dániel

1971-ben a Seaguar feltalálta és létrehozta a szabadalmaztatott fluorkarbon zsinórokat, kifejezetten horgászzsinórok számára készült fluor gyantával. Ezek a Seaguar által gyártott és csak a Seaguar sorozatban használt exkluzív gyanták, valamint a Seaguar kizárólagos ellenőrzése a gyártási folyamat elejétől a végéig, biztosítják a legmagasabb fokú teljesítményt a vizen. Minden Seaguar termék egyedi formulával rendelkezik, és a kívánt zsinórjellemzőknek...

スピニングフィッシング - Megérkeztek a Ryobi pergető botok!
Megjelent: 2023. december 06. | Forrás: Őze Dániel

Hosszas várakozás és tesztelés után, végre a szezonra megérkeztek a sokak által keresett és várt Ryobi pergető horgászbotok! A szortiment első hírnökei a finomabb pergetést favorizáló horgászoknak nyújtanak kiváló minőségű alternatívákat kedvenc hobbijukhoz. Ezen új bot-sorból, először a Micro Power tagot vettem górcső alá, ami a puhább szájú halak, mint jász és domolykó pergetéséhez nyújt megoldást. Egy jó pergető botra érdemes várni,...